ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΝΕΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ «ΓΚΡΙΖΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Ετσι νίκησα την κρίση

Οχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά αντιμετώπισαν την ύφεση ως πρόκληση. Νέοι άνθρωποι έκαναν την ιδέα τους πράξη, καταφέρνοντας να επιβιώσουν στη χειμαζόμενη αγορά και να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Οι ίδιοι εξηγούν στο «Εθνος» πως η έμπνευση και η επιμονή υπερτερούν κάθε δυσκολίας...

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:54, 26/10/2015

«Η ιδέα μας ήταν κάτι καινούργιο στην Ελλάδα»

Ο Ηλίας Γιαννόπουλος ξεκίνησε μαζί με τον Αρίωνα, τον Δημήτρη, τον Τάσο και τη Λίνα μια επιχείρηση κατασκευής τρισδιάστατων εκτυπωτών «κατά παραγγελία» σε μια εποχή που η δημιουργία επιχείρησης φάνταζε χειρότερη και από επικίνδυνο σπορ: εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τον περασμένο Ιανουάριο. «Ξεκινήσαμε γιατί μας άρεσε η τρισδιάστατη εκτύπωση. Είχαμε φτιάξει δικούς μας εκτυπωτές και επειδή ήταν κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, σκεφτήκαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε δικό μας εργαστήριο κατασκευής».

Ωστόσο, στη σύντομη διαδρομή τους οι πέντε συνέταιροι αντιμετώπισαν αναπάντεχα εμπόδια. «Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τα capital controls. Aλλά το ξεπεράσαμε χάρη σε συνεργάτη μας που είχε λογαριασμό στο εξωτερικό και πλήρωνε για εμάς». Την ίδια περίοδο, εκτός από εργαστήριο έφτιαξαν και διαδικτυακό κατάστημα (e-shop). Η πελατεία τους ποικίλλει. Τρισδιάστατους εκτυπωτές ζητούν κυρίως χομπίστες, αρχιτέκτονες, μοντελιστές, βιομηχανικοί σχεδιαστές και καλλιτέχνες. Μέχρι σήμερα οι fixers έχουν κατασκευάσει περίπου 60 εκτυπωτές που κοστίζουν γύρω στα 700-800 ευρώ έκαστος.

Fixers 
|www.fixers.gr 
Μασσαλίας 16

«Φοβήθηκα, αλλά ήθελα πολύ να το κάνω»

Η Δανάη Αλατάρη άνοιξε το δικό της εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής κοσμήματος το 2010. Στην αρχή δούλευε με ασήμι. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και στο τιτάνιο. Οι φόρμες των κοσμημάτων της είναι λιτές, ωστόσο αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι η ιδιαίτερη επιφάνειά τους. «Η επιθυμία μου να κάνω τη δική μου επιχείρηση ήταν έντονη από τα χρόνια των σπουδών μου. Εννοείται ότι φοβήθηκα την κρίση, ήθελα όμως να το κάνω. Ηξερα ότι θα χρειαστεί διπλάσια προσπάθεια... Στην αρχή, η χονδρική, που είναι και η βασική δραστηριότητά μου, με δυσκόλεψε πολύ. Η κρίση, ιδιαίτερα από το 2012, έκανε τα μαγαζιά να φοβούνται να δοκιμάσουν καινούργιες συνεργασίες, εκτός από εκείνες που είχαν ήδη. Αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολη την προσέγγιση».

«Μάλλον ξεκίνησα το κατάστημα από άγνοια κινδύνου» τονίζει ο σχεδιαστής Φίλιππος Χούρι.
«Μάλλον ξεκίνησα το κατάστημα από άγνοια κινδύνου» τονίζει ο σχεδιαστής Φίλιππος Χούρι.

Η Δανάη κατάφερε να ορθοποδήσει, όμως οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν. «Με τα capital controls πήγε να καταστραφεί η σεζόν του καλοκαιριού που συνήθως δουλεύουμε πολύ με παραγγελίες καταστημάτων από τα νησιά. Ωστόσο, το ξεπεράσαμε κι αυτό. Οσο έχουμε σταθερότητα, τα πράγματα είναι καλά, σήμερα είμαστε ήδη καλύτερα».

Danae Alatari daisyreaction
Facebook: Danae Alatari daisyreaction
Ευαγγελιστρίας 22, τρίτος όροφος

«Κυνηγούσα τους τουρίστες με φυλλάδια»

Στη Ματίνα Κουταλά αρέσει να διαλύει παλιά αντικείμενα -από αμπαζούρ μέχρι ρούχα- και να τα ξαναφτιάχνει με τον δικό της, μοναδικό τρόπο. Ξεκίνησε το κατάστημά της τον Νοέμβριο του 2014. «Δεν πολυσκέφτηκα την κρίση, αφού αυτό που έκανα δεν υπήρχε στην αγορά. Οικονομικά την επιχείρηση την ξεκίνησα με κάποιο κεφάλαιο από τους γονείς μου. Τους είπα: «Μπαμπά, μαμά είμαι καλλιτέχνης, θέλω τη βοήθεια σας...».

Οπως τόσοι άλλοι και η Ματίνα αντιμετώπισε προβλήματα το περασμένο καλοκαίρι. «Ηταν δύσκολη περίοδος, ίσως γιατί ο δρόμος μου δεν είχε πολύ τουρισμό. Οπότε αναγκάστηκα να... πάω εγώ στους τουρίστες, κυνηγώντας τους με φυλλάδια του καταστήματος στην Ακρόπολη. Τώρα τον Οκτώβρη, μετά τις εκλογές, έχει αρχίσει να ανεβαίνει η κίνηση, αν και όλη αυτή η ''μετάπτωση'' με έχει κουράσει. Ισως γιατί δεν νιώθω τόσο επιχειρηματίας, όσο καλλιτέχνης αφού φτιάχνω τα πάντα εδώ...». Στο μέλλον θα ήθελε να κάνει στον ίδιο χώρο το κατάστημα και το ατελιέ της, με την ελπίδα ότι το κοινό θα «εκπαιδευτεί» πάνω στο ιδιαίτερό της αντικείμενο...


Μέχρι σήμερα ο Ηλίας Γιαννόπουλος και οι fixers έχουν κατασκευάσει περίπου 60 3D εκτυπωτές.
 Μέχρι σήμερα ο Ηλίας Γιαννόπουλος και οι fixers έχουν κατασκευάσει περίπου 60 3D εκτυπωτές.

Matina creations
Facebook: matinacreations
Λέκκα 20

«Πετύχαμε χάρη στην τοποθεσία μας»

Υστερα από δύο χρόνια δουλειάς στο Ντουμπάι, ο Φίλιππος Χούρι επέστρεψε στην Αθήνα και άνοιξε το δικό του κατάστημα, τον Μάρτιο του 2014. Για τον ίδιο ήταν η πλησιέστερη εμπορική δραστηριότητα στο επαγγελματικό του παρελθόν: το ντιζάιν. Ηταν μια επιλογή για την οποία οι γονείς και οι φίλοι του τον αποθάρρυναν.

«Μάλλον ξεκίνησα από άγνοια κινδύνου. Αν ήξερα τι θα ακολουθούσε και τις δυσκολίες που έχει το εμπόριο -ήμουν διακοσμητής και δεν είχα καμία εμπειρία πάνω σε αυτό-, δεν θα ξεκινούσα το κατάστημα. Σκεφτόμουν όμως ότι αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, αυτή θα ήταν στον τουρισμό». Ηδη από το ξεκίνημά του, ο Φίλιππος είδε ότι η ιδέα του είχε προοπτική. «Δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια επιτυχία. Μέσα σε μερικούς μήνες επεκταθήκαμε στον κάτω όροφο, ενώ στη συνέχεια δημιουργήσαμε e-shop. Το επίτευγμά μας το αποδίδω στην τοποθεσία, που δεν περιμένεις τέτοιο κατάστημα. Το εμπόδιο ήταν η αβεβαιότητα. Η αγορά φέτος είχε εντυπωσιακά σκαμπανεβάσματα, έφτασε πολύ χαμηλά, αλλά περιμένουμε και τα Χριστούγεννα. Είμαι γενικώς αισιόδοξος. Διαφορετικά δεν θα ξεκινούσα».

Forget me not
www.forgetmenotathens.gr
Αδριανού 100

«Ανεβάσαμε την ποιότητα»«Με τα capital controls πήγε να καταστραφεί η σεζόν του καλοκαιριού. Ωστόσο, το ξεπεράσαμε κι αυτό», αναφέρει η Δανάη Αλατάρη.
  «Με τα capital controls πήγε να καταστραφεί η σεζόν του καλοκαιριού. Ωστόσο, το ξεπεράσαμε κι αυτό», αναφέρει η Δανάη Αλατάρη.

Η Εύη Παπαδοπούλου φτιάχνει αυθεντικό χειροποίητο ιταλικό παγωτό, το περίφημο gelato. Ηταν κάτι που σχεδίαζε εδώ και 5 χρόνια. «Πέρυσι ξεκινήσαμε τρία άτομα το μαγαζί. Σήμερα είμαστε δώδεκα συνολικά, στην παραγωγή και στην πώληση. Η επιτυχία ήρθε από τη διάδοση της πληροφορίας στόμα με στόμα, αφού δεν έκανα καμία διαφήμιση». Ενας από τους λόγους που ώθησαν την Εύη να κάνει το επιχειρηματικό βήμα ήταν το «γκρίζο» της κρίσης που καθηλώνει την ψυχολογία. «Είπα: Οχι πια μιζέρια! Δεν μπορεί η κρίση να μας εμποδίσει από την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Αυτή η κατάσταση δεν θα κρατήσει για πάντα και δεν πρόκειται να μας ''καπελώσει''. Για να καταπολεμήσουμε την κατάσταση, είπαμε να προσφέρουμε κάτι καλό, με τόσο καλή σχέση ποιότητας - τιμής, ώστε κανείς να μην μπορεί να το αρνηθεί. Αυτή είναι η απάντηση στην κρίση: να ανεβάσουμε την ποιότητα».

Greche
www.legreche.gr
Μητροπόλεως 16 A

«Σε 6 μήνες πιάσαμε τους στόχους 2 ετών»

Το mezoura.com είναι η ιδέα που είχαν προ διετίας ο Νίκος Πουλόπουλος με τον Γιάννη Στεφανίδη: να φτιάξουν το πρώτο διαδικτυακό κατάστημα με ανδρικά πουκάμισα, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του πελάτη. «Θεωρούσαμε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για νέες ιδέες και δεν θέλαμε να το βάλουμε κάτω. Το πιο σημαντικό σε αυτό είναι ότι διαπιστώσαμε έλλειψη της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην ελληνική αγορά». Ωστόσο, η συγκυρία δεν ήταν ιδανική. Οπως εξηγεί ο Νίκος: «Ιδρυθήκαμε σχεδόν πάνω στα capital controls. Kαι καταφέραμε μέσα σε 6 μήνες λειτουργίας να φτάσουμε τους στόχους που περιμέναμε ότι θα έχουμε μέσα στα 2 επόμενα χρόνια!». Το πουκάμισο mezoura φτιάχνεται με ηλεκτρονικά πατρόν. «Ενα 100% βαμβακερό πουκάμισο με μεταξένια υφή ξεκινά από 76 ευρώ, αλλά η ποιότητά του είναι η καλύτερη δυνατή για αυτήν την τιμή. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος, αν και δεν έχει χρήματα, βαρέθηκε να πληρώνει κάτι που ύστερα από λίγο θα το πετάξει».

Mezoura.com
www.Mezoura.com
Χρήστου Λαδά 5-7

Θανάσης Διαμαντόπουλος
Φωτογραφίες: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

 Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η «mezoura», το διαδικτυακό κατάστημα με πουκάμισα που «τρέχουν» ο Νίκος Πουλόπουλος και ο Γιάννης Στεφανίδης.
  Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η «mezoura», το διαδικτυακό κατάστημα με πουκάμισα που «τρέχουν» ο Νίκος Πουλόπουλος και ο Γιάννης Στεφανίδης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ