ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Αντιδράσεις στη Χίο για ιατρείο που στήνει ΜΚΟ

Εντονες αντιδράσεις πυροδότησε στη Χίο η πρόθεση βασκικής ΜΚΟ να στήσει χώρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών για πρόσφυγες σε χώρους πρώην κλινικής στο κέντρο της πόλης και σε απόσταση «αναπνοής» από τον πρόχειρο καταυλισμό της Σούδας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 21/4 , ενημερώθηκε
Η πρώην κλινική «Αγιοι Ανάργυροι» στη Χίο την οποία βασκική ΜΚΟ σχεδιάζει να κάνει χώρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών για πρόσφυγες
Η πρώην κλινική «Αγιοι Ανάργυροι» στη Χίο την οποία βασκική ΜΚΟ σχεδιάζει να κάνει χώρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών για πρόσφυγες

Κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το δημαρχείο της πόλης, όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να μην επιτραπεί η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής.

Οπως υποστηρίζουν θα επιβαρύνει περαιτέρω μια περιοχή που έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα για την προσφυγική κρίση και θα παγιώσει την παρουσία ενός καταυλισμού, του οποίου την κατάργηση έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.

«Δεν θέλουμε άλλους πρόσφυγες εδώ», φώναζε χθες ιερέας της περιοχής, που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση με την ακραία ρητορική του. «Εγώ τους μαγείρευα στα συσσίτια της Μητρόπολης. Εδειξαν το χειρότερο πρόσωπό τους, είναι γύφτοι. Τους πηγαίναμε ρούχα και τρόφιμα και τα πετούσαν. Σπάνε μαγαζιά, σπίτια αυτοκίνητα. Είναι τεταρτοκοσμικοί, όχι απλά τριτοκοσμικοί», είπε ο πατήρ Νικόλας Μακρής.

Το μεσημέρι ο επικεφαλής της ισπανικής ΜΚΟ «Salvamento Maritimo Humanitaio» στην Ελλάδα, Ινχο Μιχάγκρας, κάλεσε τα τοπικά ΜΜΕ για να ενημερώσει για τους σχεδιασμούς της οργάνωσης.

Γνωρίζοντας πως απαιτείται ειδική άδεια για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σύμφωνα με τη νομοθεσία, ανέφερε πως στον υπόγειο χώρο της πρώην κλινικής, που έχει ενοικιαστεί για έναν χρόνο, θα λειτουργήσει δομή παροχής υποστηρικτικών υγειονομικών και γραφειοκρατικών υπηρεσιών, όπως στοματική υγιεινή, μετάφραση ιατρικών εγγράφων, παραπομπή περιστατικών σε γιατρούς και παροχή φαρμάκων μέσω ειδικών συμβάσεων από φαρμακεία της Χίου.

Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υποστήριξε πως θα είναι «κάτι σαν δημόσια υπηρεσία», σε ελεγχόμενα πλαίσια, ενώ εκτός από πρόσφυγες θα παρέχονται υπηρεσίες και σε Χιώτες με οικονομική αδυναμία. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ