ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
29 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 18°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γιατί η Ελλάδα κατέχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ

Υπολειτουργούν οι επιτροπές λοιμώξεων. Σε 6 μήνες 582 άτομα προσβλήθηκαν από θανατηφόρα μικρόβια

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:25, 17/6/2007

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
jkritikos@pegasus.gr

Στοιχεία-σοκ για τη χώρα μας καταγράφει η ΕΕ, για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: οι λοιμώξεις από συγκεκριμένα επικίνδυνα μικρόβια, που δεν τα «πιάνει» κανένα αντιβιοτικό, όχι μόνο δεν πλησιάζουν τα συνήθη μεγέθη 1 έως 2% των λοιμώξεων, που έχουν οι περισσότερες χώρες, αλλά χτυπάνε «κόκκινο» με ποσοστό έως 50%!

Και αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ένας στους πέντε, απ τους ανθρώπους με σοβαρή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από πολυανθεκτικό μικρόβιο, χάνει τη ζωή του!

Στο προηγούμενο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβρης 2006), σύμφωνα με τα αποτελέσματα «εργαστηριακών καλλιεργειών», 582 άτομα κόλλησαν επικίνδυνη λοίμωξη μέσα στις ΜΕΘ ή στις κλινικές.

Εως και το 50% απ αυτούς που μολύνθηκαν, προσβάλλονται από «Κλεμπσιέλα», που παρουσιάζει ανθεκτικότητα ακόμα και στο πλέον ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας γενιάς, τις «Καραβαπενέμες».

Πάνω από 3.000

Στο ίδιο εξάμηνο, το σύνολο των πάσης μορφής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, πνευμονίες, πρωτοπαθείς μικροβιαιμίες, οστεομυελίτιδες, μετεγχειρητικές λοιμώξεις, δερματικές κ.λπ., ξεπερνά τις 3.000!

Την αλήθεια αυτή της «φονικής αμέλειας», με θύματα εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες, αποκρύπτουν επιμελώς οι αρμόδιοι του χώρου της υγείας.

Με τις «Επιτροπές Λοιμώξεων» στα νοσοκομεία χωρίς στελέχωση και τεχνικά μέσα να υπολειτουργούν, οι όποιες προσπάθειες να μειωθούν ή να εκλείψουν τα θλιβερά δεδομένα, με εκατοντάδες κάθε χρόνο κρούσματα, δεν αποδίδουν, επειδή ακριβώς δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που τα προκαλούν.

Αυτές είναι, η ανεξέλεγκτη χορήγηση, ακόμα και για ασήμαντη αφορμή, νέας γενιάς αντιβιοτικών, που προκαλούν την ανθεκτικότητα των μικροβίων, αλλά κυρίως η υστέρηση αποτελεσματικών μέτρων απολύμανσης, στα μισά(!) νοσοκομεία της χώρας, για στοιχειώδη τήρηση κανόνων καθαριότητας.

Το αποτέλεσμα απ αυτή την ακατανόητη παράλειψη φαίνεται στα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Καταγραφής της Αντοχής, όπου, μόνο μέσα στο β εξάμηνο του 2006, από τα 44 νοσοκομεία του δικτύου σχεδόν στα μισά κατεγράφησαν κρούσματα σοβαρών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Φταίνε και οι γιατροί

Κορυφαίοι επιστήμονες από τον χώρο των λοιμωξιολόγων, χρόνια τώρα, κυριολεκτικά «κραυγάζουν» για το έγκλημα αυτό, που συντελείται στα μισά νοσοκομεία της χώρας, χωρίς κανείς να συγκινείται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο Αττικό, όταν για πρώτη φορά είχαν τοποθετηθεί «πιλοτικά» νιπτήρες με ειδικό απολυμαντικό, αρχικά συμμορφώθηκε μόνο το 5% του προσωπικού και μετά από συνεχείς υπομνήσεις σε όλα τα τμήματα, μόλις και μετά βίας ανέβηκε στο 15%. Για να μειωθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις πρέπει η συμμόρφωση να περάσει το 70%!

Κυρίως οι διοικήσεις των νοσοκομείων αδιαφορούν να δώσουν τα μέσα, π.χ. «dispensers» σε κάθε κρεβάτι. Στα νοσοκομεία που αυτό γίνεται, οι γιατροί συμμορφώνονται σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Οπως επίσης επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος «αναγκαζόμαστε δυστυχώς να επαναλαμβάνουμε συνεχώς την αποφυγή κατάχρησης των αντιβιοτικών, κάτι που γίνεται ευρέως και στα νοσοκομεία».

Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «ενώ σε όλη την Ευρώπη η διασπορά των μικροοργανισμών στους ασθενείς παρακολουθείται εργαστηριακά και έτσι οι αρμόδιοι έχουν τη δυνατότητα να διακόπτουν αυτές τις αλυσίδες μετάδοσης, στην Ελλάδα ακόμη (παρόλο που έχουμε την τεχνογνωσία) δεν μας παρέχεται η ελάχιστη δυνατότητα εφαρμογής αυτών των μεθόδων.

Σημειώνω ότι με λιγότερο από το ετήσιο κόστος ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τη διασπορά όλων των επικίνδυνων μικρόβιων στα νοσοκομεία και να παρέχουμε ασφάλεια νοσηλείας σε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ασθενείς».

Δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους
Ενα κορίτσι και ένα αγόρι, στα τέλη Μαϊου έχασαν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στο «Αγλαϊα Κυριακού». Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εντοπίστηκαν 3 πολυανθεκτικά μικρόβια, η «Κλεμπσιέλα», η «Ψευδομονάδα» και το «Ασινετοβακτήριο». Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, «την τελευταία 5ετία στην Ελλάδα τα κρούσματα, με τα τρία συγκεκριμένα μικρόβια βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός της συνεχιζόμενης, ανεξέλεγκτης χρήσης νέας γενιάς αντιβιοτικών, που έχει ως αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα των μικροβίων».

Ασυνείδητοι γιατροί
Στο Σισμανόγλειο, όταν για πρώτη φορά είχαν τοποθετηθεί «πιλοτικά» νιπτήρες με ειδικό απολυμαντικό, μόνο το 5% των γιατρών και των νοσηλευτών έκαναν χρήση, πριν και μετά την επίσκεψή τους σε θαλάμους αρρώστων. Θα πρέπει μάλιστα να το κάνουν αυτό κάθε φορά που αγγίζουν έναν ασθενή και πριν αγγίξουν τον επόμενο.

Την τρίτη μέρα
«Η υψηλή θνητότητα, όπως και η παρατεταμένη νοσηρότητα των ασθενών, από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, δεν πρέπει ούτε στιγμή να μας αφήνουν να εφησυχάζουμε», μας λέει η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου. «Η νοσοκομειακή λοίμωξη εκδηλώνεται συνήθως από την τρίτη ημέρα εισόδου στο νοσοκομείο. Επειτα από χειρουργεία, η νοσοκομειακή λοίμωξη λέμε ότι μπορεί να εκδηλωθεί μέχρι και έναν χρόνο μετά. Μιλάμε για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, γιατί έχουμε αυξημένη θνητότητα. Δεύτερο είναι η νοσηρότητα, ο ασθενής θα ξαναχειρουργηθεί, μένει πολύ περισσότερες ημέρες, παίρνει περισσότερα φάρμακα, είναι ψυχική επιβάρυνση και παρατείνεται στο τριπλάσιο η νοσηλεία του».

38 σηψαιμίες σε 1 νοσοκομείο
Σε 21 νοσοκομεία είχαμε, στο δεύτερο 6μηνο του 2006, 273 ασθενείς με μικροβιαιμία-σηψαιμία από πολυανθεκτικό «Ασινετοβακτήριο spp». Ενα νοσοκομείο, με κωδικό «Νο 16», είχε 38 περιστατικά από τα οποία τα 36 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αλλο νοσοκομείο με κωδικό «Νo 8» είχε 46 περιστατικά, 25 σε ΜΕΘ.

161 ασθενείς σε 23 νοσοκομεία
Σε 23 νοσοκομεία είχαμε στο ίδιο 6μηνο 161 ασθενείς με μικροβιαιμία-σηψαιμία από πολυανθεκτική ψευδομονάδα. Στο νοσοκομείο, με κωδικό Νο16, η μόλυνση σε 13 περιπτώσεις έγινε μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

14 περιστατικά σε εντατικές
Σε 18 νοσοκομεία είχαμε την ίδια περίοδο 148 ασθενείς με μικροβιαιμία-σηψαιμία από πολυανθεκτική «Κλεμπσιέλα».

Στο νοσοκομείο με κωδικό «Νο 6» είχαμε 14 περιστατικά σε ΜΕΘ και 4 σε κλινικές.

*Νέα απειλή*
Ερχονται οι μύκητες

Ορισμένες φορές, με ισχυρό αντιβιοτικό στη θέση των κατεστραμμένων χλωρίδων έρχονται οι μύκητες, λέει η καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου.

«Γι αυτό λέμε ότι στο μέλλον θα έχουμε εκπλήξεις με τους μύκητες, που δεν τους ξέραμε και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε.

Οι μύκητες και τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια θα είναι τα προβλήματα του μέλλοντος».

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ