ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αερογέφυρες σωτηρίας για βρέφος με αλλαντίαση

Το τριών μηνών μωρό προσεβλήθη από το επικίνδυνο βακτήριο και χρειάστηκε η μεταφορά φαρμάκου από τις ΗΠΑ και ορού από τη Γερμανία για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα
  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:59, 16/2/2009

Ενα εξαιρετικά σπάνιο κρούσμα αλλαντίασης σε βρέφος τριών μηνών εντοπίστηκε στην Πάτρα.

Το παιδί εμφάνισε συμπτώματα προσβολής από ένα επικίνδυνο βακτήριο και εισήχθη σε βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο «Καραμανδάνειο». Επειτα από αξιολόγηση, οι γιατροί αποφάσισαν ότι έπρεπε να του χορηγηθεί αντι-αλλαντιασικός ορός και στη συνέχεια ένα σκεύασμα, το οποίο περιέχει ανθρώπινη αλλαντιασική ανοσοσφαιρίνη.

Ο ορός υπήρχε διαθέσιμος μόνο στη Φρανκφούρτη. Η ανοσοσφαιρίνη, όμως, δεν υπάρχει στην Ευρώπη, ενώ στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί μία ακόμη φορά, στην Αγγλία. Η μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας κατέδειξε ότι το μοναδικό στον κόσμο κέντρο παραγωγής της βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (Public Health Department of the State of California).

Για να φτάσουν τα πολύτιμα για τη ζωή του βρέφους σκευάσματα, στήθηκαν χθες το απόγευμα δύο «αερογέφυρες», τις οποίες συντόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος.

Η πρώτη, οργανώθηκε το μεσημέρι, μεταξύ Φρανκφούρτης και Αθήνας. Το απόγευμα, ο ορός βρισκόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί στο «Καραμανδάνειο» της Πάτρας.

Λίγη ώρα αργότερα, το παιδί διακομίστηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο της Αθήνας είχε φτάσει και το σκεύασμα της αλλαντιασικής ανοσοσφαιρίνης, το οποίο παραλήφθηκε από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το φάρμακο μεταφέρθηκε στο Ρίο και χορηγήθηκε στο παιδί.

Δύο «αερογέφυρες» στήθηκαν για να φθάσουν τα πολύτιμα για τη ζωή του βρέφους σκευάσματα. Σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις 8 περιστατικά βρεφικής αλλαντίασης (φωτογραφία αρχείου)
Δύο «αερογέφυρες» στήθηκαν για να φθάσουν τα πολύτιμα για τη ζωή του βρέφους σκευάσματα. Σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καταγραφεί μόλις 8 περιστατικά βρεφικής αλλαντίασης (φωτογραφία

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί άλλη φορά βρεφική αλλαντίαση, ενώ το τελευταίο κρούσμα τροφικής αλλαντίασης είχε καταγραφεί σε ενήλικο πριν από τριάντα χρόνια. Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν καταγραφεί οκτώ περιστατικά βρεφικής αλλαντίασης τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η αλλαντίαση προκαλείται από μια οικογένεια νευροτοξινών. Παράγονται από το σπορογόνο βακτήριο, κλωστηρίδιο, το οποίο βρίσκεται στο έδαφος, στη σκόνη, στα αλλαντικά. Θεωρείται κυρίως τροφογενής αρρώστια, η οποία προκαλείται από κονσέρβες φτιαγμένες στο σπίτι με λανθασμένο τρόπο. Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν γίνεται.

Οι τοξίνες που παράγει δρουν στις νευρικές απολήξεις. Προκαλούν παράλυση, παρεμποδίζοντας τους απαραίτητους νευροδιαβιβαστές. Τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώνονται 12 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής και είναι αρχικά ναυτία και διάρροια.

Σε λίγη ώρα, εκδηλώνεται θολή όραση, αδυναμία να ανοίξουν τα μάτια, δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση. Η εικόνα επιδεινώνεται με αδυναμία, η οποία απλώνεται στα χέρια, στον κορμό και στα πόδια. Η αδυναμία των μυών ενδέχεται να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία απαιτεί σύνδεση με μηχάνημα τεχνητής αναπνοής, προκειμένου να επιβιώσει ο ασθενής.

Η πιθανότητα να χάσει ο ασθενής τη ζωή του είναι κάτω από 10%, εφόσον νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα αντιβιοτικά συνήθως δεν βοηθούν παρά μόνο αν υπάρχει δευτερεύουσα μόλυνση. Η έγκαιρη χορήγηση του ορού (μέσα σε 24 ώρες) συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παράλυσης, ενώ η βελτίωση της αδυναμίας επέρχεται σταδιακά τρεις έως δώδεκα μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ