ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 22°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΝΙΔΗ

Η Ιωνίδειος Σχολή του Πειραιά τιμά τον ιδρυτή της

Τη μνήμη του ιδρυτή της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Κωνσταντίνου Ιωνίδη, τίμησαν χθες οι καθηγητές και οι απόφοιτοί της, καθώς και οι απόγονοι του μεγάλου ευεργέτη.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 12/5/2012 , ενημερώθηκε
Η απόγονος του ευεργέτη Ανθέα Γκόλντσμιθ Ιωνίδη και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Λαδικού έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής
Η απόγονος του ευεργέτη Ανθέα Γκόλντσμιθ Ιωνίδη και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Λαδικού έκαναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής

Τη μνήμη του ιδρυτή της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Κωνσταντίνου Ιωνίδη, τίμησαν χθες οι καθηγητές και οι απόφοιτοί της, καθώς και οι απόγονοι του μεγάλου ευεργέτη. Μετά το ετήσιο μνημόσυνο, που τελέστηκε στον ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Ιωνίδη, που από χθες κοσμεί τις εγκαταστάσεις της σχολής.

Στις ομιλίες, που προηγήθηκαν των αποκαλυπτηρίων, έγινε αναφορά στη φιλοπατρία και τη μεγάλη προσφορά του Κωνσταντίνου Ιωνίδη στη χώρα μας, καθώς από το 1847 η Ιωνίδειος Σχολή δεν προάγει μόνο υψηλού επιπέδου δημόσια εκπαίδευση, αλλά περιλαμβάνει και στις τάξεις των αποφοίτων της μερικούς από τους σημαντικότερους διανοούμενους καλλιτέχνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς ξεχωρίζουν ο Παύλος Νιρβάνας, ο Σπύρος Μελάς, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Αιμίλιος Βεάκης και ο Δημήτρης Χορν.

«Είμαι περήφανη»
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκαναν η Ανθέα Γκόλντσμιθ Ιωνίδη και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Λαδικού, απόγονοι του ευεργέτη. Φανερά συγκινημένη η κ. Ιωνίδη τόνισε: «Είμαι περήφανη που αυτό το υπέροχο σχολείο είναι ιδέα του προγόνου μου. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του και ελπίζω η Ιωνίδειος Σχολή να παραμείνει επιτυχημένη για πολλά χρόνια ακόμη».

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Ιωνίδης «αν και κάτοικος Λονδίνου, είχε τον νου και την καρδιά στην πατρίδα».

Ο Γεώργιος Τσάτσος, απόγονος του ευεργέτη, μίλησε για τη ζωή του Κωνσταντίνου Ιωνίδη, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται από την ηλικία των 8 ετών σε κατάστημα που πούλαγε υφάσματα στην Κωνσταντινούπολη και κατάφερε να γίνει βαθύπλουτος. «Τα χρήματα που κέρδισε τα έδωσε για την ανάπτυξη της παιδείας στην Ελλάδα. Πλήρωσε για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ άφησε και κληροδότημα στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Είχε σοφία και αυτά που μας άφησε διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων, Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, σημείωσε ότι «το σχολείο προβάλλει το έργο του ιδρυτή του σε μία περίοδο που έχουμε ανάγκη από ανθρώπους με διάθεση να προσφέρουν».

Στέλιος Βογιατζάκης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ