ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επικύρωσαν νύχτα τη σύμβαση

Στο καφενείο της αίθουσας αναμονής κρουαζιερόπλοιων συνεδρίασε χθες βράδυ το ΔΣ του ΟΛΠ. Με χημικά απομάκρυναν

τους εργαζομένους τα ΜΑΤ. Η συνεδρίαση είναι παράνομη και θα βγει άκυρη, τόνισαν νομάρχης και δήμαρχος Πειραιά

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:48, 16/10/2008

Με πραξικοπηματικό τρόπο και με τις δυνάμεις καταστολής να έχουν μετατρέψει από τις 12 το μεσημέρι το λιμάνι του Πειραιά σε εμπόλεμη ζώνη συνεδρίασαν σαν τους... «κλέφτες» χτες στις 9.40 το βράδυ στο καφενείο της αίθουσας αναμονής των κρουαζιερόπλοιων ο πρόεδρος Δ. Μπεχράκης, ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Αναστασόπουλος και τα υπόλοιπα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ και επικύρωσαν με παράνομο τρόπο τη σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην κινέζικη εταιρεία COSCO.

Η εντολή του πρωθυπουργού και του υπ. Ναυτιλίας κ. Αν. Παπαληγούρα από νωρίς το μεσημέρι ήταν να επικυρωθεί η σύμβαση, ακόμα και αν χρειαστεί να προπηλακιστούν και να χτυπηθούν από τις διμοιρίες του λιμενικού και των ΜΑΤ οι εργαζόμενοι, οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περίπου στις 12 το μεσημέρι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Νίκος Αναστασόπουλος ζήτησε από τους υπαλλήλους που εργάζονταν στο Μέγαρο του ΟΛΠ να σχολάσουν. Ομως οι υπάλληλοι δεν έφυγαν και μέσα στο κτίριο μπήκαν οι συνδικαλιστές από την ΟΜΥΛΕ και την Ενωση Λιμενεργατών και κατέλαβαν για περίπου 10 ώρες την αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου.

Μέσα και έξω από το κτίριο συγκεντρώθηκαν πολλές διμοιρίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, έκλεισαν τη σιδερένια καγκελόπορτα του οργανισμού και με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας απαγορεύτηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους.

Περίπου στις 5 το απόγευμα αστυνομικοί και λιμενικοί απομάκρυναν με τη χρήση χημικών τους εργαζόμενους του λιμανιού που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο και στις ώρες που ακολούθησαν γίνονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και στα γραφεία του οργανισμού για την εξεύρεση λύσης.

Στις 8 το βράδυ ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας μαζί με όλους τους νομαρχιακούς συμβούλους και ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος διέκοψε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατέβηκαν στον ΟΛΠ μαζί με τους βουλευτές Ελπίδα Τσουρή από το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ.

Ολοι οι βουλευτές μπήκαν μέσα στο κτίριο και περίμεναν να ξεκινήσει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Για να ήταν νόμιμη η συνεδρίαση θα έπρεπε να κληθούν να παραστούν σ' αυτήν ο δήμαρχος Πειραιά και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ομως αντί γι αυτό τα 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατέβηκαν από το κτίριο στον επιβατηγό σταθμό των κρουαζιερόπλοιων, για να συνεδριάσουν στην αίθουσα αναμονής σε τραπεζάκια καφενείου.

Τράπηκαν σε φυγή
Τηλεφώνησαν μάλιστα από το διοικητικό συμβούλιο στον κ. Φασούλα και του είπαν εάν το επιθυμούσε να του στείλουν περιπολικό της αστυνομίας για να τον κατεβάσει στη συνεδρίαση. Με μία αιφνιδιαστική κίνηση νομάρχης, δήμαρχος, βουλευτές και συνδικαλιστές κατέβηκαν στην αίθουσα αναμονής και τα 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου τράπηκαν κυριολεκτικά σε φυγή.

Οι ίδιοι διαμήνυαν 5 λεπτά αργότερα πως με σκορ 10 - 0 ενέκριναν την παραχώρηση του λιμανιού στους κινέζους, για να πάρουν την πληρωμένη απάντηση από το νομάρχη του Πειραιά, τον δήμαρχο και τους βουλευτές πως η συνεδρίασή τους δεν είναι νόμιμη και θα βγει άκυρη.

Ο νομάρχης μάλιστα είπε στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και στον διευθύνοντα σύμβουλο πως η συνεδρίαση έπρεπε να γίνει στην αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου με παρόντα και τα άλλα τρία μέλη και πως αν θέλουν να συνεδριάσουν ξανά στον Πειραιά, να μην το τολμήσουν, αλλά να πάνε να συνεδριάσουν στη μονή Βατοπεδίου με τον Εφραίμ.

Οι εργαζόμενοι έξω από τον ΟΛΠ φώναζαν το σύνθημα «Καραμανλή κηφήνα να πουλήσεις τη Ραφήνα» και όταν βγήκαν ο νομάρχης και οι υπόλοιποι πανηγύριζαν, γιατί κατάφεραν άλλη μία μικρή νίκη και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην πουληθεί το λιμάνι στους Κινέζους.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος δήλωσε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αν δεν ματαιωθεί το ξεπούλημα του λιμανιού, ενώ ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας είπε ότι «σήμερα με δυνάμεις καταστολής και τρομοκρατία προσπάθησαν να μετατρέψουν τον Πειραιά σε Πεκίνο».

ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ