ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΣΔΥ

Επικίνδυνο κίνημα γονέων κατά των εμβολιασμών

Σοβαρές ανησυχίες στην κοινότητα των παιδιάτρων προκαλεί η εξάπλωση του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», το οποίο εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 19/11/2014
Το ΜΜR είναι το εμβόλιο που έχει δεχτεί τα περισσότερα «πυρά» και σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ μόνο το 83% των παιδιών έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου που προστατεύει από την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα
Το ΜΜR είναι το εμβόλιο που έχει δεχτεί τα περισσότερα «πυρά» και σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ μόνο το 83% των παιδιών έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου που προστατεύει από την ιλαρά, την ερυθ

Παρασυρμένοι από αμφίβολης αξιοπιστίας έρευνες και τρομολαγνικές ειδήσεις που διαβάζουν στο Διαδίκτυο, ολοένα και περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους επειδή φοβούνται ότι θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους.

Μια πρόχειρη αναζήτηση στο Internet αποκαλύπτει κείμενα με τίτλους όπως «Οχι στα εμβόλια. Ογδόντα ιατροί εναντίον των εμβολιασμών» και «Παιδικά εμβόλια: Ποιοι κερδοσκοπούν διοχετεύοντας καρκίνους στα παιδιά μας;», τα οποία επηρεάζουν τους γονείς, που σταματούν να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του. Την πραγματικότητα αυτή διαπιστώνουν εμπειρικά πλέον και οι ίδιοι οι παιδίατροι όταν καλούνται να ενημερώσουν τους γονείς για τα εμβόλια.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στον τομέα του Παιδιού, Τάκης Παναγιωτόπουλος, είναι ξεκάθαρος. «Συμμερίζομαι ότι υπάρχει ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος τόσο από προσωπική αίσθηση όσο και από ερευνητικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που έχουν αμφιβολίες για τους εμβολιασμούς».

Τα δεδομένα αυτά εντοπίζονται στην έρευνα του 2012 με τίτλο «Εθνική Μελέτη Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών», που εκπονήθηκε από την ΕΣΔΥ. Το πρώτο είναι η καταγεγραμμένη αύξηση των γονιών που αμφισβητούν τη χρησιμότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων. «Από την έρευνα προέκυψε ότι το ένα τρίτο των γονιών τηρούσαν επιφυλακτική στάση. Αυτό ήταν συνέπεια της μεγάλης συζήτησης για το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης του 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό που είχαμε καταγράψει στην αντίστοιχη έρευνα του 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%.

Επιπλέον, οι μισοί από τους γονείς που ερωτήθηκαν είπαν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τα εμβόλια», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Μόνο το 83% εμβολιάστηκε, την ώρα που το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης φτάνει το 95%.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στον τομέα του Παιδιού, Τάκης Παναγιωτόπουλος
Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στον τομέα του Παιδιού, Τάκης Παναγιωτόπουλος

«Η ανεπαρκής κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι σοβαρό ζήτημα», αναφέρεται στην έκθεση. Το MMR δέχεται εδώ και χρόνια τα πυρά του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» λόγω χαλκευμένων -όπως αποδείχτηκε- ερευνών που το συνέδεσαν με την εμφάνιση αυτισμού. Το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στην οποία αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

«Δαιμονοποίηση»
«Φαίνεται ότι το πρόβλημα διογκώνεται. Για τον λόγο αυτό αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους θα το αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς υπάρχει δαιμονοποίηση των εμβολίων. Πρέπει να γίνει σαφές ότι όσοι καταφεύγουν στην ευκολία του αντιεμβολιασμού το κάνουν εκ του ασφαλούς, γιατί προστατεύονται από την ανοσία του γενικού πληθυσμού», τονίζει ο παιδίατρος και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας, Νίκος Μυριοκεφαλιτάκης.

Στέλιος Βογιατζάκης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ