ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Φουντώνει το κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Προϊόντα σε τιμές παραγωγού θα διατεθούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε Κατερίνη, Καβάλα και Δράμα. Αντίστοιχες δράσεις διοργανώνονται για τις επόμενες ημέρες σε Βέροια, Βόλο και Λάρισα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 3/3/2012

Σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας διοργανώνονται σήμερα το πρωί «κοινωνικά παζάρια» με διάθεση πατάτας Νευροκοπίου σε τιμές παραγωγού, ενώ οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών διευρύνονται και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα και θα ακολουθήσουν τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Στην Κατερίνη, που άνοιξε τον «χορό» στο λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» με τη διάθεση 24 τόνων το περασμένο Σάββατο, επαναλαμβάνεται η δράση σήμερα στο κέντρο της πόλης, όπου θα πουληθούν άλλοι 75 τόνοι που παραγγέλθηκαν διαδικτυακά.

Η Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία, εξετάζει τρόπους να επεκτείνει τη δράση και στο λάδι. Το προϊόν αυτό αναδείχτηκε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών σε σχετική διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην πόλη της Καβάλας, στον πολυχώρο «Σήματα Καπνού», με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων θα διατίθενται εικοσάκιλα τσουβάλια με πατάτες έναντι 5 ευρώ. Την ίδια ώρα παραγωγοί από το Κ. Νευροκόπι Δράμας θα βρίσκονται στο χωριό Αμυγδαλεώνας Καβάλας και θα κάνουν το ίδιο, προσκεκλημένοι του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Ρίχνουν τις τιμές
Στη Δράμα, στον χώρο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, θα πωλούνται δεκάκιλα τσουβάλια έναντι 2,5 ευρώ, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Δράμας και της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, τη «σκυτάλη» θα πάρουν άλλες τρεις πόλεις, που ετοιμάζουν ανάλογα «κοινωνικά παζάρια».

Στο κέντρο της Βέροιας, με πρωτοβουλία της Οικολογικής Ομάδας της πόλης, θα διατεθούν 25 τόνοι πατάτας έναντι 25 λεπτών το κιλό.

Στον Βόλο, όπου οι παραγγελίες-ρεκόρ προσέγγισαν τους 100 τόνους προκαλώντας «έμφραγμα» στην οργάνωση της δράσης, η διάθεση του προϊόντος θα γίνει το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου.

Νέα «είσοδος» είναι αυτή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν παραγγελίες από Λαρισαίους, με τιμή πώλησης τα 25 λεπτά το κιλό και ελάχιστη παραγγελία τα 20 κιλά. Το ραντεβού δόθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης.

Στην Παλλήνη Αττικής, η ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία του δήμου είναι μεγάλη και οι ποσότητες αναμένεται να διατεθούν στα μέσα Μαρτίου.

Πρωτοβουλία για την παραγγελία πατάτας ανέλαβε και δημοτική παράταξη του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, η οποία έχει έρθει ήδη σε επαφή με παραγωγούς σε Νευροκόπι και Δράμα.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, έχει επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία με 0,32 ευρώ το κιλό για παραγγελίες ανά 10 κιλά. Η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί και με άλλα βασικά προϊόντα (π.χ. λάδι, όσπρια, λεμόνια, φρούτα κ.ά.) και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

 

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Εφυγαν» εν ριπή οφθαλμού 22 τόνοι πατάτας 

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρθηκε χθες η «μάχη της πατάτας», όμως οι 22 τόνοι που έφτασαν στους χώρους του ΑΠΘ ήταν πολύ λίγοι για να καλύψουν τις παραγγελίες. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί συνωστισμός στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, όπου στάθμευσε το φορτηγό από το Κ. Νευροκόπι της Δράμας.

Η πρωτοβουλία, που αναλήφθηκε στο πλαίσιο μεταπτυχιακού μαθήματος από τον ομότιμο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστο Καμενίδη, έπασχε τελικά στον τομέα της οργάνωσης. Είχε ξεκινήσει ως μια κίνηση στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, με δικαιούχους τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ωστόσο, διέρρευσε γρήγορα εκτός των τειχών του ιδρύματος, και τα τηλέφωνα που είχαν διατεθεί για τις παραγγελίες έσπασαν από εκατοντάδες πολίτες.

Το ΑΠΘ ανακοίνωσε επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι παραγγελίες είχαν ξεπεράσει τους 50 τόνους, οι οποίοι θα έφταναν χθες, Παρασκευή, στο κτίριο Διοίκησης για να διατεθούν σε όσους είχαν καταχωριστεί στις λίστες, ενώ άλλοι 50 τόνοι θα δίνονταν σήμερα Σάββατο στον ίδιο χώρο.

Η πράξη όμως διέψευσε τους σχεδιασμούς, αφού αντί για 50 έφτασαν μόνο 22 τόνοι, ενώ ανάμεσα στους πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να παραλάβουν ήταν και πολλοί που δεν είχαν καταχωριστεί στις λίστες.

Ο καθηγητής που ανέλαβε την πρωτοβουλία προανήγγειλε, πάντως, ανάλογες κινήσεις στο επόμενο διάστημα και σε άλλα προϊόντα, ενώ διερευνάται η δυνατότητα εφαρμογής ανάλογης δράσης και για τον πασχαλινό οβελία.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ