ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Aδιάθετες οι δωρεές για πυροπαθείς

Στα... θησαυροφυλάκια έχουν εγκλωβιστεί 131,7 εκατ. ευρώ, καθώς το Eιδικό Tαμείο Aντιμετώπισης Eκτακτων Aναγκών που έχει οριστεί ως διαχειριστής παραμένει χωρίς Δ.Σ.

 • ΕΘΝΟΣ
 • 12:00, 30/1/2010

Εν υπνώσει... παραμένει ακόμη, δυόμισι χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, το 66% του χρηματικού ποσού που είχε συγκεντρωθεί από 93.000 δωρητές για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Από τα 198 εκατομμύρια ευρώ -που ξεπέρασαν τα 208 με τους τόκους- έχουν διατεθεί τα 76,6 (55,27 για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης κι επισκευής κτισμάτων), ενώ στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ελλάδος αναπαύονται 131,7 εκατομμύρια...

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα χωριά της Ηλείας περιγράφεται από τοπικούς παράγοντες ως δραματική, ενώ πολλοί τονίζουν πως δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο.

«Ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός του νομού τσακίστηκε», λένε οι τοπικοί φορείς, υπογραμμίζοντας πως ποτέ δεν είδαν να υλοποιείται κάποιο σχέδιο ανασυγκρότησης, όπως τους είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα ανακατασκευής των σπιτιών και λοιπών κτισμάτων μπορεί να έχει προχωρήσει, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν μπει ακόμη στο καινούργιο τους σπίτι...

Ακέφαλο το Ταμείο
Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως διαχειριστής των συγκεκριμένων χρηματικών δωρεών, μένει ακέφαλο, μετά την παραίτηση του προέδρου του Πέτρου Μολυβιάτη και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. μετά τις εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου.

Οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί, στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης, μαζί με θέσεις σε άλλους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Οικονομικών, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, αν και από το υπουργείο διαβεβαιώνουν πως αυτή βρίσκεται στην τελική ευθεία. Για τη θέση του προέδρου κατατέθηκαν 31 βιογραφικά, ενώ για τα μέλη του Δ.Σ. 117.

Στο μεταξύ, το Δ.Σ. δεν συνεδριάζει και το τελευταίο ένταλμα χρηματοδότησης υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στήριξη
«Το πρώτο και κυριότερο που πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία είναι η στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων που καταστράφηκαν, γεωργών και κτηνοτρόφων. Τα χωριά έχουν ερημώσει, ο κόσμος ζει σε συνθήκες ελεημοσύνης», περιγράφει ο δήμαρχος Σκυλλούντος, Ακης Μπαλιούκος.

«Κάθε μέρα που χάνεται είναι κρίσιμη», διαμηνύει ο αντινομάρχης Ηλείας, Ευγένιος Μπαλκάμος.

«Δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα μπορούσε να βγάλει τον Ηλεία από την πολύπλευρη κρίση που τη μαστίζει, περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική. Περιμένουμε από τον σημερινό πρωθυπουργό τη θεσμοθέτηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης και πολύπαθης περιοχής μας», συμπληρώνει ο ίδιος.

H κατάσταση στην Hλεία σε αριθμούς

Κατοικίες
Ανακατασκευές

 • 294 αιτήσεις από τα 301 χαρακτηρισμένα
 • 275 έχουν βεβαιώσεις καθορισμού Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (1ο βήμα)
 • 207 έχουν εγκεκριμένες οικοδομικές άδειες
 • 146 έχουν εισπράξει τη β’ δόση
 • 93 έχουν εισπράξει τη γ’ δόση, από τους οποίους περίπου οι μισοί έχουν πάρει ρεύμα.

Λοιπά κτίσματα (στάβλοι, αποθήκες κ.ά.)

Επισκευές

 • 339 αιτήσεις από τα 493 χαρακτηρισμένα
 • 286 εισέπραξαν την α’ δόση
 • 158 έχουν εισπράξει τη β’ δόση

Ανακατασκευές

 • 509 αιτήσεις από τα 760 χαρακτηρισμένα
 • 408 έχουν βεβαιώσεις καθορισμού Δωρεάν Κρατικής Αρωγής (1ο βήμα)
 • 205 έχουν εγκεκριμένες οικοδομικές άδειες
 • 119 έχουν εισπράξει τη β’ δόση
 • 93 έχουν εισπράξει τη γ’ δόση

Tον Φεβρουάριο θα ψηφιστεί ο νόμος
Nέος φορέας θα αναλάβει την ανασυγκρότηση

Η Ηλεία ήταν η πρώτη περιοχή που επισκέφθηκε ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, στις 11 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν και υποσχέθηκε άμεση ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Οπως αναφέρουν τοπικοί φορείς, τη διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει αναλάβει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ περιμένουν εντός του Φεβρουαρίου να ψηφιστεί ο νόμος.

Μεταξύ άλλων αναμένεται η θεσμοθέτηση ενός φορέα, ο οποίος θα αναλάβει το εγχείρημα της ανασυγκρότησης, που - όπως υποστηρίζουν τοπικοί φορείς- πρέπει να στηρίζεται σε ειδικό χωροταξικό πλαίσιο. «Πρέπει να συντομεύσουμε τις διαδικασίες επικαιροποίησης του σχεδίου νόμου που είχε καταθέσει ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, αλλά συγχρόνως να διασφαλίσουμε μέσω αυτού του νόμου την επιτυχία του εγχειρήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί ο σημερινός πρωθυπουργός. Να γίνει δηλαδή πράξη η φιλόδοξη στόχευση όχι μόνο να αποκατασταθούν οι ζημιές από τις πυρκαγιές αλλά να αναγεννηθούν οι κατεστραμμένες περιοχές και να αποτελέσουν πρότυπο ανάπτυξης συνολικά για τη χώρα», σημειώνει ο πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ηλείας, Γιάννης Λυμπέρης.

Οπως τονίζει ο ίδιος, υπάρχουν διάφορα δημόσια έργα (αντιπλημμυρικά κ.ά.) στην περιοχή της Ηλείας που ξεκίνησαν μετά τις πυρκαγιές και στην πορεία οι εργολάβοι έμειναν... απλήρωτοι, με αποτέλεσμα ορισμένα να παγώσουν. Χαρακτηριστικό είναι πως η προηγούμενη διοίκηση του ΕΤΑΕΑ σε συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε εντός του 2009 να διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 80.000.000 ευρώ για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές, κυρίως αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αρδευτικά, οδοποιίας, πυροπροστασίας κλπ.

Εγκριση
Από αυτά έχουν εγκριθεί (σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΤΑΕΑ) έργα 17 εκατ., χωρίς να έχει εκταμιευθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ. «Είχαμε υποβάλει μελέτες για αντιδιαβρωτικά, αντιπλημ-μυρικά και έργα οδοποιίας και τελικώς μας ενέκριναν ορισμένα λίγο πριν από τις εκλογές. Οι ρυθμοί θα έπρεπε να είναι πιο γρήγοροι και να έχουν προχωρήσει τα έργα», τονίζει ο δήμαρχος Ωλένης, Γιάννης Παναγόπουλος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ