ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 32°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η σκυτάλη στη G700

Καταδικάζουν την τυφλή βία, αντιδρούν στη σκληρή πραγματικότητα με τους ισχνούς μισθούς και τις περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές και ζητούν συμβόλαιο για «διαγενεακή δικαιοσύνη».

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:13, 15/12/2008
«Συνταγματική κατοχύρωση της υποστήριξης των μελλοντικών γενεών, μερίδιο για τους νέους από την οικονομική ανάπτυξη, σύνταξη προϋπολογισμού διαγενεακής λογιστικής και θεσμοθέτηση ενός «συνηγόρου» μελλοντικών γενεών, απαιτεί η G700»
«Συνταγματική κατοχύρωση της υποστήριξης των μελλοντικών γενεών, μερίδιο για τους νέους από την οικονομική ανάπτυξη, σύνταξη προϋπολογισμού διαγενεακής λογιστικής και θεσμοθέτηση ενός «συνηγόρου» μελλ

«Η γενιά των 700 ευρώ - G700» παίρνει τη σκυτάλη και αντιδρά στη σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από τους ισχνούς μισθούς, τις περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές, την πολυεργασία, την υπερεργασία και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο.

Με βασικό της αίτημα την ανάδειξη της «διαγενεακής δικαιοσύνης» περνά το μεσημέρι της Πέμπτης το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Τα πρόσφατα γεγονότα και η πρώτη πολιτική δήλωση γι αυτά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους που τα ιδρυτικά μέλη της G700 επιδίωξαν μία συνάντηση για να καταδικάσουν τη βία απ όπου κι αν αυτή προέρχεται και να του ζητήσουν να θέσει το θέμα της νέας γενιάς ως ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας.

Ο Κ. Παπούλιας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της «γενιάς των 700 ευρώ - G700» να τον συναντήσουν, αλλά εξαιτίας της ξαφνικής απώλειας του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση μετατίθεται για την Πέμπτη.

Το «Εθνος» συνάντησε τα ιδρυτικά μέλη της G700 και κατέγραψε τα άγχη, τους προβληματισμούς αλλά και τις πρακτικές δράσεις τους, ώστε τίποτα να μη μείνει στα λόγια.

Νέα παιδιά, από 25 έως 33 ετών, με σπουδές και μεταπτυχιακά που εργάζονται ή είναι άνεργα κάνουν ξεκάθαρο σε όλους ότι η G700 είναι μια ολόκληρη γενιά, όχι μία απλή μισθολογική ομάδα, που έχει ως στόχο την αποκατάσταση αυτού που ονομάζουν «διαγενεακή δικαιοσύνη», την προστασία των δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών.

Στο θεσμικό επίπεδο θεωρούμε ότι η αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης πρέπει να μπει ως επιπρόσθετη διάταξη στο Σύνταγμα (μοντέλο Γερμανίας), όπου «Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει την αρχή της ικανότητας υποστήριξης και να προστατεύσει τα ενδιαφέροντα των μελλοντικών γενεών».

Η ατζέντα της «διαγενεακής δικαιοσύνης» σιγά και σταθερά αρχίζει να αποκτά διακριτή υπόσταση, θέτοντας μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Είναι δίκαιο ότι η ανεργία είναι παντού μεγαλύτερη ανάμεσα στους νέους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό;

Είναι δίκαιο ότι τα κοινοβούλια και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών έχουν ελάχιστα μέλη κάτω της ηλικίας των 40, τη στιγμή που οι νέες γενιές θα κληρονομήσουν υπερχρεωμένα κράτη και άδεια ασφαλιστικά ταμεία; Είναι δίκαιο που οι νέες γενιές θα κληρονομήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρυπά του όζοντος και τα πυρηνικά απόβλητα των προηγουμένων γενεών;

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ
Γιατί επιδίωξαν συνάντηση με Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Θέλουν να καταδικάσουν την τυφλή βία, είτε αυτή προέρχεται από έναν ανεγκέφαλο αστυνομικό, είτε αφορά τον βανδαλισμό στην πόλη.

Θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο να θέσει το ζήτημα της νέας γενιάς ως ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας και με το κύρος του να αναδείξει τη «διαγενεακή δικαιοσύνη» ως μία από τις βασικές αρχές δίπλα στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα θέσουν το αίτημά τους για τη δημιουργία ενός συμβολαίου μεταξύ των σημερινών γενεών και των μελλοντικών. Με δεσμεύσεις που να μην επιτρέπουν την υπονόμευση της ανάπτυξης των επόμενων γενεών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ, G700
Δίνουμε φωνή σε μια ανεκπροσώπητη κοινωνική πλειοψηφία, τους νέους

Ξεκινήσαμε να blog-άρουμε πριν από περίπου δύο χρόνια (17 Ιανουαρίου 2007) για να δώσουμε φωνή σε μια υπαρκτή, αλλά σιωπηλή και ανεκπροσώπητη κοινωνική πλειοψηφία: τους νέους εργαζόμενους 25 έως 35 ετών, που ενώ διαθέτουν προσόντα και δυνατότητες, αυτό δεν επιβραβεύεται από την ελληνική αγορά εργασίας.

Η πρωτοβουλία προέκυψε από μια παρέα νέων Ελλήνων και Ελληνίδων σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδό μας στον επαγγελματικό στίβο, μετά το τέλος των σπουδών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τότε διαπιστώσαμε το σκληρό πρόσωπο της εργασίας στη χώρα μας και είδαμε τις προσδοκίες για μια αξιοπρεπή αποκατάσταση να κονταίνουν απότομα.

Η εχθρική αγορά εργασίας, οι περιορισμένες επαγγελματικές προοπτικές, οι ισχνοί μισθοί και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος ήταν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στο επαγγελματικό μας ξεκίνημα.

Θελήσαμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους και τις νέες που νιώθουν να συνθλίβονται από την ασπόνδυλη πολιτικολογία των κομμάτων, τις εξαντλημένες και αδιέξοδες πολιτικές αναπαραστάσεις της παλιότερης γενιάς και την κοντόθωρη μικροπολιτική στην οποία διαπρέπει η τηλεοπτική μας δημοκρατία.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους νέους και τις νέες που δουλεύουν πολύ, συχνά σε περισσότερες από μία δουλειές, αμείβονται δυσανάλογα ως προς αυτό που παράγουν, αξιοποιούνται λιγότερο σε σχέση με τις δυνατότητές τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν θύματα άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης χωρίς να γνωρίζουν καν τα δικαιώματά τους.

Η προβληματική μας κωδικοποιείται στο κρίσιμο ζήτημα της διαγενεακής ανισότητας που πλήττει διαχρονικά την Ελλάδα.

Στόχος της G700 είναι η αποκατάσταση της διαγενεακής δικαιοσύνης και η προστασία των δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών.

ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Εκπρόσωπος για την προστασία των δικαιωμάτων των νέων

Με τη θεσμοθέτηση ενός «εκπροσώπου των μελλοντικών γενεών» τον Μάιο του 2008, η Ουγγαρία εξασφάλισε έναν πρωτοπόρο ρόλο στη θεσμοποίηση της διαγενεακής δικαιοσύνης.

Η δημιουργία ενός θεσμού για την εκπροσώπηση εκείνων των ανθρώπων που είναι οι λιγότερο ενσωματωμένοι στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, των μελλοντικών γενεών, καθοδηγήθηκε από μια νέα Μη Κυβερνητική Οργάνωση από τη Βουδαπέστη, με το όνομα «Προστασία του Μέλλοντος».

Ο Λάζλο Σόλιομ, συντάκτης του νέου νόμου και σημερινός Πρόεδρος της Ουγγαρίας, σίγουρα συνεισέφερε στο γεγονός ότι το σχέδιο έγινε πραγματικότητα. Στις 28 Μαϊου 2008, ο Σάντορ Φούλοπ ορίστηκε ως «Εκπρόσωπος των Μελλοντικών Γενεών» από το ουγγρικό κοινοβούλιο. Υπάρχουν μόνο μερικοί επίσημοι θεσμοί που επικεντρώνονται στην προστασία των δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών (μόλις μερικές δεκάδες ανά τον κόσμο) και το ουγγρικό μοντέλο είναι ίσως το περισσότερα υποσχόμενο λόγω των εξουσιών του εκπροσώπου.

Αυτός μπορεί να ελέγξει και τη νομοθεσία και τη διοίκηση όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τους σχετικούς τομείς.

Ενα από τα προβλήματα της θέσης αυτής είναι ίσως και η περιορισμένη σφαίρα επιρροής στο περιβάλλον ως ζήτημα της διαγενεακής δικαιοσύνης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ «ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»
Κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ αποφασίστηκε η 29η Απριλίου να καθιερωθεί ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των γενεών», όπως είχε προταθεί από την υπουργό Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριέτα Κότμαν, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ανάγκη της προώθησης μεγαλύτερης «διαγενεακής δικαιοσύνης».

Ο Βλαντιμίρ Σπίντλα, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών, ανακοίνωσε επιπλέον ότι θα προτείνει το 2012 ως το «Ευρωπαϊκό Ετος για την Ενεργό Γήρανση και τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη», με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των Κρατών Μελών.

Δημήτρης 25 ετών, οικονομολόγος
Ερχεται καταιγίδα των γενεών 

Μπορεί να πει κανείς ότι η σημερινή κρίση στην Ελλάδα είναι, ανάμεσα σε άλλα, και μια πρώτη πράξη στην επερχόμενη καταιγίδα των γενεών. Δεν μπορεί να έχω σπουδάσει, να έχω κάνει ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό και να αμείβομαι με μηδαμινά χρήματα και μια μακροπρόθεσμη προοπτική επαγγελματικής ανέλιξης ανάλογης των σπουδών μου. Εμείς είμαστε κατά της βίας.

Προσπαθούμε να προωθήσουμε τα θέματά μας μέσα από ένα ψήφισμα για τη θεσμοθέτηση Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για τις μελλοντικές γενιές. Υπάρχει μια Γραπτή Δήλωση που κάνει τον γύρο για να μαζέψει υπογραφές αυτές τις μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι η Δήλωση 0070/2008 για την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμού εκπροσώπησης των δικαιωμάτων των μελλοντικών γενεών στο πλαίσιο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Θανάσης 29 ετών, δημόσιος υπάλληλος
Εφαρμόζεται σε 30 χώρες

Για να πετύχουμε μια διαγενεακή δικαιοσύνη μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους θεσμοποίησης είτε με επιπρόσθετη διάταξη στο Σύνταγμα, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, είτε δημιουργώντας έναν συνήγορο των μελλοντικών γενεών (Ουγγαρία).

Τριάντα χώρες ανά τον κόσμο συντάσσουν παράλληλα με τον ετήσιο προϋπολογισμό και έναν προϋπολογισμό διαγενεακής λογιστικής, όπου μετρούν αναλογιστικά ποιο είναι το ποσό του δημοσιονομικού βάρους που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανεργία στους Ελληνες ηλικίας 19-24 ετών από το 1983 και μετά ουδέποτε έπεσε κάτω του 22%.

Ζωή 27 ετών, δημόσιες σχέσεις/ επικοινωνία - άνεργη
Βιώνω μια άδικη αντιμετώπιση

Εχω κάνει 30 αιτήσεις για δουλειά. Εχω πάει σε 20 συνεντεύξεις. Δέκα μου είπαν ότι θα με ενημερώσουν. Ακόμα περιμένω. Ελπίζω άμεσα να έχω μια θετική απάντηση, γιατί δεν μπορώ άλλο να βιώνω αυτήν την τόσο άδικη για τις σπουδές μου αντιμετώπιση.

Βασίλης 33 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος
Πολιτικές για τη διαγενεακή δικαιοσύνη

Η διαγενεακή δικαιοσύνη πρέπει να αποτελέσει αρχή και κριτήριο που θα διέπει όλες τις δημόσιες πολιτικές, ανάλογη με την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Βέβαια στην Ελλάδα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αμφίβολο κατά πόσο λειτουργεί μέσω κρατικών πολιτικών.

Παναγιώτης 29 ετών, τεχνολόγος τροφίμων 
Λύσεις για τις μελλοντικές γενιές

Στην Ολλανδία υπάρχει ένα εναλλακτικό εργατικό συνδικάτο για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων. Εμείς δεν αφορίζουμε τίποτα. Μέσα από τις προσπάθειές μας θέλουμε να δώσουμε οριστικές λύσεις για εμάς αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Ευαγγελία 29 ετών, δικηγόρος
Εργασία με χαμηλούς μισθούς

Εργαζόμαστε με τους χαμηλότερους μισθούς για μεγάλα διαστήματα, την ώρα που μόνο για τις σπουδές μας έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά. Πώς να μην αντιδρούμε; Θα πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε τα χνάρια της Ουγγαρίας και να γίνει πράξη και στη χώρα μας ο Συνήγορος των μελλοντικών γενεών.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ
ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ