ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εξάμηνη άδεια μητρότητας σε όλες τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα

Τη χορήγηση εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας σε όλες τις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και δεν ωφελούνται πραγματικά από ευνοϊκότερες ρυθμίσεις συλλογικών συμβάσεων ζητεί με σχετικό του πόρισμα ο Συνήγορος του Πολίτη

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:58, 20/7/2009

Τη χορήγηση εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας σε όλες τις μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και δεν ωφελούνται πραγματικά από ευνοϊκότερες ρυθμίσεις συλλογικών συμβάσεων ζητεί με σχετικό του πόρισμα ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η ανεξάρτητη αρχή υποδεικνύει, επίσης, ότι το ίδιο δικαίωμα πρέπει να απολαμβάνουν όλες οι εργαζόμενες μητέρες και όχι μόνο όσες υπάγονται στις διατάξεις της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ) 2004-2005, όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από καταγγελίες μητέρων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που απασχολούνται σε τράπεζες, ναυτιλιακά γραφεία και πρακτορεία, ξένες αεροπορικές εταιρείες και σωματεία εργαζομένων, ο ΟΑΕΔ δεν χορηγεί την ειδική παροχή σε εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες δεν υπάγονται στην ΕΓΣΕΕ 2004-2005, γεγονός που, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, αποτελεί λανθασμένη ερμηνεία του νόμου.

Ο ΟΑΕΔ έκρινε, επίσης, ότι δεν δικαιούνται εξάμηνη άδεια όσες εργαζόμενες μητέρες υπάγονται σε κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) που προβλέπουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για το μειωμένο ωράριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαρτώνται από την εκάστοτε συμφωνία με τον εργοδότη και ο ΟΑΕΔ δεν εξετάζει αν οι δικαιούχοι ωφελούνται στην πράξη από αυτές.

Για αυτό τον λόγο, η ανεξάρτητη αρχή ζητεί την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ώστε από το δικαίωμα της εξάμηνης άδειας να αποκλείονται μόνο οι εργαζόμενες που πραγματικά ωφελούνται από τις άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τους.

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ