ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΜΕΣΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ

Εκταμιεύτηκαν 110,4 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου

Οι 183.270 δικαιούχοι των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας θα μπορούν άμεσα να εισπράξουν από τους Δήμους τα οφειλόμενα για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, καθώς η πολιτική ηγεσία έδωσε το «πράσινο φως» για την καταβολή των συγκεκριμένων κονδυλίων. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 14:33, 4/12/2012

Η σχετική απόφαση για την πληρωμή συνολικά 110,4 εκατ. ευρώ υπογράφηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ.Στυλιανίδη.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα στην δοκιμαζόμενη αγορά, ενόψει της εορταστικής περιόδου που είναι ζωτικής σημασίας για δεκάδες χιλιάδες επιχειρηματίες ειδικά στο λιανεμπόριο.

 

ΠΟΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
 

Τα κριτήρια για τα νέα επιδόματα
Εντωμεταξύ, όπως γράφει το Εθνος, στο τέλος Ιουνίου θα δοθούν για πρώτη φορά τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το ύψος των οποίων είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των παιδιών και το εισόδημα του δικαιούχου.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση που προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα και τα κριτήρια για τη χορήγησή τους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως το επίδομα καταβάλλεται ανά τρίμηνο με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Ωστόσο η καταβολή του επιδόματος του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με το επίδομα του δεύτερου τριμήνου (δηλαδή στο τέλος Ιουνίου).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, προκειμένου να ελεγχθεί το εισόδημα του δικαιούχου. Το επίδομα επαναχορηγείται από την ημερομηνία αναστολής, αφού διαπιστωθεί μη υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου εισοδήματος. Το χορηγούμενο ποσό του επιδόματος κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ για το πρώτο παιδί, από 27 έως 80 ευρώ για το δεύτερο παιδί, από 43 έως 130 ευρώ για τα τρία παιδιά και κλιμακώνεται στη συνέχεια ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Το ανώτατο όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 27.000 ευρώ για το πρώτο παιδί και αυξάνεται στη συνέχεια για κάθε παιδί κατά 3.000 ευρώ (μέχρι τις 39.001 ευρώ για τα πέντε παιδιά).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος αποτελεί η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του δικαιούχου μέσω του Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη συνέχεια -και εφόσον αποδειχθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις- οι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση για τη χορήγηση του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και θα την υποβάλλουν μέσω του Taxisnet.

Τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής:

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή απόσπασμα δημοτολογίου για την οικογενειακή κατάσταση που εκδίδεται από την αρμόδια αρχή, στα δημοτολόγια της οποίας είναι εγγεγραμμένη η οικογένεια και από το οποίο προκύπτουν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των γονέων και των τέκνων και εάν αυτά βρίσκονται στη ζωή.
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα.
  • Πιστοποιητικό σπουδών ή αντίγραφο πτυχίου για τέκνα τα οποία μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους φοιτούν στη μέση εκπαίδευση, σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Iδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
  • Σε περίπτωση που το/τα τέκνα έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω υποβάλλεται ιατρική γνωμάτευση του ΚΕΠΑ ή ισχύουσα απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ του N. 2643/1998.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, «αρμόδια όργανα για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών είναι οι κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ ή και υπάλληλοι του δήμου που ορίζονται για τον σκοπό αυτό από τον δήμαρχο».

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ