ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η «ΓΕΝΕΣΙΣ» ΕΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ

«Αποικία» από Ελληνες γιατρούς στη Γερμανία

Η... «Γένεσις» του πρώτου συλλόγου Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία αποτελεί γεγονός από τις τελευταίες ημέρες του 2014. Στόχος του συλλόγου είναι να στηρίξει νέους επιστήμονες που φθάνουν στη Γερμανία και να βοηθήσει φορείς οι οποίοι έχουν ανάγκη στην Ελλάδα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 14/2/2015
Ελληνες γιατροί που εργάζονται στη Γερμανία. Από δεξιά, ο γραμματέας του συλλόγου, Αλέξης Θεοδώρου, Θεοδώρα Κόττη, Σταύρος Χαριστός, Μαρία Γεωργάκη, Αλεξάνδρα Τραπεναζίδου και Μάριος Μάμμαλης
Ελληνες γιατροί που εργάζονται στη Γερμανία. Από δεξιά, ο γραμματέας του συλλόγου, Αλέξης Θεοδώρου, Θεοδώρα Κόττη, Σταύρος Χαριστός, Μαρία Γεωργάκη, Αλεξάνδρα Τραπεναζίδου και Μάριος Μάμμαλης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα που ανήκει στον Δήμο του Ντίσελντορφ, νεαροί ειδικευόμενοι στην πλειονότητά τους γιατροί ένωσαν τις δυνάμεις τους και γνωστοποίησαν τους στόχους και το πρόγραμμά τους όπου εντάσσονται μια σειρά δραστηριότητες τόσο επί γερμανικού όσο και επί ελληνικού εδάφους.

«Η δημιουργία του συλλόγου έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη στήριξη και βοήθεια των νέων Ελλήνων και Κυπρίων γιατρών που έρχονται στη Γερμανία για να εργαστούν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σε αυτήν την προσπάθειά μας είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του Ελληνα πρόξενου Γρηγόρη Δελαβέκουρα», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρός του Σταμάτης Κιούφης, ειδικευόμενος γιατρός καρδιολογίας και ένας εκ των εμπνευστών της σύστασής του.

Ο Λεωνίδας Καραπάνος, ειδικευόμενος γιατρός στην ουρολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Κολονίας, βρίσκεται ήδη τέσσερα χρόνια στη Γερμανία. Τα πολλά χρόνια αναμονής για να κάνει ένας νέος γιατρός ειδικότητα στην Ελλάδα τον οδήγησαν στην απόφαση να φύγει.

Οι Ελληνες γιατροί στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στο μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο, υπολογίζονται αυτήν τη στιγμή γύρω στους 1.800 και αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων γιατρών στην περιοχή καθώς το ποσοστό τους αντιστοιχεί στο 2% του συνόλου των γιατρών εκεί.

Ο Σταμάτης Κιούφης βρίσκεται 1 ½ χρόνο στη Γερμανία και γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να βρεις τις σωστές πληροφορίες για διοικητικά, στρατολογικά, φορολογικά θέματα αλλά και υποστήριξη ακόμα και για να συμπληρώσεις μια αίτηση. «Θέλουμε αυτός ο σύλλογος να αποτελέσει τον... φάρο για κάθε Ελληνα και Κύπριο γιατρό που θα έρθει εδώ. Κάτι το οποίο δεν βρήκαμε εμείς και χάρη σε φίλους και γνωστούς καταφέραμε να ενσωματωθούμε στο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό δε ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι ανοιχτή στους μετανάστες και δεν λαμβάνουν χώρα ρατσιστικά φαινόμενα. Προοδευτικά και με δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να έρχονται γιατροί εδώ από τη χώρα μας, ο σύλλογος θα είναι πάντα αρωγός τους σε οτιδήποτε χρειαστούν. Αλλά η δημιουργία του έχει κι άλλους στόχους...».

Τα πολλά χρόνια αναμονής για την ειδικότητα οδηγούν τους γιατρούς στα γερμανικά νοσοκομεία. Ενα μέρος των εσόδων του συλλόγου «Γένεσις» θα προσφέρεται για κοινωνικούς σκοπούς
Τα πολλά χρόνια αναμονής για την ειδικότητα οδηγούν τους γιατρούς στα γερμανικά νοσοκομεία. Ενα μέρος των εσόδων του συλλόγου «Γένεσις» θα προσφέρεται για κοινωνικούς σκοπούς

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής δράσης του συλλόγου «Γένεσις», πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους του Κοινωνικού Ιατρείου της Αθήνας για να το ενισχύσουν με φάρμακα, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και δωρεές αλλά και οικονομικά, καθώς από τα 40 ευρώ της ετήσιας συνδρομής των μελών το 25% θα πηγαίνει στο κοινωνικό ιατρείο.

«Ηρθαμε σε επαφή με γερμανικά νοσοκομεία και εταιρείες προκειμένου να μας δοθεί υλικοτεχνικός εξοπλισμός αλλά και με γιατρούς που θα ήθελαν να εργαστούν εθελοντικά στην Ελλάδα, και ήδη 10 Ελληνες, Γερμανοί και Ούγγροι διαφόρων ειδικοτήτων δέχθηκαν να δουλέψουν για έναν μήνα στο κοινωνικό ιατρείο... Και επειδή η... δύναμη κάθε συλλόγου είναι τα μέλη του, καλούμε όλο τον κόσμο, γιατρούς και μη, να αγκαλιάσουν αυτό το νέο ξεκίνημα, οι σκοποί του συλλόγου να γίνουν και δικοί τους, δικοί σας, και να ενεργούμε όλοι μαζί μέσα από συλλογικές και ουσιαστικές δράσεις για τον άνθρωπο», συμπληρώνει ο κ. Κιούφης.

Γι' αυτό και η δράση του συλλόγου δεν σταματάει εδώ, καθώς μία φορά τον μήνα, ίσως και 2 αργότερα, αρχής γενομένης σε ένα δεκαπενθήμερο, την πρώτη Κυριακή του μήνα, για την ελληνική ομογένεια θα πραγματοποιούνται επιμορφωτικά σεμινάρια επί ιατρικών θεμάτων (καρδιολογικά, ορθοπεδικά και στη συνέχεια και ψυχιατρικά) στον χώρο της ελληνικής εκκλησίας. Το πρώτο, που θα γίνει σε δύο εβδομάδες, θα είναι ορθοπεδικό και την ευθύνη του θα έχει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Γιαννακόπουλος, που ήδη βρίσκεται στη Γερμανία εδώ και μία τετραετία.

Τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου δηλώνουν ότι δεν θέλουν να αποτελέσουν ένα λόμπι, αλλά αντιθέτως επιθυμούν να ενταχθούν πλήρως στη γερμανική κοινωνία, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πολλοί κάποια στιγμή θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, κι γι' αυτό ένας ακόμη στόχος τους είναι να αναπτύξουν σχέσεις με τους γερμανικούς ιατρικούς συλλόγους. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντική είναι η συμβολή του αντιπροέδρου του γερμανοελληνικού συνδέσμου στην περιοχή, ακτινολόγου Φαίδωνα Κοτσαμπόπουλου.

Επειδή το μυαλό των ειδικευόμενων γιατρών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας όσα χρόνια κι αν λείπουν βρίσκεται πάντα στην Ελλάδα, αποφάσισαν να συμβάλουν και στο «Χαμόγελο του Παιδιού» με εθελοντική αιμοδοσία. Είναι γεγονός, σύμφωνα με τα μέλη του συλλόγου «Γένεσις», ότι ένα μέρος των εσόδων θα προσφέρονται σε κοινωνικούς φορείς στην Ελλάδα.

Στοιχεία
Δεύτερη η Ελλάδα στη μετανάστευση των γιατρών στο Βερολίνο

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των μεταναστών γιατρών προς τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου, καταγράφηκε η τρίτη σε σειρά ποσοστιαία αύξηση, καθώς ο αριθμός των ξένων γιατρών στη Γερμανία αυξήθηκε 120% την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να φτάσει σήμερα τις 31.000.

Η Γερμανία προσφέρει ευκαιρίες και αρκετές θέσεις εργασίας στον ιατρικό τομέα λόγω της βασικής έλλειψης που παρουσιάζει σε γιατρούς.

Η κατάταξη

Από τους 31.000 γιατρούς μετανάστες στη Γερμανία, οι 2.500 είναι Ελληνες, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία με 3.215 γιατρούς.

Ακολουθούν η Αυστρία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Συρία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ουκρανία, που ολοκληρώνουν την πρώτη δεκάδα των κρατών με τους περισσότερους μετανάστες γιατρούς στη Γερμανία.

Εκτός από τη Γερμανία, άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση γιατρών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Στέλλα Κεμανετζή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ