ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εκλογικό επίδομα σε λιγότερους

Μειώνονται κατά 27% οι δικαιούχοι υπάλληλοι που θα απασχοληθούν στις δημοτικές εκλογές, ενώ «ψαλιδίζεται» κατά 20% και το εκλογικό επίδομα που λαμβάνουν

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:01, 12/10/2010

Μειωμένος κατά 27% θα είναι ο αριθμός των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, των νομαρχιών και των Περιφερειών που θα απασχοληθεί στις δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση. Ετσι, το 2010 το εκλογικό επίδομα θα καταβληθεί σε 5.658 υπαλλήλους, έναντι 7.769 που το έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές του 2009.

ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ Online - ΕΚΛΟΓΕΣ
Δείτε όλη την επικαιρότητα των επερχόμενων αναμετρήσεων για Δήμους και Περιφέρειες
Καταθέστε τη γνώμη σας στις δημοσκοπήσεις
Διαβάστε άρθρα και συνεντεύξεις
Δείτε τηλεοπτικά ρεπορτάζ
Μάθετε χρήσιμες πληροφορίες
Γνωρίστε ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Ντόλιου, η εκλογική αποζημίωση θα είναι μειωμένη κατά 20%, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση περίπου 41,7% των χρημάτων που θα ξοδέψει φέτος το υπουργείο Εσωτερικών σε σύγκριση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές.

Σχετικά με το ύψος της εκλογικής αποζημίωσης στους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2.080 ευρώ μεικτά από 2.600 ευρώ που ήταν το 2009. Το σύνολο του κονδυλίου που θα δαπανήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την καταβολή εκλογικού επιδόματος θα είναι φέτος -σύμφωνα με εκτιμήσεις- 11.768.640 ευρώ, έναντι 20.199.400 ευρώ που δαπανήθηκαν το 2009.

Ο κ. Γ. Ντόλιος επισήμανε στο «Εθνος» ότι θα υπάρξει, εκτός του περιορισμού των δικαιούχων υπαλλήλων, και οριζόντια περικοπή κατά 20% στο ποσό του εκλογικού επιδόματος που λάμβαναν οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Παράλληλα, αναμένεται να περικοπεί κατά 20% και η ημερήσια αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων (δικηγόρων κυρίως) και των εφόρων. Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν θα καταβληθεί επιπλέον ποσό για τους εργαζόμενους στους δήμους, αφού το εκλογικό επίδομα έχει ενσωματωθεί στα έξοδα κίνησης που λαμβάνουν.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με τις εκλογές του 2009, δεν θα λάβουν εκλογικό επίδομα μόνο οι υπάλληλοι του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Αντιθέτως, το επίδομα θα καταβληθεί σε όλους τους άλλους, όπως για παράδειγμα στη Γ.Γ. Ισότητας των Δύο Φύλων ή στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στους δικαιούχους του εκλογικού επιδόματος μπορούν να συμπεριληφθούν και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν στο «Εθνος» ότι η μείωση των υπαλλήλων που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις υπηρεσίες. Διερωτώνται μάλιστα με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Κόντρα με τους δημοτικούς υπαλλήλους
«Κομμένο το επίδομα στους ΟΤΑ»

Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να μην καταβάλει επιπλέον αποζημίωση στους δημοτικούς υπαλλήλους ως εκλογικό επίδομα. Επιχειρηματολογώντας για την απόφαση που ελήφθη, υψηλόβαθμοι διοικητικοί παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι το εκλογικό επίδομα περιλαμβάνεται στα μηνιαία έξοδα κίνησης που λαμβάνουν οι υπάλληλοι ΟΤΑ α’ βαθμού και ανέρχεται σε 64 ευρώ (νόμος 3345/2005 άρθρο 9 παρ. 4).

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ φαίνεται αποφασισμένο να οδηγηθεί σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση. Σε χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την αποχή των δημοτικών υπαλλήλων από τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα δημοτικά καταστήματα στις 16-17 Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών των υποψηφίων. «Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις αποφάσεις μας μέχρι να καλυφθούν οι απώλειες που έχουμε υποστεί στο εισόδημά μας», τόνισε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος.

Νίκος Β. Τσίτσας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ