ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Αναζητά «θεραπεία» για τις παρενέργειες των φαρμάκων

Ελληνας επιστήμονας, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), εντοπίζει τις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων, ένα ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό για τη δημόσια υγεία.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 11/9/2013
Σε περίπου δύο χρόνια θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της σημαντικής έρευνας για τις παρενέργειες των φαρμάκων, επισημαίνει ο Ελληνας επιστήμονας Β. Κουτκιάς
Σε περίπου δύο χρόνια θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της σημαντικής έρευνας για τις παρενέργειες των φαρμάκων, επισημαίνει ο Ελληνας επιστήμονας Β. Κουτκιάς

Ο 38χρονος Βασίλης Κουτκιάς βρίσκεται ήδη στο Παρίσι, μετά την υποτροφία που κέρδισε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Marie Curie και ασχολείται με τη φαρμακο-επαγρύπνηση και την ασφάλεια των ασθενών σε θέματα συνταγογράφησης.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν κατατάξει τις παρενέργειες των φαρμάκων στις δέκα πιο συχνές αιτίες θανάτων στις ΗΠΑ με επίδραση σε 1,5 εκατομμύριο ασθενείς τον χρόνο, ενώ στη Γαλλία έχει εκτιμηθεί ότι το 3% των εισαγωγών σε νοσοκομείο οφείλεται σε αυτές», δήλωσε ο Ελληνας ερευνητής στο «Εθνος».

Στο εργαστήριο του Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM και συγκεκριμένα με την ομάδα UMRS 872, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Μαρί-Κριστίν Ζολάν, ο Β. Κουτκιάς θα αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα που θα είναι σε θέση να ενοποιήσει διαφορετικά υπολογιστικά συστήματα εντοπισμού πιθανών ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων.

Αναφορές και από διαδίκτυο
Οι χρήστες του προγράμματος δεν θα είναι παρά ο ΕΟΦ και οι επαγγελματίες της υγείας, οι οποίοι θα μπορούν να εντοπίσουν τις παρενέργειες ενός φαρμάκου και όλα όσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί γι΄αυτό.

Θα υπάρχουν αναφορές ακόμη και από τις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης (facebook, twitter) ή chat rooms μέσα από τα οποία οι ίδιοι οι ασθενείς αναφέρουν τυχόν προβλήματα από το συγκεκριμένο φάρμακο.

«Πέρα από τα προβλήματα υγείας, μία ακόμη σημαντική διάσταση του ζητήματος είναι το κόστος που προκαλείται στο σύστημα υγείας από τις ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία», μας είπε ο κ. Κουτκιάς.

Η αποτροπή των παρενεργειών για τα φάρμακα που κυκλοφορούν, μπορεί να υποστηριχθεί με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, συνεισφέροντας έτσι στον αποτελεσματικό εντοπισμό και την αξιολόγησή τους. Κι αυτό επειδή στις κλινικές δοκιμές που γίνονται πριν ένα φάρμακο εγκριθεί από τον ΕΟΦ, ή οποιονδήποτε εθνικό οργανισμό φαρμάκων, δεν μπορούν να εντοπιστούν όλες οι παρενέργειες.

Οι στόχοι της έρευνας
Νέα σελίδα για τη φαρμακολογία

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια, έχουν ως κύριους αποδέκτες φαρμακευτικές εταιρείες, φορείς φαρμακοεπαγρύπνησης, εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας, ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής, ασφαλιστικούς φορείς και κανονιστικές αρχές, όπως επίσης και ομάδες ασθενών. «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να εντοπίσουμε ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων. Αυτό γινόταν μέχρι τώρα σε πολύ αρχικό στάδιο στα νοσοκομεία από πληροφορίες και δεδομένα που έδιναν οι ασθενείς και κατέγραφαν οι γιατροί.

Πλέον θα υπάρχουν βάσεις δεδομένων για τα φάρμακα, μέσα από τη συμπληρωματική και συγκριτική αξιοποίηση δεδομένων που προκύπτουν από διάφορες σχετικές πηγές βιοϊατρικής πληροφορίας», ανέφερε ο κ. Κουτκιάς, ενώ ο καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μαγκλαβέρας, επίσης συνεργαζόμενος ερευνητής του ΕΚΕΤΑ και καθηγητής του Β. Κουτκιά, δήλωσε ότι η επιλογή του Ελληνα ερευνητή «αποτελεί μεγάλη τιμή για μας και για το ΑΠΘ, καθώς η έρευνά του θα βοηθήσει την ασφάλεια των ασθενών από τη χρήση φαρμάκων και θα βελτιώσει τα κακώς κείμενα της συνταγογράφησης».

Η διαδρομή
Από τη Λαμία στο Παρίσι

Ο Β. Κουτκιάς γεννήθηκε το 1975 στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, και έκανε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του στην Ιατρική Πληροφορικής στο ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια ήταν συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ, εδώ και λίγες μέρες ωστόσο μετακόμισε στο Παρίσι, όπου θα συνεχίσει την έρευνά του για τα επόμενα -τουλάχιστον- δύο χρόνια.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ