ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Φυτοζωεί» το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Παρουσιάζει εικόνα παρακμής δίχως τακτική χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και αναγκαίων έργων για τη βιωσιμότητά του

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:52, 7/10/2007

ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΛΑΓΙΟΥ
kallipateira@pegasus.gr

Δίχως τακτική επιχορήγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και προοπτική χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκεται μετέωρο το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Εικόνες παρακμής, που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του μοναδικού Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα, αντικρίζει ο επισκέπτης στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Ενα λούνα παρκ, μια καφετέρια, πάγκοι μικροπωλητών και μια ημιτελής - εγκαταλειμμένη παιδική χαρά «κοσμούν» το κέντρο του πάρκου, το οποίο είναι πόλος έλξης για τα παιδιά.

Ο μοναδικός υγρότοπος της Αττικής, έκτασης 1.176 στρεμμάτων, βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού και αγκαλιάζει μια μεγάλη ποικιλία φυτών, λιμνούλες με ψάρια και 170 είδη πουλιών.

Ομως τα έργα που περιελάμβανε ο σχεδιασμός για την αξιοποίησή του, προϋπολογισμού 5 δισ. δραχμών, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ, καθυστέρησαν δραματικά και τελικά δεν υλοποιήθηκαν.

Στη «Μαύρη Λίστα»
Γι αυτόν τον λόγο το πάρκο σήμερα βρίσκεται στη «Μαύρη Λίστα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια.

Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιήθηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού και της ανακύκλωσης των υδάτων των λιμνών, με αποτέλεσμα τώρα να χύνονται στον ποταμό Κηφισό. Ετσι οι λίμνες του πάρκου τροφοδοτούνται από γεώτρηση του Καματερού, εφόσον διανύουμε περίοδο ανομβρίας.

Επίσης δεν ολοκληρώθηκε το έργο του σιδηροδρόμου, το οποίο προέβλεπε την περιήγηση των επισκεπτών στο πάρκο με τρενάκι, καθώς και δεν έγινε η φύτευση 4.000 δένδρων.

Ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» ιδρύθηκε το 2002 και εποπτεύεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιό του μετέχουν οι Δήμοι Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών Πειραιώς, του Οργανισμού Αθήνας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ωστόσο ο Οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει ούτε τους μισθούς των 6 συμβασιούχων, οι οποίοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό του αχανούς πάρκου. Μάλιστα οι εργαζόμενοι ήταν 13, αλλά ο ΑΣΔΑ, που είχε παραχωρήσει 7 υπαλλήλους, τους απέσπασε από το πάρκο.

Το μείζον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πάρκο προσανατολίζει τον Οργανισμό Διοίκησης και Διαχείρισης στην αναγκαιότητα εκπόνησης μελέτης η οποία θα αφορά σε δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα.

Σε ιδιώτες
Πάντως τώρα ο ελαιώνας και οι φυστικιές του πάρκου έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, ενώ οι υπεύθυνοι προγραμματίζουν την παραχώρηση έκτασης του πάρκου σε ιδιώτη για την κατασκευή χώρου με Νεροτσουλήθρες...

«Το πάρκο επιβαρύνεται με επιπλέον έξοδα από τους δήμους, οι οποίοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις και μετά αρνούνται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ - μέλος του ΔΣ Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» κ. Παναγιώτης Χλούπης:

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην κατάρτιση μελέτης που θα γνωμοδοτήσει τους τρόπους που θα φέρουν έσοδα στο πάρκο. Επιπροσθέτως θα πρέπει να προχωρήσουμε στην περίφραξη και της έκτασης που έχει παραμείνει εκτός και βρίσκεται στην πλευρά της Λεωφόρου Φυλής.

Οσον αφορά στις μονάδες ψυχαγωγίας που λειτουργούν τώρα στο πάρκο θα απομακρυνθούν, γιατί δεν καταβάλλουν το μίσθωμα».

Αγωνία
Μόνο 20.000 στο ταμείο, αλλά με έξοδα συντήρησης 500.000

«Οι οικονομίες του πάρκου σήμερα είναι μόλις 20.000 ευρώ και μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να πληρώσουμε το προσωπικό, αλλά αδυνατούμε...», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης, κ. Κωνσταντίνος Τρίγκας: «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ τον χρόνο, προκειμένου να καλύπτουμε τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης του πάρκου. Ομως, ακόμη κι αν αυτό γίνει, θα πρέπει να αναζητήσουμε και άλλους πόρους προκειμένου να υλοποιήσουμε αναγκαία έργα για τη βιωσιμότητα του πάρκου. Επομένως θα πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα ώστε το πάρκο να έχει έσοδα, διότι μόνο για το έργο του βιολογικού καθαρισμού των λιμνών απαιτούνται 550.000 ευρώ».

Κ. Τενεκετζής Υπεύθυνος της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πάρκο
«Το πάρκο μπορεί να γίνει ανταποδοτικό»

Ανάσα για το πάρκο είναι οι δράσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία πραγματοποιεί Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εργασίες κατασκευών και συντήρησης, καθώς και εποχικές εκδηλώσεις ανάδειξης του φυσικού πλούτου του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», όπως τα «Χελιδονίσματα» και η «Γιορτή των Πουλιών», εκδήλωση που γίνεται σήμερα με την ευκαιρία εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας πουλιών.

«Ουσιαστικά ιδρύθηκε ένα πάρκο για το οποίο δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία για τον ετήσιο προϋπολογισμό του», εξηγεί ο υπεύθυνος της Ορνιθολογικής Εταιρείας στο πάρκο «Α. Τρίτσης», Κώστας Τενεκετζής και προσθέτει:

«Από την ευρωπαϊκή εμπειρία γνωρίζουμε σήμερα ότι ένα πάρκο μπορεί να γίνει ανταποδοτικό. Δηλαδή να καλύπτει τα έσοδά του, όχι βέβαια με την εύκολη λύση του να βάλεις εισιτήριο, αλλά με διάφορες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στην Αγγλία η βιομάζα που προκύπτει από τα κλαδέματα γίνεται λίπασμα και το προϊόν πωλείται στους επισκέπτες. Στην περίπτωση του πάρκου «Α. Τρίτσης» μπορεί να γίνει αυτό και επίσης να πωλούνται και τα φυστίκια που παράγονται εδώ. Εσοδα είναι δυνατόν να υπάρξουν λοιπόν, όπως βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα πάρκα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Βέβαια στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, επειδή δεν υπάρχει εμπειρία, δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ