ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επαιτούν μέσω αγγελιών και Ιντερνετ

Με το κράτος να απουσιάζει και τους φορείς να αδυνατούν να βοηθήσουν, η μόνη ελπίδα τους... επαφίεται στον πατριωτισμό κάποιων φιλάνθρωπων συμπατριωτών μας

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 22/2/2009
Τρόφιμα και ήδη καθαρισμού ζήτησε να της χαρίσουν η κυρία Ελένη από την Καλλίπολη του Πειραιά. «Δυστυχώς τα περισσότερα τηλεφωνήματα ήταν φάρσα», λέει πικραμένη.
Τρόφιμα και ήδη καθαρισμού ζήτησε να της χαρίσουν η κυρία Ελένη από την Καλλίπολη του Πειραιά. «Δυστυχώς τα περισσότερα τηλεφωνήματα ήταν φάρσα», λέει πικραμένη.

Ανύπαντρη μητέρα με τέσσερα παιδιά ζητεί να της χαρίσουν αμάξι και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τηλεφωνήστε στο κινητό 69........

Σε όλο και περισσότερο δραματικούς τόνους έρευνες και στατιστικές καταγράφουν τα όρια της φτώχειας στη χώρα μας.

Ακριβώς αυτές τις στατιστικές αναλύσεις και τους δυσθεώρητους αριθμούς έρχονται να επιβεβαιώσουν καθημερινές ιστορίες συμπολιτών μας, που σοκάρουν.

Το να φτάσει μια γυναίκα να δημοσιεύσει αγγελία για έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για τα παιδιά της δεν ήταν κάτι που μπορούσες να συναντήσεις πριν από λίγα χρόνια. Ομως, σήμερα, αυτή η ιδιότυπη «επαιτεία» έχει αρχίσει να εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο στις σελίδες των αγγελιών εφημερίδων και στο Διαδίκτυο.

«Δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα». Με το κοινωνικό κράτος απόν και τους φορείς να αδυνατούν να βοηθήσουν, η μόνη ελπίδα μπορεί να προκύψει μόνο από τον... πατριωτισμό κάποιων φιλάνθρωπων.

Η Πέπη είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και κατοικεί σε νησί των Κυκλάδων. Ο σύζυγός της, ιδιωτικός υπάλληλος, έχασε πέρυσι τη δουλειά του και ο ένας μισθός από τη δική της εργασία δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, ηλικίας 8-15 ετών, που συνεχώς αυξάνονται.Ο 27χρονος Γιώργος Μήτσιος βρήκε λύση από το xariseto.
  Ο 27χρονος Γιώργος Μήτσιος βρήκε λύση από το xariseto.

«Αναγκάστηκα να βάλω αγγελία στην εφημερίδα, γιατί τα παιδιά χρειάζονται υπολογιστή. Οσο για το αυτοκίνητο, αυτό πια μας είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις μας... Η πολιτεία είναι παντελώς απούσα και δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσα να βοηθήσω την οικογένειά μου», λέει η μητέρα.

«Ζητείται φιλοξενία ή φθηνό σπίτι προς ενοικίαση για πενταμελή οικογένεια», γράφει σε άλλη αγγελία η κ. Καίτη από τη Νίκαια:

«Είμαστε και οι δύο άνεργοι, έχουμε τρία παιδιά και το ενοίκιο είναι δυσβάσταχτο για εμάς. Χρειάζεται αμέσως να μετακομίσουμε σε ένα σπίτι με λιγότερα χρήματα, γιατί σύντομα δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στο νοίκι και στους λογαριασμούς», λέει η κ. Καίτη στο «Εθνος της Κυριακής».

Παρόμοια είναι και η αγγελία της κ. Ελένης από την Καλλίπολη του Πειραιά. «Τρόφιμα και είδη καθαρισμού ζητώ να μου χαρίσουν», έγραψε στην αγγελία, αλλά οι περισσότεροι που της τηλεφώνησαν ήταν για φάρσα.

«Κι εγώ και ο άντρας μου έχουμε μείνει χωρίς δουλειά. Είχα παλαιότερα μια δουλειά, ως οδηγός, αλλά το αφεντικό μου φερόταν άσχημα κι έπρεπε να την αφήσω. Τώρα τα παιδιά μεγαλώνουν και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε αυτά που μας ζητάνε. Δεν έχουμε ούτε τα καθημερινά και απαραίτητα», μας λέει.

Μέσω του www.xariseto.gr βρήκα καναπέ - κρεβάτι

«Το όνομά μου είναι Γιώργος. Πρόσφατα πέρασα καρκίνο -ευτυχώς τον ξεπέρασα. Είμαι από την Πάτρα, αλλά έχω έρθει στην Αθήνα και ζω μόνος μου. Ζητώ να μου χαρίσουν καναπέ κρεβάτι...».

Είναι μόλις 27 ετών, αλλά η αρρώστια πρόλαβε να του χτυπήσει την πόρτα. Μόλις κατάφερε να βγει νικητής, ο Γιώργος Μήτσιος αποφάσισε να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις. Επιασε δουλειά σε εταιρεία τηλεφωνίας και προσπαθεί σιγά σιγά να στήσει το μικρό σπιτικό του. «Αρωγό» στην προσπάθεια για το νέο ξεκίνημά του ο Γιώργος έχει μια... ιστοσελίδα.

Πρόκειται για το www.xariseto.gr.  Μια ιστοσελίδα που παίζει στο Ιντερνετ τον ρόλο των κλασικών αγγελιών προς... άγρα φιλανθρωπικής συνείδησης.

«Η ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται η ιστοσελίδα μας είναι η ανακύκλωση και η αμοιβαία βοήθεια των μελών μας», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπεύθυνος του xariseto.gr Μάκης Προδρόμου. Η εγγραφή αλλά και η χρήση του site είναι εντελώς δωρεάν. Η εγγραφή ως μέλους εξυπηρετεί την ιστοσελίδα σε επίπεδο στατιστικών και αλληλοϋποστήριξης. Την επόμενη Κυριακή το xariseto.gr θα κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας και ήδη μετράει 2.000 μέλη, περισσότερες από 750 προσφορές και 195.000 επισκέπτες.

«Ανήκω κι εγώ στη γενιά των 700 ευρώ. Η απόφαση να μείνω μόνος μου έχει σχέση με τη διάθεσή μου να ξεφύγω από τα δύσκολα που πέρασα και να κάνω μια καινούργια αρχή. Μέχρι να μου χαρίσουν τον καναπέ, έμενα σε φουσκωτό στρώμα και σε ράντζο. Αν και είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες, η πολιτεία δεν προβλέπει κάτι για να με βοηθήσει. Δεν θα τα κατάφερνα χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια που μου ήρθε μέσω του xariseto», μας λέει.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Η βιβλιοθήκη γέμισε με βιβλία

«Εμαθα για το xariseto.gr και ενημέρωσα τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 4ου Γυμνασίου Καλλιθέας. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τα βιβλία άρχισαν να... καταφτάνουν. Σήμερα, η βιβλιοθήκη έχει σχεδόν γεμίσει με χρήσιμα βιβλία, ενώ μας χάρισαν ακόμη και εγκυκλοπαίδεια!», μας εξηγεί ο Γιάννης Αναστασάκης. Οι γονείς περιμένουν κι άλλους... πιστούς που θα θελήσουν να χαρίσουν βιβλία με εκπαιδευτικό περιεχόμενο. «Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να περάσουμε τη γραφειοκρατία τού να ζητήσουμε και να εγκριθεί κονδύλι για την αγορά βιβλίων για το σχολείο μας», καταλήγει.

12ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Μας χάρισαν τσουλήθρα και παιδικό σπίτι

Κι όπως ο 27χρονος βρήκε κρεβάτι όπως ήθελε, έτσι το Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ηλιούπολης βρήκε παιχνίδια για την αυλή του. Υποκαθιστώντας τη δυσκίνητη κρατική μηχανή και τη γραφειοκρατία της, το xariseto.gr συχνά καλείται να δράσει εκεί όπου το κοινωνικό κράτος αδιαφορεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 12ου Νηπιαγωγείου Ηλιούπολης, στο οποίο η υποδομή σε παιχνίδια και άλλα απαραίτητα για την ευχάριστη διαβίωση των παιδιών ήταν ανύπαρκτη.

«Το σχολείο ήταν άδειο. Δεν είχε καθόλου εξοπλισμό, ούτε παιχνίδια. Παρά τις καλές προθέσεις των νηπιαγωγών και των υπευθύνων του σχολείου, υπήρχαν ελλείψεις που δεν καλύπτονταν από το υπουργείο Παιδείας», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» η Μαίρη Τζιώτη, μητέρα δύο παιδιών, που φοιτούν στο νηπιαγωγείο.

«Ανέλαβα να δημοσιεύσω αγγελίες προκειμένου να βρούμε πράγματα - κι ας τα πληρώναμε. Ψάχνοντας στο Ιντερνετ βρήκα το xariseto.gr, στο οποίο έστειλα μία αγγελία. Μέχρι τώρα μας έχουν χαρίσει τσουλήθρα και παιδικό σπιτάκι για το προαύλιο, ενώ έχει επικοινωνήσει μαζί μας πολύς κόσμος που έχει προσφερθεί να βοηθήσει όπως μπορεί», μας λέει η κ. Τζιώτη. «Είμαι υπέρ της ανακύκλωσης των αντικειμένων. Δεν με πειράζει καθόλου που σε λίγο καιρό τα παιδιά μου δεν θα χαίρονται τα παιχνίδια αυτά. Θα τα χαρούν κάποια άλλα παιδιά.», τονίζει η μητέρα.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ