ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ

Δικαίωση εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ

Δικαιώνει τους εργαζομένους της ΕΡΑ και της ΕΡΤ η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, η πρώτη που εκδίδεται πανελλαδικά.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 17:25, 15/5/2014

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ελευθέριος Σισκάκης, απορρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί που προέβαλλε το Ελληνικό Δημόσιο. Αποφαίνεται ότι είναι άκυρος ο τρόπος καταγγελίας της σύμβασης των εργαζομένων στην ΕΡΤ καθώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που διέπει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Αποφαίνεται ακόμα ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου.

Το δικαστήριο επιδίκασε στους 20 εργαζόμενους της ΕΡΑ και της ΕΡΤ Ηρακλείου μισθούς υπερημερίας μερικών χιλιάδων ευρώ, χρήματα τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα, διαφορετικά τους παρέχεται η δυνατότητα να προβούν σε κατασχέσεις. Το ποσό που επιδικάστηκε έχει να κάνει με τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι εργαζόμενοι από το κλείσιμο της ΕΡΤ με την κοινή υπουργική απόφαση μέχρι και την συζήτηση της αγωγής τους στο δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά στην επαναπρόσληψη τους, το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η ΝΕΡΙ Τ δεν αποτελεί διάδοχο νομικό πρόσωπο της καταργηθείσας ΕΡΤ αλλά νέα νομική προσωπικότητα.

Κατά την κρίση του  δεν αποδείχτηκε ότι η ΝΕΡΙΤ κατέστη καθολική ή ειδική διάδοχος της ΕΡΤ, ούτε ότι ασκεί  οποιαδήποτε μορφής δραστηριότητα ώστε να υποχρεούται να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εναγόντων και να τους καταβάλει αποδοχές υπερημερίας. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ως προς το σκέλος αυτό, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επιτύχουν την επαναπρόσληψη τους γενικότερα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Κεδίκογλου: Το δημόσιο θα ασκήσει έφεση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στη οποία χαρακτηρίζεται "πολιτική δικαίωση" η "δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει άκυρες τις απολύσεις των 20 εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου Κρήτης" δήλωσε ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα ασκήσει έφεση και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο».

«Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ», σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Aλεξάνδρα Χριστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και η Ράνια Σβίγκου, μέλος του γραφείου τύπου και υποψήφια  ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται: 

«Πολιτική δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτελεί η δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει άκυρες τις απολύσεις των 20 εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου Κρήτης, μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση , η οποία ενισχύει την αποφασιστικότητα και την επιμονή των εργαζομένων στην ΕΡΤ, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Την ώρα που συνεχίζεται το «ναυάγιο» της ΝΕΡΙΤ, καθώς εγκαταλείπουν ως ποντικοί το σκάφος, όσοι μέχρι χθες ήταν «καπετάνιοι» και εδραίωσαν με την ηγετική τους παρουσία το πραξικοπηματικό λουκέτο και την φίμωση, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και με νέα «όπλα» ενισχύουν το όνειρο και τον αγώνα τους. Όταν οι πρώην επικεφαλής ανακαλύπτουν διαφθορά , ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, την ίδια ώρα δικαιώνονται οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Μαζί με την δικαστική λύση χρειάζεται και πολιτική για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 25 ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φεύγουν, η ΕΡΤ έρχεται…». 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ