ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ευθεία βολή έδειξε η αυτοψία

Ο ειδικός φρουρός δεν πυροβόλησε ούτε στον αέρα, ούτε προς το έδαφος. Ωστόσο, ο εποστρακισμός, όπως έδειξε η εξέταση στη βολίδα, μπορεί να έγινε σε κάποιο σημείο δίπλα ή πάνω από τα παιδιά

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:46, 22/12/2008
Το σημείο πρόσκρουσης της βολίδας πριν αφήσει νεκρό τον 15χρονο μαθητή δεν εντοπίστηκε κατά την αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στον τόπο της τραγωδίας
Το σημείο πρόσκρουσης της βολίδας πριν αφήσει νεκρό τον 15χρονο μαθητή δεν εντοπίστηκε κατά την αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στον τόπο της τραγωδίας

Επιβεβαιώνουν τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου τα πρώτα συμπεράσματα από την αυτοψία που έγινε χθες το πρωί στον τόπο του εγκλήματος στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες αστυνομικές πηγές, το συμπέρασμα από την αυτοψία είναι ότι ο ειδικός φρουρός δεν πυροβόλησε στον αέρα, όπως ισχυρίστηκε, ούτε υπήρξε πυροβολισμός προς το έδαφος.

Η βολή ήταν ευθεία προς το μέρος όπου βρισκόταν το θύμα του εγκλήματος και τα άλλα παιδιά της παρέας του, σε ανθρώπινο ύψος ή λίγο ψηλότερα. Το συμπέρασμα των εξετάσεων που έγιναν στη βολίδα, ότι δηλαδή υπήρξε εποστρακισμός (εκτροπή) «ύστερα από πρόσκρουση με το πλαϊνό τμήμα της σε σκληρή επιφάνεια», δεν αναιρεί τα όσα περιέγραψαν οι μάρτυρες.

Εκτροπή
Η εκτροπή μπορεί να έγινε σε κάποια επιφάνεια δίπλα ή πάνω από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν τα παιδιά και στη συνέχεια να βρήκε τον 15χρονο στο ύψος της καρδιάς.

Το σημείο πρόσκρουσης της βολίδας πριν αφήσει νεκρό τον 15χρονο μαθητή δεν εντοπίστηκε κατά τη χθεσινή αυτοψία. Για τον λόγο αυτό ελήφθησαν δείγματα «δομικών υλικών» από σκληρές επιφάνειες γύρω από τον τόπο της δολοφονίας, προκειμένου να αναλυθούν και να διαπιστωθεί αν περιέχουν στοιχεία ίδια με αυτά που ανιχνεύτηκαν πάνω στη βολίδα, στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στον Δημόκριτο στη βολίδα έδειξαν ότι σε κάποιες από τις εγχαράξεις «ήταν ενσφηνωμένα σωματίδια ξένα προς τη σύσταση βολίδας». Συγκεκριμένα ανιχνεύτηκαν χημικά στοιχεία, όπως αλουμίνιο, πυρίτιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Το πόρισμα των εργαστηριακών εξετάσεων εξηγεί ότι «η πλειονότητα των ενσφηνωμένων σωματιδίων βρίσκεται σε πολλά πυριγενή και μεταμορφωμένα πετρώματα» και καταλήγει ότι κάποιο από αυτά, η χαλαζιακή άμμος, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία γυαλιού και πυριτικών τούβλων, ενώ ως πέτρωμα (ψαμμίτης, χαλαζίτης) χρησιμοποιείται για οικοδομικούς σκοπούς.

Η αυτοψία και η βαλλιστική διερεύνηση ξεκίνησε στις 7 χθες το πρωί, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα, και σύμφωνα με πληροφορίες διήρκεσε τρεις ώρες.

Η εντολή για την αυτοψία δόθηκε από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, κ. Βλάχο, ενώ είχαν ειδοποιηθεί οι τεχνικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος, καθώς και του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Αλέξης Κούγιας, δεν παρέστη στην αυτοψία. Βρισκόταν όμως δικηγόρος από το γραφείο του.

Με βάση τα συμπεράσματα από την βαλλιστική διερεύνηση, οι αστυνομικοί θα συντάξουν έκθεση βαλλιστικής διερεύνησης, η οποία θα διαβιβαστεί τις επόμενες μέρες στον ανακριτή κ. Φώτη Βλάχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκθεση για το πώς εβλήθη ο 15χρονος θα συντάξει και ο ανακριτής.

Το πόρισμα της βαλλιστικής αυτοψίας θα συνεκτιμηθεί με τα πορίσματα των εξετάσεων που έγιναν στη βολίδα και το πόρισμα του ιατροδικαστή Χρήστου Λευκίδη, που έκανε την νεκροψία, προκειμένου να βγει το οριστικό συμπέρασμα.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΥΤΟΨΙΑ
Σε δηλώσεις του ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής (της οικογένειας του θύματος) κ. Δημ. Τσοβόλας είπε:

«Είχαμε ζητήσει εμείς να γίνει αυτή η αυτοψία, που ήταν αναγκαία και χρήσιμη για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Πάντως, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτά που γνωρίζει ο ελληνικός λαός και τα έχουν πει και οι αυτόπτες μάρτυρες».

Σε δηλώσεις του ο κ. Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του ειδικού φρουρού που κατηγορείται για τον φόνο του 15χρονου, εξέφρασε την άποψη ότι πολλά χρήσιμα στοιχεία ενδεχομένως έχουν χαθεί», καθώς -όπως είπε- «έχουν περάσει πολλές ημέρες από εκείνη την ημέρα».

«Ισως είναι πολύ αργά που γίνονται αυτές οι διαδικαστικές ενέργειες», προσέθεσε ο κ. Κούγιας, ενώ ο ίδιος συνήγορος, ερωτώμενος σχετικά με το αποτέλεσμα της αυτοψίας, δήλωσε ότι «δεν έδειξε τίποτα καινούργιο που να ανατρέπει αυτά που έχει εκφράσει η δική μας πλευρά περί εξοστρακισμού της σφαίρας».

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Στο σκοτάδι εξακολουθούν να παραμένουν οι έρευνες της Αστυνομίας για τον πιστολέρο του Περιστερίου, που τραυμάτισε στο χέρι τον 16χρονο μαθητή Γιώργο Παπλωματά.

Οι έρευνες στην περιοχή γύρω από το αιματηρό συμβάν δεν απέδωσαν καρπούς, αφού δεν υπήρξε καμία μαρτυρία που να οδηγεί τους αστυνομικούς σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Μπροστά στο αδιέξοδο η Αστυνομία αποφάσισε να κάνει «αναπαράσταση» στον τόπο του αιματηρού περιστατικού, με τη βοήθεια του 16χρονου μαθητή και των φίλων του. Η «αναπαράσταση» αναμένεται να γίνει σήμερα.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
pterzis@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ