ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΝΙΚΟΣ ΦΩΚΑΣ

Εκανε το πάθος του τέχνη

Κατάφερε να κάνει την αγάπη του για τη φύση επάγγελμα και να τη συνδυάσει με την αδυναμία του στη φωτογραφία. «Είμαι τυχερός άνθρωπος», λέει ο περιβαλλοντολόγος Νίκος Φωκάς, ο Ελληνας που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον εξειδικευμένο παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας πουλιών του Handbook of the Birds of the World

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 31/5/2014

Χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια προσπάθειας και περίπου 3.000 δοκιμές μέχρι να πετύχει το... κλικ που του χάρισε τελικώς το πρώτο βραβείο, αλλά για τον ίδιο ο χρόνος δεν ήταν πολύς. «Eκανα αυτό που μου άρεσε, εκδρομές, επισκέψεις σε υγροβιότοπους και φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες. Δεν στόχευα σε κάτι συγκεκριμένο. Μου αρέσει σε όποιο σημείο και να πηγαίνω να φωτογραφίζω τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής», σημειώνει.

Τελικώς η ωχροσταχτάρα αποδείχθηκε... πιο αργή από τον φακό του Νίκου Φωκά, ο οποίος κατάφερε να την απαθανατίσει τη στιγμή που κατέβαινε σε μια λιμνούλα για να αρπάξει με ορθάνοιχτο στόμα επιπλέοντα έντομα, που αποτελούν και την τροφή της.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό πουλί, που μοιάζει με το χελιδόνι. Στην Ελλάδα έρχεται το καλοκαίρι προκειμένου να αναπαραχθεί. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι πετά πολύ γρήγορα και αδιάκοπα. Είναι εντυπωσιακό ότι περνά σχεδόν όλη του τη ζωή στον αέρα, τρώει ακόμα και κοιμάται πετώντας, αφού προσγειώνεται κυρίως για να αναπαραχθεί».

Ο Νίκος Φωκάς φωτογραφίζει πουλιά εδώ και επτά χρόνια: «Είναι μεγάλη πρόκληση για έναν φωτογράφο, αφού δεν είναι στατικό θέμα», λέει. Παρά το γεγονός ότι έχει γυρίσει όλους τους υγρότοπους απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα για τη φωτογραφία η οποία εντυπωσίασε περισσότερο απ’ όλες την κριτική επιτροπή, δεν χρειάστηκε να... απομακρυνθεί και πολύ από τον χώρο εργασίας του.

Το... καραούλι στα Σπάτα απέδωσε καρπούς και χάρισε στον περιβαλλοντολόγο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός του Handbook of the Birds of the World διοργανώθηκε φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Συμμετείχαν 800 φωτογράφοι από 75 χώρες με 3.950 φωτογραφίες πτηνών από 114 χώρες.

Από μικρό παιδί κοντά στη φύση

Για τον Νίκο Φωκά, η ενασχόληση με τη φύση δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού ζει κοντά της από μικρό παιδί: «Με θυμάμαι μικρό να πηγαίνω βόλτες στο δάσος της Πεντέλης ψάχνοντας για άγρια ζώα, ακόμα και για έντομα κάτω από τις πέτρες». Αργότερα βρέθηκε κοντά στο οικολογικό κίνημα, καθώς υπήρξε εθελοντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), ενώ έχει συνεργαστεί και με την Ορνιθολογική Εταιρεία.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ