ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 16°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Αιώνιοι» οι μισοί φοιτητές

Μη ενεργοί χαρακτηρίζονται οι 300.000 από τους συνολικά 596.000, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Καταγραφή του πραγματικού αριθμού επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 12/11/2010
Σχεδόν οι μισοί φοιτητές των ΑΕΙ της χώρας έχουν χαρακτηριστεί «αιώνιοι»

Σχεδόν οι μισοί φοιτητές των ΑΕΙ της χώρας έχουν χαρακτηριστεί «αιώνιοι»

Μη «ενεργοί» ή αλλιώς... αιώνιοι χαρακτηρίζονται οι μισοί, σχεδόν, φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τους 596.000 φοιτητές των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, είτε γιατί έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους είτε γιατί έχουν καθυστερήσει σημαντικά να πάρουν το πτυχίο τους.

Το φαινόμενο επιχειρεί να καταγράψει το υπουργείο Παιδείας και ζητεί τώρα από όλα τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να στείλουν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου τον αριθμό των πτυχιούχων ανά τμήμα και ανά έτος από το 2000 μέχρι σήμερα και επίσης τον μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων.

Προσπάθεια καταγραφής του πραγματικού φοιτητικού πληθυσμού έχει γίνει και κατά το παρελθόν, με σκοπό να ληφθούν μέτρα ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο, το οποίο έχει επιπτώσεις στην αποδοτικότητα των ΑΕΙ, αλλά δεν είχε στεφθεί με επιτυχία, καθώς πάντα υπάρχουν αντιδράσεις από τις φοιτητικές παρατάξεις.

Αξιόπιστα στοιχεία δεν υπάρχουν, ούτε όσον αφορά τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αδυνατούν να πάρουν το πτυχίο μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο. Βέβαια οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι» με τους πραγματικά αιώνιους.

Το πρόβλημα των αιώνιων φοιτητών είναι υπαρκτό, αλλά τα ίδια τα ιδρύματα και το υπουργείο Παιδείας δεν έβαλαν ποτέ κανόνες όσον αφορά τη διάρκεια των σπουδών, την απόκτηση των πτυχίων και των υποχρεώσεων των φοιτητών.

Και οι ίδιοι οι πρυτάνεις παραδέχονται ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές, καθώς τα ΑΕΙ διαγράφουν από τους καταλόγους τους εκείνους που μέσα σε προκαθορισμένα όρια δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν πτυχίο.

Οσον αφορά τη χώρα μας, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αιώνιων φοιτητών κατέχουν ορισμένα τμήματα των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το μικρότερο τα τμήματα των ΤΕΙ.

Το περίεργο είναι ότι τα τμήματα με τους περισσότερους «αιώνιους» φοιτητές είναι τα Νομικά, τα Οικονομικά, αλλά και τα Φυσικομαθηματικά, στα οποία εισάγονται αριστούχοι, παιδιά δηλαδή που έκαναν τεράστιο αγώνα για να τα κατακτήσουν. Αντίθετα, οι πιο... γρήγοροι φοιτητές εντοπίζονται σε καλλιτεχνικά τμήματα, σε Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά και σε Σχολές των Επιστημών Υγείας.

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ