ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Ανασαίνει» η Ψυττάλεια

Εγκαινιάστηκε χτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ το εργοστάσιο ξήρανσης. Καθημερινά θα γίνεται επεξεργασία σε πάνω από 750 τόνους λυματολάσπης και θα παράγεται καύσιμο, καλύτερο από τον λιγνίτη, το οποίο προορίζεται για τις τσιμεντοβιομηχανίες

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:56, 8/6/2007

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Χθες γιόρτασε τελικά το ΥΠΕΧΩΔΕ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τα εγκαίνια του εργοστασίου ξήρανσης στην Ψυττάλεια, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. «Επιτέλους αντιμετωπίστηκε ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στη χώρα μας, που ταλανίζει εδώ και 15 χρόνια τους κατοίκους των κοντινών δήμων και όλου του λεκανοπεδίου», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. «Με το εργοστάσιο ξήρανσης της Ψυττάλειας επιλύουμε οριστικά και με τον πιο ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο το πρόβλημα διαχείρισης της λυματολάσπης», τόνισε. Το εργοστάσιο λειτουργεί αυτή την περίοδο δοκιμαστικά, με δύο σειρές ξήρανσης και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα θα καλύπτει όλη την ημερήσια παραγωγή των λυμάτων που φθάνει τους 500 τόνους. Από τις αρχές του επόμενου μήνα θα μπουν σε λειτουργία οι υπόλοιπες δύο γραμμές και θα αποξηραίνονται σε ημερήσια βάση περισσότεροι από 750 τόνοι λυματολάσπης.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου, με το εργοστάσιο ξήρανσης και με την ασβεστοποίηση, που γίνεται ήδη, θα εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημα της συσσωρευμένης λυματολάσπης. Από τη νέα χρονιά, δηλαδή, η μονάδα ξήρανσης θα υπερκαλύπτει την ημερήσια παραγωγή και θα μπορεί ακόμα και να εισάγει λύματα προς επεξεργασία. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ψυττάλεια 150 - 160.000 τόνοι λυματολάσπης, ενώ με τη μέθοδο της ασβεστοποίησης έχουν αδρανοποιηθεί πλήρως άλλοι 100.000 τόνοι. Η μεταφορά στο εξωτερικό έχει σταματήσει. Με την ξήρανση αφενός μειώνεται ο όγκος της λυματολάσπης (η αναλογία είναι μεγαλύτερη από 1 προς 4), αφετέρου παράγεται καύσιμο υλικό με τη μορφή άοσμων κόκκων, καλύτερο και από τον λιγνίτη. Προορίζεται να καεί από τις τσιμεντοβιομηχανίες. Σε πρώτη φάση έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες στην Κύπρο και στη συνέχεια αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Σε τελική φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός για τη διάθεση του υλικού αυτού. Οι τσιμεντοβιομηχανίες θα πληρωθούν για να το αγοράσουν, ώστε με το ποσό που θα εισπράξουν, να υλοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις για την καύση του.

Κόστος
Το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ (14 μήνες) με κόστος περίπου 26 εκατ. ευρώ. Κατασκευαστής είναι η κοινοπραξία των τεχνικών εταιρειών Ακτωρ - Αθηνά. Η ίδια κοινοπραξία υλοποιεί και το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, το οποίο αναμένεται να μειώσει εξαιρετικά το κόστος επεξεργασίας της λυματολάσπης.

Η βασική αναφορά στις ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ υπήρξε η προστασία του περιβάλλοντος. «Το περιβάλλον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να διαχειριστεί η γενιά μας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Σουφλιάς τόνισε πως τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι ηγεσίες -πολιτικές, πνευματικές, θρησκευτικές, οικονομικές- και εξέφρασε τη λύπη του που οι 8 ηγέτες του πλανήτη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πάνω σε αυτό το μεγάλο θέμα...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ