ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Γαλάζιος» καπνός στο κύκλωμα

Κόλαφος για τους εμπλεκομένους οι τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν ύστερα από εισαγγελική άδεια

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 4/10/2010
Το παλιό εργοστάσιο του κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη Χαλκιδική. Είχε καεί τον περασμένο Ιούνιο. Ηταν η αιτία να ξετυλιχθεί το κουβάρι για το κύκλωμα
Το παλιό εργοστάσιο του κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη Χαλκιδική. Είχε καεί τον περασμένο Ιούνιο. Ηταν η αιτία να ξετυλιχθεί το κουβάρι για το κύκλωμα

Νέα τροπή προσλαμβάνει το σκάνδαλο παραγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από πολυμελές κύκλωμα, καθώς στην όλη υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται και η «γαλάζια» διοίκηση της Νομαρχίας Χαλκιδικής.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ο διευθυντής της Ασφάλειας Πολυγύρου, ο διευθυντής Ασφάλειας του τμήματος Κασσανδρείας και δύο αστυνομικοί, από τους οποίους ο ένας υπηρετούσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διαβιβάστηκε τμήμα της δικογραφίας, ώστε να γίνει ξεχωριστή προανάκριση για την εμπλοκή αντινομάρχη, ο οποίος, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές καταγραφές των συνομιλιών που είχε με τον εγκέφαλο του εγκληματικού κυκλώματος, πήρε ποσό 40.000 ευρώ, ώστε να βοηθήσει να δοθεί η άδεια λειτουργίας ξηραντηρίου από το νομαρχιακό συμβούλιο και τις άλλες υπηρεσίες της νομαρχίας, προκειμένου να αποτελέσει το προκάλυμμα της όλης «επιχείρησης».

Η άδεια δόθηκε στα τέλη Αυγούστου, με το θέμα να εισάγεται εκτάκτως στο νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής, παρά την αντίθεση της αντιπολίτευσης, όπως είπε στο «Εθνος» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Ν.Σ. Αργύρης Λαφαζάνης. Μετά τις αποκαλύψεις, ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, όπως είπε χθες στο «Εθνος», ζήτησε την παραίτηση του 40χρονου αντινομάρχη, που εμπλέκεται στην όλη υπόθεση.

Από την ίδια δικογραφία προκύπτει επίσης ότι ο αρχηγός του κυκλώματος, ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι, έδωσε ποσό 12.000 ευρώ σε υπαλλήλους της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα του παράνομου εργοστασίου παραγωγής λαθραίων τσιγάρων σε περιοχή κοντά στις Αγροτικές Φυλακές της Κασσάνδρας.

Για τους τέσσερις αστυνομικούς, πέρα από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την εμπλοκή τους στο εγκληματικό κύκλωμα, έχουν προκύψει στοιχεία και για άλλα αδικήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο και αυτό το τμήμα της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί επίσης στον εισαγγελέα Εφετών, ώστε να υπάρξει παραπέρα διερεύνηση.

Η έγκριση της άδειας από τη Νομαρχία Χαλκιδικής για την εγκατάσταση ξηραντηρίου καπνού στην περιοχή της Αθύτου, σε μια απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το παράνομο «εργοστάσιο», έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών και ιδιαίτερα οι διαδρομές που ακολουθήθηκαν και τα δικαιολογητικά που χρησιμοποιήθηκαν και έγιναν αποδεκτά.

Τηλεφωνικές συνομιλίες
Οι διάλογοι που «καίνε»...

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες καταγράφηκαν με εισαγγελική άδεια, ο αντινομάρχης φέρεται να ενημερώνει σε τηλεφωνική συνομιλία τον ίδιο τον εγκέφαλο της σπείρας μετά την απόφαση:

Αντινομάρχης: «Πρώτο θέμα έγινε στο νομαρχιακό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση με τη συμπολίτευση σκοτώθηκε για πάρτη σου».

Αρχηγός: «Αλλά είχαμε τον φίλο τον... που τα τακτοποίησε, έτσι;». Από τη συνομιλία φέρεται επίσης ο αντινομάρχης να έχει πάρει ως προκαταβολή 10.000 ευρώ και μετά την έγκριση της άδειας να κανονίζεται πώς θα του δοθούν και τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ. Σε άλλη συνομιλία ο αντινομάρχης ενημερώνει τον «αρχηγό» για όλες τις φάσεις έκδοσης της άδειας, που την είχε αναλάβει ο ίδιος: «Πρέπει να τελειώσω με την Πολεοδομία. Πρέπει να πάω να πάρω απόφαση νομάρχη.

Καταλαβαίνεις τι θα πει απόφαση νομάρχη, έτσι; Απόφαση νομάρχη είναι όπως τ’ ακούς, απόφαση νομάρχη. Να τον βάλω να υπογράψει μετά την εισήγηση και το νομαρχιακό που περάσαμε και να πάω να τελειώνω με την Πολεοδομία...». «Μου είπες θα τον ζορίσεις τον άλλον και εγώ τον ζόρισα να ξέρεις...» ακούγεται να λέει στη συνέχεια ο αντινομάρχης. Αποκαλυπτικός είναι ένας τηλεφωνικός διάλογος που ακολούθησε μόλις γνωστοποιήθηκε η έγκριση της άδειας μεταξύ του διοικητή του τμήματος Ασφάλειας Κασσανδρείας με τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος και ο οποίος επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Αστυνομικός: Ναι.

Αρχηγός: Ελα φίλε μου, τι τους έκανες εδώ;

Αστυνομικός: Ηρθε η άδεια για την παρασκευή τσιγάρων.

Αρχηγός: Ηρθε;

Αστυνομικός: Κοινοποιήθηκε η άδεια παρασκευής και τυποποίησης τσιγάρων (γέλια).

Αρχηγός: Ναι, ναι, ναι, νόμιμων και παράνομων.

Αστυνομικός: Ναι (γέλιο). Πήδηξαν όλοι, πάθανε.

Αρχηγός: Πήδηξαν.

Αστυνομικός: Ναι, ναι, πολύ μ’ άρεσε, πολύ το χάρηκα, μπράβο φίλε μου, άντε.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ