ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
29 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 18°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εκθεση κόλαφος για το ΕΣΥ

Θανάτους από πλημμελή φροντίδα, πανάκριβα φάρμακα σε ασθενείς - φαντάσματα και Κέντρα Υγείας που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες καταγράφουν οι επιθεωρητές στην ετήσια έκθεση για το ΕΣΥ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:30, 16/6/2007

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Θάνατοι ασθενών από πλημμελή φροντίδα. Ληγμένα αντιδραστήρια και εργαστηριακές εξετάσεις εκτός πραγματικότητας. Μαγειρεία σε άθλια κατάσταση. Κέντρα Υγείας που έχουν μεταβληθεί σε αποθήκες. Πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα σε ασθενείς-«φαντάσματα»... Είναι εικόνες από το ΕΣΥ του 21ου αιώνα, όπως το καταγράφουν στη φετινή τους έκθεση οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας. Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), πραγματοποίησε πέρυσι πλήθος ελέγχων σε 44 δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, σε έξι Κέντρα Υγείας όλης της χώρας και σε νοσοκομειακά φαρμακεία.

Το περιεχόμενο της έκθεσής τους, που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος», αποτελεί μία οδυνηρή έκπληξη ακόμη και για όσους έχουν τη χειρότερη εικόνα για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων. Το σύστημα νοσεί βαριά και οι καταγγελίες διαδέχονται η μία την άλλη, έστω κι αν οι περισσότερες μένουν καλά κρυμμένες στους εφιάλτες των ασθενών και των συγγενών τους.

Οι επιθεωρητές έλεγξαν συνολικά 15 καταγγελίες πολιτών για πλημμελή φροντίδα και κακή αντιμετώπιση από γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό. Για τις περισσότερες από αυτές, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι καταγγελίες ήταν βάσιμες, ενώ σε άλλες διαπιστώθηκε έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μη τήρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αποκαλυπτική είναι περίπτωση θανάτου ασθενούς, για τον οποίο διενεργήθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Ο άρρωστος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου, με εικόνα συμβατή με όγκο ή αγγειακή δυσπλασία εγκεφάλου. Στην αρχή, αντιμετωπίστηκε θεραπευτικά και προληπτικά.

Στη συνέχεια, συστήθηκε και πραγματοποιήθηκε (με προφορική συγκατάθεσή του) αγγειογραφία εγκεφάλου, η οποία θεωρείται μία πολύ σοβαρή εξέταση. Η εξέταση έγινε σε ιδιωτική κλινική και κατά τη διάρκειά της ο ασθενής παρουσίασε επιπλοκές. Οι γιατροί της κλινικής υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη διαδικασία.

Επιδείνωση
Η κατάσταση του ασθενούς επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στην εντατική άλλου νοσοκομείου, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ένορκη διοικητική εξέταση που ακολούθησε, έδειξε ότι δεν παρασχέθηκε στον ασθενή ιατρική βοήθεια, ούτε ιατρική παρακολούθηση για την αντιμετώπιση των επιπλοκών μετά το πέρας της αγγειογραφίας στην ιδιωτική κλινική. Η πρόκληση, δε, αγγειακής βλάβης ισχαιμικού τύπου που προκλήθηκε, συσχετίζεται πιθανότατα με την εξέταση αυτή.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε μία καταγγελία για πλημμελή φροντίδα επιτόκου, καθώς και τραυματισμό νεογνού από πτώση στο έδαφος κατά την εξέλιξη του τοκετού! Από τη διενεργηθείσα ένορκη διοικητική εξέταση, προέκυψε ότι ο γιατρός έκανε τα δέοντα κατά τη διενέργεια του τοκετού και το νεογνό αντιμετωπίστηκε με την πρέπουσα ιατρική σοβαρότητα.

Από τον έλεγχο, όμως, αποδείχθηκαν ουσιαστικές ελλείψεις στην αίθουσα τοκετών του εν λόγω νοσοκομείου. Ο γιατρός δεν είχε καταγράψει καμία φορά στο μητρώο ασθενών των εξωτερικών ιατρείων τη συγκεκριμένη επίτοκο κατά τις τακτικές της επισκέψεις.

Αλλη διοικητική εξέταση ασχολήθηκε με την περίπτωση ασθενούς, η οποία προσήλθε στα επείγοντα επαρχιακού νοσοκομείου. Λόγω έλλειψης εμπειρίας από τον γιατρό των επειγόντων, δεν έγινε σωστή διάγνωση στην ασθενή. Στο νοσοκομείο δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη διενέργεια νευροαπεικονιστικού ελέγχου, ούτε και νευρολόγος για να κάνει τη εξέταση. Η γυναίκα χρειάστηκε, τελικά, να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά δεν μπόρεσε να βρεθεί έγκαιρα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας για την αεροδιακομιδή.

Την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας, περιγράφει η αναφορά μιας άλλης... περιπέτειας του ΕΣΥ, η οποία κόστισε τελικά μία ανθρώπινη ζωή. Ο συγκεκριμένος ζήτησε να διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας. Λόγω έλλειψης οδηγού (!) η διακομιδή του έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. Από την πλευρά του, ο εφημερεύων γιατρός του Κέντρου Υγείας δεν έκανε την κατάλληλη ιατρική εκτίμηση και -ενώ έκρινε ότι χρειαζόταν διακομιδή σε νοσοκομείο- δεν ενημέρωσε το ΕΚΑΒ για τη σοβαρότητα του περιστατικού. Τελικά, κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο ο ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο.

Εικόνες διάλυσης στα Κέντρα Υγείας
Δεν πραγματοποιούν ούτε τις βασικές ιατρικές εξετάσεις

Το απόλυτο χάος βασιλεύει στα Κέντρα Υγείας. Σε ορισμένα από αυτά δεν πραγματοποιούνται ούτε βασικές ιατρικές εξετάσεις, ενώ σε άλλα -που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας- οι γιατροί ξεπερνούν τον εαυτό τους για να σώσουν ασθενείς, χωρίς εξοπλισμό και τηλέφωνο!

Οι επιθεωρητές αναφέρουν την περίπτωση Κέντρου Υγείας, το οποίο παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης. Τα μηχανήματα ήταν πεπαλαιωμένα, πολλοί χώροι που προορίζονταν για παροχή ιατρικών υπηρεσιών είχαν μετατραπεί σε αποθηκευτικούς χώρους, ενώ το Κέντρο Υγείας υπολειτουργούσε, παρέχοντας ελάχιστες υπηρεσίες και αυτές όχι ποιοτικές.

Σε άλλο Κέντρο, διαπίστωσαν ότι δεν καλύπτονται οι τακτικές ιατρικές ανάγκες και λόγω μη ύπαρξης σωστού συντονισμού των λειτουργιών του οι πολίτες καταφεύγουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο ακόμη και για απλές ιατρικές εξετάσεις.

Υποαπασχολούνται οι γιατροί
Δεν γίνεται ορθός καταμερισμός ειδικοτήτων του προσωπικού, με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτές να υποαπασχολούνται. Παράλληλα, δεν υπάρχει σωστή κατανομή των ασθενοφόρων και των οδηγών, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται έγκαιρα οι ασθενείς.

Τα Κέντρα Υγείας των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, καλούνται συχνά να προσφέρουν υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, οι οποίες πρέπει να παρέχονται από νοσοκομεία. Το τραγικό είναι ότι υποκαθιστούν τα νοσοκομεία, χωρίς να διαθέτουν τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Η κατάσταση που καταγράφουν οι επιθεωρητές προκαλεί γέλια και κλάματα. Σε κάποια Κέντρα Υγείας -αναφέρουν- δεν υπάρχει η δυνατότητα υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, προς νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα, για άμεση και ορθή αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Τα νοσοκομεία πωλούν τσιγάρα
Τα νοσοκομεία πωλούν και τσιγάρα! Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε 20 κυλικεία νοσοκομείων της Αττικής, διαπιστώθηκε ότι τα 13 διέθεταν τσιγάρα, αν και υπήρχαν σε όλα αναρτημένες πινακίδες απαγόρευσης του καπνίσματος.

Οι επιθεωρητές επισημαίνουν ότι -αν και τα κυλικεία βρίσκονται στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων- δεν ελέγχονται από τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά των αρμόδιων νομαρχιών.

Δεν υφίστανται, ωστόσο, ελέγχους, ενώ οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ενημερωθεί για την τήρηση των συνθηκών υγιεινής από τους αρμόδιους φορείς.

Γιατρός ίδρυσε ...σωματείο
Γιατρός κρατικού νοσοκομείου είχε ιδρύσει σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δραστηριότητες οι οποίες μπορούσαν να αναληφθούν μόνον από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Παρά τις συστάσεις των επιθεωρητών Υγείας, ο γιατρός εξακολουθούσε να συμμετέχει στο σωματείο, ενώ προπαγάνδιζε τον σύλλογο στο προσωπικό του νοσοκομείου, στους ασθενείς και στους συγγενείς τους.

Μέσω του συλλόγου αυτού είχαν εισπραχθεί χρήματα, για τα οποία απαιτείται οικονομικός έλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστεί η προέλευσή τους και το συνολικό ποσό.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
Εκανε... «μαγαζί» το νοσοκομείο

Σε προσωπικό του «μαγαζί» είχε μετατρέψει το νοσοκομείο πανεπιστημιακός γιατρός.

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές, ο γιατρός λειτουργούσε απογευματινό ιατρείο εκτός νοσοκομείου. Αν και το λειτουργούσε ως τμήμα απογευματινών ιατρείων του νοσοκομείου, δεν είχε καμία σήμανση γι αυτό, τα χρησιμοποιούμενα εντός του ιατρείου έντυπα (συνταγολόγια, παραπεμπτικά) δεν έφεραν τον τίτλο του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο δεν ασκούσε κανέναν έλεγχο ως προς τη λειτουργία του ιατρείου, ενώ την επιστημονική ευθύνη της λειτουργίας του ιατρείου, τον αριθμό των εξεταζομένων ασθενών, καθώς και το κλείσιμο των ραντεβού καθόριζε ο ίδιος ο γιατρός.

Στον ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου, ο γιατρός απέδιδε όσες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θεωρούσε ο ίδιος ότι έπρεπε να αποδώσει, καθώς δεν του ασκούνταν κανένας έλεγχος.

Ενδεικτικό της ασυδοσίας, είναι το εύρημα ότι ο ίδιος γιατρός, ενώ ήταν σε ενεργό εφημερία ετοιμότητας είχε εκδώσει και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από το απογευματινό ιατρείο!

ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Λανθασμένες απαντήσεις εξετάσεων εξαιτίας των ληγμένων αντιδραστηρίων

Ληγμένα αντιδραστήρια χρησιμοποιούσε βιοχημικό εργαστήριο δημόσιου νοσοκομείου!

Ο διευθυντής και το προσωπικό συγκάλυπταν την υπόθεση, καθώς όχι μόνον χρησιμοποιούσαν τα αντιδραστήρια αυτά, αλλά έδιναν εντολή να σβήνεται η λέξη «expired» (ληγμένο) από τα έντυπα των απαντήσεων των εξετάσεων. Η αξιοπιστία των εξετάσεων δεν ήταν εντός των αποδεκτών ορίων, καθ ότι είχαν μεγάλη απόκλιση από τους πρότυπους όρους για τον ποιοτικό έλεγχο.

Η φύλαξη των αντιδραστηρίων δεν γινόταν σωστά, καθώς ληγμένα φυλάσσονταν μαζί με τα μη ληγμένα, ανακατεμένα μαζί με αυτά που απαιτούσαν ψυγείο και τα άλλα που απαιτούσαν να φυλάσσονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε αναλυτές τελευταίας τεχνολογίας που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν με ληγμένα αντιδραστήρια, γινόταν παρέμβαση από τους τεχνικούς των εταιρειών που τους υποστήριζαν, αλλά και τους χημικούς και τεχνολόγους του εργαστηρίου, ώστε οι αναλυτές να κάνουν δεκτά τα ληγμένα αντιδραστήρια.

Οι επιθεωρητές βρήκαν αντιδραστήρια με αλλοιωμένη ημερομηνία λήξης, ενώ δεν είχε γίνει ποτέ επιστροφή ληγμένων αντιδραστηρίων στις προμηθεύτριες εταιρείες και ούτε βρέθηκαν τα πρωτόκολλα καταστροφής ληγμένων υλικών του εργαστηρίου.

Οι σχετικές εκθέσεις για τον ποιοτικό έλεγχο του βιοχημικού εργαστηρίου διαπίστωναν ότι πολλές και σημαντικές εξετάσεις έβγαιναν έξω από τα αποδεκτά όρια και δεν είχαν ακρίβεια κατά τον προσδιορισμό τους.

ΣΠΑΤΑΛΗ
Υποπτες διαδικασίες  στη διάθεση του  φαρμακευτικού υλικού

Σε ασθενείς-«φαντάσματα» χορηγούνται πανάκριβα ογκολογικά φάρμακα. Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε έξι νοσοκομειακά φαρμακεία, έφεραν στο φως σπατάλη και «ύποπτες» διαδικασίες διάθεσης του φαρμακευτικού υλικού. Σε ορισμένα νοσοκομειακά φαρμακεία, βρέθηκαν μικροποσότητες ληγμένων ορών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι κλινικές των νοσοκομείων δεν διέθεταν δελτίο επιστροφής φαρμάκων προς το φαρμακείο, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν στο φαρμακείο τα φάρμακα που δεν χρησιμοποίησαν.

Στις κλινικές δεν υπάρχει επίσημο απόθεμα φαρμάκων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών κατά τις ώρες και μέρες που το φαρμακείο δεν λειτουργεί. Διατηρούν, όμως, αδικαιολόγητα μεγάλο απόθεμα φαρμάκων, δυσανάλογο των αναγκών τους.

Σε Ογκολογικό τμήμα νοσοκομείου, καταγράφηκαν αξιοσημείωτα υψηλές δαπάνες για φάρμακα, σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλευομένων ασθενών. Η καταγραφή των ασθενών στο βιβλίο μητρώου ήταν ελλιπής και δεν ταυτιζόταν με την καταγραφή των ασθενών στο γραφείο κίνησης.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ