ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΘΥΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Εντυσαν με μελωδίες τη διαμαρτυρία

Σε έναν τεράστιο ορχηστρικό χώρο που πλημμύρισε από μουσική μεταβλήθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ από το βράδυ της Παρασκευής και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 17/6/2013
Η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσαν το Σάββατο το βράδυ το «Αξιον Εστί» των Ελύτη-Θεοδωράκη


Η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσαν το Σάββατο το βράδυ το «Αξιον Εστί» των Ελύτη-Θεοδωράκη

Πάνω από 500 μουσικοί, προερχόμενοι από συνολικά εννέα ορχήστρες αλλά και πλήθος καλλιτεχνών συνεισέφεραν με τη φωνή και τις νότες τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική απόφαση να βάλει λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση εν όψει αναδιοργάνωσής της.

Το βράδυ της Παρασκευής κάθε γωνιά του Ραδιομεγάρου κατακλύστηκε από πλήθος κόσμου καθώς χιλιάδες ήταν οι πολίτες που έσπευσαν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Η δε περίφραξη του Ραδιομεγάρου, που από την πρώτη ημέρα γέμισε πανό διαμαρτυρίας, από το Σαββατοκύριακο έχει οπτικά «εξαφανιστεί».

Τη διαμαρτυρία της Παρασκευής έντυσαν με μελωδίες κλασικής μουσικής η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, η Χορωδία ΕΡΤ, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων και οι Φιλαρμονικές των Δήμων Αθηναίων και Πειραιά.

Το ρεύμα ανόδου της Λεωφόρου Μεσογείων έκλεισε από τις 8.30 το απόγευμα, ενώ οι κάθετοι σε αυτή δρόμοι, στην Αγία Παρασκευή και το Κοντόπευκο, μποτιλιαρίστηκαν επί τουλάχιστον 2 ώρες.

Τη συναυλία της Παρασκευής διοργάνωσαν από κοινού η ΠΟΣΠΕΡΤ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «με βάναυσο τρόπο δολοφονεί τα μουσικά σύνολα, καταφέρνοντας καίριο χτύπημα στον πολιτισμό της πατρίδας».

Χθες με μαρκαδόρους και μπογιές τα παιδιά έστειλαν τα δικά τους μηνύματα από το προαύλιο της ΕΡΤ
Χθες με μαρκαδόρους και μπογιές τα παιδιά έστειλαν τα δικά τους μηνύματα από το προαύλιο της ΕΡΤ

Συγκίνηση στο «Αξιον Εστί»
Το Σάββατο οι συναυλιακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 5.00 το απόγευμα στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου και κορυφώθηκαν το βράδυ με την εκτέλεση του «Αξιον Εστί», σε κλίμα συγκίνησης. Το έργο των Ελύτη/Θεοδωράκη ερμήνευσαν η ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ.

Η μουσική πανδαισία καθήλωσε τους χιλιάδες πολίτες που την παρακολούθησαν, ενώ οι περισσότεροι περίμεναν υπομονετικά για να υπογράψουν τα δύο βιβλία υπογραφών και συνθημάτων αλληλεγγύης που είχαν ανοίξει οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα από νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας αυτοκίνητα με αυτοσχέδιες μικροφωνικές εγκαταστάσεις γνωστοποιούσαν στον κόσμο, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε όμορους δήμους, τις μουσικές εκδηλώσεις.

Στις 12 το βράδυ το σκηνικό έγινε «ροκ» καθώς τη σκυτάλη πήραν τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Παιδικά χαμόγελα
Χθες το πρωί τα πανό και τα συνθήματα έδωσαν τη θέση τους στις ζωγραφιές και τα χαμόγελα των παιδιών. Το προαύλιο της ΕΡΤ γέμισε από παιδιά που συμμετείχαν σε μια γιορτή που είχε στηθεί αποκλειστικά γι’ αυτά. Με μαρκαδόρους και μπογιές ζωγράφισαν τα δικά τους έργα και έστειλαν τα δικά τους ευαίσθητα μηνύματα. Διοργανώθηκαν επίσης βιωματικά παιχνίδια και εργαστήρια καθώς και παραστάσεις από ζογκλέρ.

«Δεν τα φάγαμε μαζί»
Από τις τρεις το μεσημέρι και υπό τον τίτλο «Μαζί θα φάμε ?.. γιατί μαζί δεν τα φάγαμε», εργαζόμενοι και πολίτες έστρωσαν ένα μεγάλο κυριακάτικο τραπέζι: Πάνω από 30 Συλλογικές Κουζίνες και δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης μαγείρεψαν για όλους στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου.

Ακολούθησε ανταλλακτικό - χαριστικό παζάρι (ρούχα, παιχνίδια, βιβλία), ενώ το πρόγραμμα της Κυριακής ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί με άριες και οπερέτες και μεγάλη λαϊκή συναυλία μετά τις 9.30 το βράδυ.

(Υπόγεια Ρεύματα, Σπυριδούλα, Μανώλης Φάμελος, Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Πουλικάκος, Λάκης Παπαδόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Θηβαίος, Νότης Μαυρουδής, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ζωρζ Πιλαλί και άλλοι)...

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ