ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διακοπές σε δανεικό σπίτι

Μια ιδέα που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό βρίσκει έδαφος και στην Ελλάδα, καθώς τα έξοδα, ιδίως για οικογενειάρχες, είναι δυσβάστακτα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:57, 3/5/2009

«Ανταλλάσσω το σπίτι μου στην Καλαμάτα με εξοχικό σπίτι στη Σύρο...».

Η οικονομική κρίση... τέχνας κατεργάζεται. Οσο ο καιρός «ανοίγει» και τα οικονομικά «στενεύουν», οι Ελληνες αναζητούν τρόπους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Τα «μπάνια του λαού» κοστίζουν πολύ για μια μέση ελληνική οικογένεια. Τα έξοδα για μεταφορά, διαμονή σε ξενοδοχείο και διατροφή για μία τετραμελή οικογένεια θα είναι δυσβάστακτα. Οπότε, αν γίνεται να εξασφαλισθεί τουλάχιστον η διαμονή...

Οι οικογενειάρχες λοιπόν στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους διακοπών, όπως η ανταλλαγή του σπιτιού τους με ένα άλλο σπίτι, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Πρόκειται για το παγκοσμίως γνωστό «home exchange», μια ιδέα που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στο εξωτερικό. Ξεκίνησε από εκπαιδευτικούς σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που είχαν τρεις μήνες διακοπές το καλοκαίρι και σκέφτηκαν να ανταλλάξουν τα εξοχικά τους, ώστε να αποκτήσουν νέες παραστάσεις και εμπειρίες. Σήμερα έχει φτάσει να έχει περισσότερα από 30.000 μέλη σε ολόκληρο το κόσμο. Το Διαδίκτυο έχει διευκολύνει πολύ τη διαδικασία και όσοι το επιχείρησαν δηλώνουν ενθουσιασμένοι.

Στη χώρα μας η ανταλλαγή σπιτιών δεν ήταν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένη, καθώς παραδοσιακά οι Ελληνες δεν παραχωρούν εύκολα την ιδιοκτησία τους σε ξένους. Ωστόσο, οι «αιτήσεις» στις τέσσερις βασικές ιστοσελίδες που λειτουργούν για την ανταλλαγή κατοικιών και στην Ελλάδα παρουσιάζουν ήδη φέτος εντυπωσιακή αύξηση. Εκατοντάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που έχουν προστρέξει στα σάιτ για να ενημερωθούν και να επιλέξουν αν τους ταιριάζει.

Αυξήθηκαν οι συνδρομές. «Οι συνδρομές μας έχουν αυξηθεί, όπως και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από χρήστες του Ιντερνετ με ερωτήματα για το τι είναι η ανταλλαγή, πώς μπορεί να γίνει, τι θα τους κοστίσει», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Λευτέρης Δάφνος, διαχειριστής σχολείου στην Ολλανδία και υπεύθυνος για την Ελλάδα της ιστοσελίδας www.homelinkgreece.org, που ως ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς διαθέτει ένα δίκτυο συνδρομητών σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Εν καιρώ κρίσης αυτό είναι το πιο λογικό, αφού τα έξοδα που θα έχει μία τετραμελής οικογένεια που θα ανταλλάξει σπίτι θα αφορούν μόνο τη μεταφορά. Θα κοστίσει δηλαδή όσο μία βραδιά σε ένα καλό ξενοδοχείο», μας λέει χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε να κάνουμε οικογενειακές διακοπές με ελάχιστα έξοδα στα hot spots της Ελλάδας», λέει η Χ. Τσάλιου.

«Μπορούμε να κάνουμε οικογενειακές διακοπές με ελάχιστα έξοδα στα hot spots της Ελλάδας», λέει η Χ. Τσάλιου.

Ο αμοιβαίος σεβασμός και το ρητό «μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν» είναι οι δύο βασικές παραδοχές που προαπαιτούνται για την ανταλλαγή κατοικιών. Ο Λευτέρης Δάφνος πληροφορήθηκε την ιδέα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από την Ολλανδέζα σύζυγό του. «Στην αρχή φοβόμουν και ήμουν πολύ διστακτικός.

Να βάλουμε ξένους ανθρώπους στο σπίτι μας, να αφήσουμε τα παιδιά μας να κοιμηθούν σε κρεβάτια ξένων παιδιών...», διηγείται. «Οταν όμως κάναμε την πρώτη μας ανταλλαγή και πήγαμε στο σπίτι που θα μας φιλοξενούσε, είδα ένα καθαρό σπίτι, λουλούδια πάνω στο τραπέζι, λίγα μπουκάλια μπίρα, κρασί και φαγητό για πρώτη μέρα, τότε τα ξέχασα όλα! Σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια, όχι μόνο στην Ολλανδία που μένουμε μόνιμα, αλλά και στο Βέλγιο, στην Αμβέρσα, τη Γάνδη και αλλού». Η Homelink έχει περισσότερες από 50 οικογένειες-μέλη και αναμένεται αύξηση.

ΧΑΡΟΥΛΑ ΤΣΑΛΙΟΥ
Η παραχώρηση εξοχικού βολεύει καλύτερα

«Ξεκινήσαμε την ιστοσελίδα μας www.homeexchange.gr  που αφορά ανταλλαγές αποκλειστικά στην Ελλάδα, γιατί θελήσαμε να αναπτύξουμε το δίκτυο της ανταλλαγής στη χώρα μας», λέει η Χαρούλα Τσάλιου, υπεύθυνη της ιστοσελίδας, ιδιωτική υπάλληλος στο επάγγελμα. «Ολοι μας ήμασταν συνδρομητές σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, αλλά στήσαμε τη δική μας στην Ελλάδα στο περιθώριο των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων, γιατί πιστεύουμε στην ιδέα της ανταλλαγής και πιστεύουμε ότι θα έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στους Ελληνες που θα έρθουν να μείνουν στα σπίτια μας. Και η αύξηση που σημειώνεται τώρα που έχουμε κρίση μάς επιβεβαιώνει», μας λέει.

Μια πετυχημένη «ανταλλαγή»: η οικογένεια του Λ. Δάφνου (αριστερά) που ζει μόνιμα στην Ολλανδία πέρασε το περασμένο καλοκαίρι στο Αστρος Κυνουρίας, στο σπίτι του γιατρού Π. Λουμάκη.

Μια πετυχημένη «ανταλλαγή»: η οικογένεια του Λ. Δάφνου (αριστερά) που ζει μόνιμα στην Ολλανδία πέρασε το περασμένο καλοκαίρι στο Αστρος Κυνουρίας, στο σπίτι του γιατρού Π. Λουμάκη.

Αν και το σάιτ λειτουργεί μόλις 8 μήνες, τα εγγεγραμμένα μέλη έχουν φτάσει ήδη τις 40 οικογένειες. «Ηδη όμως μας έχουν στείλει πολλά μέιλ με ερωτήσεις και ο κόσμος δείχνει ένα ρεύμα. Ο κόσμος το ψάχνει να δει πώς μπορεί να το εφαρμόσει», τονίζει.

Σύμφωνα με την κ. Τσάλιου, η ανταλλαγή του εξοχικού -και όχι της πρώτης κατοικίας- λύνει πολλά προβλήματα. «Συνήθως στο εξοχικό μας είμαστε πιο χαλαροί.

Δεν έχουμε τα καλύτερα έπιπλα, δεν αφήνουμε τα πιο αγαπημένα μας πράγματα. Εκεί βολεύει καλύτερα», λέει. «Η οικογένειά μας έκανε Χριστούγεννα στην Ημαθία, Πάσχα στην Κέρκυρα και καλοκαίρι μάλλον θα πάμε στη Χαλκιδική».

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΙΖΑ
Μένεις με ντόπιους και οσμίζεσαι τη ζωή τους

Ακόμη ένας από τους αξιόπιστους και παλαιότερους οργανισμούς ανταλλαγής είναι η Intervac (www.intervac.com), που δραστηριοποιείται με εξοχικά σε όλο τον κόσμο.

«Οι Ελληνες-μέλη μας μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά αυξάνονται. Παρ όλα αυτά έχουμε μέλη που από τη στιγμή που το δοκιμάζουν μία φορά το ξανακάνουν, γιατί τους αρέσει ως εμπειρία. Αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέλη είναι γύρω στα 50, αλλά ενδιαφερόμενες είναι πάνω από 150 οικογένειες», εξηγεί η υπεύθυνη της Intervac Μαρία Καράκιζα, που και η ίδια έχει κάνει πολλές ανταλλαγές και ταξίδια.

«Σημείο» συνάντησης του home exchange είναι το Ιντερνετ, μέσω των ιστοσελίδων που λειτουργούν και για την Ελλάδα
«Σημείο» συνάντησης του home exchange είναι το Ιντερνετ, μέσω των ιστοσελίδων που λειτουργούν και για την Ελλάδα

«Αυτό που αρέσει, πιστεύω, στους περισσότερους είναι ότι δεν πας στον προορισμό που έχεις επιλέξει ως τουρίστας.

Μένεις σε σπίτι ντόπιου, αγοράζεις ψωμί από τον φούρνο του, χρησιμοποιείς τις συγκοινωνίες ή το αυτοκίνητό του, οσμίζεσαι τη ζωή του», τονίζει.

ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗ
Δεν ξεχνώ τη φιλοξενία στο Μπουένος Αϊρες

«Το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό για μένα», εξηγεί η Γαλάτεια Παραδείση, εργαζόμενη σε φυτώρια, που συμμετέχει εδώ και 3-4 χρόνια σε ανταλλαγές μέσω της Homelink. «Ηθελα πάντα να κάνω ταξίδια, στο εξωτερικό κυρίως, και μάλιστα να μείνω περισσότερο από μία εβδομάδα. Τα έξοδα ήταν πολλά και δεν μπορούσα να τα αντέξω. Εψαξα λοιπόν στο Ιντερνετ και βρήκα ότι γίνονται ανταλλαγές. Το σπίτι μου είναι πρώτη κατοικία στα Ιλίσια, αλλά υπάρχουν πολλοί από το εξωτερικό που θέλουν να μείνουν στην πρωτεύουσα για την Ακρόπολη, τα μουσεία, τα αξιοθέατα. Ετσι, μέχρι σήμερα, έχω πάει στην Αργεντινή, τη Δανία, την Αυστρία, την Ολλανδία. Σύντομα θα πάω στη Βενετία. Εχω ήδη φιλοξενήσει την οικογένεια από εκεί και το καλοκαίρι σκοπεύω να τους επισκεφθώ», μας λέει.

Η ανταλλαγή μπορεί να είναι ταυτόχρονη, αλλά μπορεί και όχι. «Οταν πήγα στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής γνώρισα έναν φίλο των ιδιοκτητών, ζωγράφο. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι ο ζωγράφος αυτός είχε πάθος με την Ελλάδα και τη Μελίνα Μερκούρη. Θυμάμαι ένα βράδυ με φώναξε, μου έκανε το τραπέζι και μου ζήτησε να του μεταφράσω στ Αγγλικά το τραγούδι του Θεοδωράκη που τραγουδούσε η Μελίνα, Αστέρι μου φεγγάρι μου. Ηξερε να το τραγουδάει, αλλά δεν ήξερε τι σήμαιναν τα λόγια!», θυμάται η Γαλάτεια Παραδείση.

Παναγιώτης Λουμάκης
Εχω τέσσερα παιδιά και δεν μπορώ να πληρώνω

«Αν και μου αρέσει πολύ η ιδέα της ανταλλαγής και είμαι εδώ και 10 χρόνια μέλος της Homelink, έχω φιλοξενήσει, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε ταξίδι με την οικογένειά μου», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Παναγιώτης Λουμάκης, γιατρός στο Κέντρο Υγείας του Αστρους Κυνουρίας. «Οι λόγοι που κατ αρχάς με έκαναν να συμμετάσχω ήταν οικονομικοί. Εχω τέσσερα παιδιά και είναι δύσκολο να πληρώνουμε ξενοδοχεία και διατροφή για διακοπές.

Ωστόσο, υποχρεώσεις επαγγελματικές και... εκπαιδευτικές δεν μας το επέτρεψαν μέχρι τώρα», μας εξηγεί. Στο σπίτι του, στο παραλιακό Αστρος, ο Παναγιώτης Λουμάκης φιλοξένησε την οικογένεια του Λευτέρη Δάφνου.

ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΣΚΙΝΕΝ
Μου αρέσει η ιδέα, αλλά δεν εμπιστεύομαι εύκολα...

«Παρ όλο που έχω κάποια ερωτηματικά και αμφιβολίες, είμαι στη διαδικασία που το σκέφτομαι», λέει η Μάρικα Κόσκινεν, φωτογράφος στο επάγγελμα και μητέρα δύο παιδιών που ζουν στην Κηφισιά. Η ίδια είναι από τη Φινλανδία και ταξιδεύει συχνά στην πατρίδα της για να δει τους γονείς και τους συγγενείς της.

«Φλερτάρω τον τελευταίο καιρό με την ιδέα της ανταλλαγής σπιτιών, γιατί τόσο σε μένα όσο και στα παιδιά μου μας αρέσουν τα ταξίδια και έχουμε σκοπό να πραγματοποιήσουμε κάποιες αποστολές σε χώρες πιο μακρινές, όπως στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, το Μεξικό και κάποιες χώρες της Αφρικής», μας λέει. «Ωστόσο σκέφτομαι κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως το πώς μπορώ να εμπιστευτώ έναν άνθρωπο που δεν ξέρω ότι θα προσέξει το σπίτι μου και ότι δεν θα κάνει ζημιές. Αυτό που με βοηθάει όμως είναι ότι και ο ίδιος που θα έρθει εδώ θα έχει τα ίδια προβλήματα, ανησυχίες και σκέψεις με μένα. Επίσης έχω φίλους που το έχουν κάνει και έχουν περάσει απίθανα!», εξομολογείται για να καταλήξει:

«Επίσης, ακόμη ένας λόγος για τον οποίο το σκέφτομαι σοβαρά είναι επειδή δεν μου αρέσουν τα ξενοδοχεία, γιατί είναι απρόσωπα και κρύα. Στο σπίτι που θα πας -αν μη τι άλλο- θα νιώσεις μια ζεστασιά».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ