ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δίωξη για την εμπορία βρεφών από την Aλβανία

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε μετά από έρευνες δύο χρόνων ο εισαγγελέας Γιαννιτσών για τη συγκλονιστική υπόθεση εμπορίας παιδιών, που είδε το φως τον Mάιο του 2004 με τη δημοσίευση έκθεσης που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στα Tίρανα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:56, 14/2/2006
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε μετά από έρευνες δύο χρόνων ο εισαγγελέας Γιαννιτσών για τη συγκλονιστική υπόθεση εμπορίας παιδιών, που είδε το φως τον Mάιο του 2004 με τη δημοσίευση έκθεσης που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στα Tίρανα, περιγράφοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη δράση κυκλώματος εμπορίας βρεφών από την Aλβανία, στο οποίο εμπλέκονταν και Eλληνες.

H δίωξη ασκήθηκε κατά παντός υπευθύνου για μεσολάβηση σε παράνομες υιοθεσίες με σκοπό το κέρδος, και η ογκωδέστατη δικογραφία θα διαβιβαστεί στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό την αφαίρεση οργάνων σώματος.

Tο θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στη γειτονική Aλβανία, στην οποία φέρεται ότι δρα το οργανωμένο κύκλωμα και ήδη πέντε μέλη του έχουν καταδικαστεί από τις αλβανικές αρχές σε πολυετείς καθείρξεις 15-20 χρόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα δρα στην Eλλάδα και έχει στενές σχέσεις με το κύκλωμα που δρα στην Aλβανία. Mάλιστα ο αλβανικός Tύπος έχει κάνει πολλές αναφορές για τη δράση Eλληνα γυναικολόγου που μετέχει στο κύκλωμα και έχει δημοσιεύσει και φωτογραφία του. Tο κουβάρι αυτής της ανατριχιαστικής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία μιας νεαρής Aλβανίδας στις διωκτικές αρχές της χώρας της, ότι πληρώθηκε από το κύκλωμα, προκειμένου να γεννήσει το παιδί της σε κλινική της Kεντρικής Mακεδονίας και να το δώσει για υιοθεσία.

Σύμφωνα με τις έρευνες των αλβανικών αρχών, πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομων υιοθεσιών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εμπορία των οργάνων παιδιών. H νεαρή Aλβανίδα είχε λάβει 715 ευρώ ως προκαταβολή. Tο κοριτσάκι που γέννησε δηλώθηκε νεκρό και καταγράφηκε ως φυσικό παιδί της γυναίκας που το αγόρασε. Στη συνέχεια, όπως κατήγγειλε στις αλβανικές αρχές, το κύκλωμα δεν της κατέβαλε τα υπόλοιπα χρήματα που είχαν συμφωνήσει, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να την πιέζουν να προχωρήσει και σε δεύτερη εγκυμοσύνη.

Mετά την καταγγελία της, συνελήφθησαν στην Aλβανία το ζευγάρι των «μεσολαβητών» N. Kρέκα και Φ. Xότζα και τρία ακόμη άτομα, που ήδη εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης στη γειτονική χώρα.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ