ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ενα ποίημα για τον Αλέξη

«Οι φίλοι με λέγαν πρίγκιπα. Αυτοί οι πρίγκιπες πεθαίνουν αθώοι, δολοφονημένοι σε μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ», λένε οι στίχοι από τον Αμλετ του Σαίξπηρ στο μνήμα του 15χρονου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:45, 19/1/2009

«Αν είχα χρόνο... Αν μ' άφηνε ο θάνατος που κανείς δεν σταμάτησε... Αν μπορούσα να σας πω... Πεθαίνω. Ομως εσείς ζείτε. Δικαιώστε με. Πείτε για μένα. Προπάντων στους ανύποπτους. Σε κείνους που δεν ξέρουν. Οι φίλοι μου με λέγαν πρίγκιπα. Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι το όνομά μου θα επικρατούσε τόσο πολύ στον κόσμο. Αυτοί οι πρίγκιπες πεθαίνουν αθώοι, δολοφονημένοι σε μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ»...

Στίχοι από τον Αμλετ του Σαίξπηρ, χαραγμένοι σε μια πλάκα μαύρου γρανίτη, πάνω στο μνήμα του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που πυροβολήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα πριν από περίπου σαράντα μέρες.

Το μήνυμα της οικογένειας του αδικοχαμένου μαθητή ηχηρό. «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Ετών 15. Δολοφονήθηκε 6 Δεκεμβρίου 2008», γράφει η δεύτερη πλάκα πάνω στον τάφο, δίπλα στη φωτογραφία του...

Χωρίς επεισόδια

Το χθεσινό μνημόσυνο του 15χρονου, που τελέστηκε στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, ολοκληρώθηκε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα και απολύτως ειρηνικά. Η δημοτική Αρχή Π. Φαλήρου -όπως είπε ο δήμαρχος, Διονύσης Χατζηδάκης- είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να μην υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις στον χώρο. Το αίτημα έγινε δεκτό και την περιφρούρηση ανέλαβε ο δήμος.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του 15χρονου, αλλά και η γιαγιά του, που ξέσπασε μπροστά στο μνήμα του εγγονού της. «Θεέ μου, κάνε τον άγγελο, να φωτίζει τη νεολαία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, να έχουν αξίες και ιδανικά. Να μην πάει η θυσία του χαμένη... Αγγελος είσαι. Υποκλινόμαστε».

Τα λόγια της γερόντισσας προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στους συγγενείς, φίλους, γνωστούς και συμμαθητές του Αλέξη, όπως και σε όσους δεν τον γνώριζαν, αλλά προσήλθαν χθες για να αφήσουν ένα λουλούδι στον τάφο του 15χρονου «πρίγκιπα».

«Αθάνατος», φώναξαν όλοι μαζί και χειροκρότησαν, μόλις ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Ν. Σμύρνης, Συμεών, καθώς και από αρμένιο ιερέα (η μητέρα του 15χρονου, Τζίνα Τσαλικιάν, έχει αρμένικη καταγωγή). Κάποιος από το πλήθος συμπλήρωσε: «δικαίωση και τιμωρία», ενώ ακούστηκε το σύνθημα «εμείς δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτός ο χρόνος είναι του Αλέξη».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ