ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Διάρρηξη... «έργο της αστυνομίας»

Η Σταυρούλα Γιαννακοπούλου βρήκε παραβιασμένη την κατοικία της. Στο Α.Τ. Εξαρχείων της εξήγησαν σε επιτατικό ύφος ότι στο σπίτι της έγινε έρευνα εν αγνοία της

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:45, 8/1/2009

Βρήκε το διαμέρισμά της παραβιασμένο, πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων να καταγγείλει διάρρηξη και εκεί πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για αστυνομική έρευνα στην κατοικία της που είχε γίνει... εν αγνοία της!

Απανωτά ήταν τα σοκ που υπέστη η δικηγόρος κ. Σταυρούλα Γιαννακοπούλου όταν έφτασε στο κατώφλι του διαμερίσματός της -στην περιοχή της Νεάπολης στα όρια με τον Λυκαβηττό- τα ξημερώματα (περίπου 2.30-3) της Δευτέρας προς Τρίτη.

Η ίδια βρισκόταν εκτός Αθηνών και, όπως καταγγέλλει, όταν επέστρεψε βρήκε την πόρτα της εισόδου με ίχνη παραβίασης και ξεκλείδωτη. Ολα τα δωμάτια ήταν ανάστατα, αφού συρτάρια, βιβλία, και ντουλάπια είχαν μετακινηθεί και ψαχθεί.

Νόμισε -όπως είπε στο «Εθνος»- ότι είχε γίνει διάρρηξη και γι αυτό έσπευσε να καταγγείλει το περιστατικό στο Α.Τ. Εξαρχείων. Εκεί, όμως την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Οπως καταγγέλλει η «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας», αλλά και η ίδια στο «Εθνος», το παραπάνω σκηνικό στο σπίτι της -που έγινε κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και λίγες ώρες μετά το συμβάν σε βάρος των αστυνομικών στα Εξάρχεια και τις κατ οίκον έρευνες που ακολούθησαν- «ήταν έργο της αστυνομίας».

«Οταν πήγα στο Α.Τ. Εξαρχείων» -αναφέρει η κ. Γιαννακοπούλου- «και είπα σε ποια οδό είχε γίνει, όπως... τουλάχιστον εγώ νόμιζα η διάρρηξη, τότε ήλθε ένας κύριος χωρίς στολή ο οποίος νευριασμένος και με επιτακτικό ύφος μου είπε ότι δεν ήταν διάρρηξη και να σηκωθώ να φύγω. Επειτα από αυτό σοκαρίστηκα και έβαλα τις φωνές. Ο ίδιος μου είπε να είσαι σίγουρη ότι ούτε πήραμε κάτι από το σπίτι σου ούτε αφήσαμε κάτι». Σύμφωνα με την καταγγελία της δικηγόρου:

«Η εν λόγω ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί ένα μήνυμα προς τους δικηγόρους. Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων», τόνισε ο εκπρόσωπος στο ΔΣ του ΔΣΑ Κώστας Παπαδάκης
«Η εν λόγω ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί ένα μήνυμα προς τους δικηγόρους. Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων», τόνισε ο εκπρόσωπος

Επί πολλές ώρες και ενώ η ίδια απουσίαζε, μπαινόβγαινε στο διαμέρισμά της μεγάλος αριθμός αγνώστων. Επειδή μάλιστα αυτοί ήταν πολλοί και έκαναν φασαρία, οι γείτονες -όπως της είπαν- νόμισαν ότι στο σπίτι της είχε κάποια... γιορτή!

Ωστόσο, κανένας από τους γείτονες (αν και πρόκειται για οικογενειακή πολυκατοικία) δεν κλήθηκε από την αστυνομία να είναι παρών ως μάρτυρας, αν και κάτι τέτοιο το προβλέπει ο κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ούτε -όπως καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση καθώς και η κ. Γιαννακοπούλου- θυροκολλήθηκε στην πόρτα της έκθεση της έρευνας, κάτι το οποίο επίσης προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. «Θεωρώ», μας είπε η δικηγόρος, «ότι το περιστατικό στο διαμέρισμά μου σχετίζεται με την αποχαλίνωση των διωκτικών αρχών».

Επίσης η κ. Γιαννακοπούλου κάνει λόγο για «προσπάθεια τρομοκράτησης» την οποία αποδίδει στο γεγονός ότι η ίδια είναι μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης των Δικηγόρων Αθήνας, μέλος της επιτροπής συνταγματικών δικαιωμάτων των δικηγόρων-μελών του ΔΣΑ, ενώ προσθέτει ότι ως δικηγόρος έχει υπερασπιστεί πολίτες που έχουν πέσει θύματα της κρατικής καταστολής.

Οπως εξήγησε στο «Εθνος» ο δικηγόρος κ. Κώστας Παπαδάκης, εκπρόσωπος στο ΔΣ του ΔΣΑ, (ο οποίος και υπογράφει το δελτίο Τύπου-καταγγελία της Εναλλακτικής Παρέμβασης):

«Σύμφωνα με το άρθρο 256 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σε περίπτωση απουσίας του ενοίκου ή του ιδιοκτήτη της κατοικίας που ερευνάται, θα πρέπει να προσκαλείται από την αστυνομία και να παρευρίσκεται ένας γείτονας ως μάρτυρας.

Η ίδια διάταξη επιβάλλει να προσκαλείται προηγουμένως ο ένοικος του διαμερίσματος που πρόκειται ερευνηθεί.

Παράλληλα, με το άρθρο 255 παρ. 3 της Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται υποχρέωση παράδοσης από την αστυνομία αντιγράφου της έκθεσης έρευνας στον ένοικο της κατοικίας που έγινε αυτή. Στη προκειμένη περίπτωση», -τονίζει ο κ. Κ. Παπαδάκης- «παραβιάστηκαν τρία βασικά σημεία που προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Παπαδάκη «η εν λόγω ενέργεια που δεν είναι η πρώτη αποτελεί ένα μήνυμα προς τους δικηγόρους οι οποίοι, εκπληρώνοντας τον κοινωνικό τους ρόλο, αναλαμβάνουν την υπεράσπιση διωκομένων για δήθεν τρομοκρατικές πράξεις, θύματα αστυνομικών σκευωριών και της κρατικής καταστολής».

Από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, γίνεται λόγος για «αναιτιολόγητη παράτυπη και παράνομη έρευνα», αλλά και για «προσπάθεια τρομοκράτησης», η οποία όμως δεν θα σταθεί εμπόδιο «στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ