ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η «Θετική Φωνή» που μιλάει για τα δικαιώματα των οροθετικών

ΟΣύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» ιδρύθηκε το 2009 με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα, όπως και την καταπολέμηση του στιγματισμού που υφίστανται οι συμπολίτες μας που ζουν με τον HIV. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 18:08, 17/7/2016
Ο Χρήστος Σαγρέδος, η Νάντια Νικολοπούλου, ο Στέργιος Μάτης, ο Νίκος Φιτσιάλος, η Λήδα Πολυχρονοπούλου, ο Γιώργος Διονυσάτος, μέλη της ομάδας «street work», προσεγγίζουν τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες.

Ο Χρήστος Σαγρέδος, η Νάντια Νικολοπούλου, ο Στέργιος Μάτης, ο Νίκος Φιτσιάλος, η Λήδα Πολυχρονοπούλου, ο Γιώργος Διονυσάτος, μέλη της ομάδας «street work», προσεγγίζουν τις ευάλωτες στον HIV κοινωνικ

Εχει πάνω από 400 εγγεγραμμένα μέλη, 25 εργαζομένους και ένα ευρύ δίκτυο που απαριθμεί πάνω από 650 ενεργούς εθελοντές σε όλη την Ελλάδα.

«Δίνουμε έμφαση στην απασχόληση εργαζομένων που ανήκουν σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες, όπως ομοφυλόφιλοι άνδρες, πρώην χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και τρανς γυναίκες, σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης και καταπολέμησης των διακρίσεων στην πράξη», σημειώνει ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας και προάσπισης δικαιωμάτων της «Θετικής Φωνής». Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά δίκτυα όπως το Civil Society Forum, το «Aids Action Europe», το «HIV Europe», το «Network of Low Prevalence Countries of Central and South East Europe» και το «International Planned Parenthood Federation».

Από το 2009, που ξεκίνησε να λειτουργεί ο Σύλλογος, παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης και ενδυνάμωσης σε πάνω από 4.000 οροθετικά άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματά τους, την υγεία, το ασφαλέστερο σεξ, το στίγμα και τις διακρίσεις, την εργασία, την οικογένεια, τη διαχείριση συναισθημάτων κ.λπ. Διοργανώνει σε ετήσια βάση πέντε συναντήσεις-ημερίδες οροθετικών ατόμων (3 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη), με σκοπό την ενημέρωσή τους για θέματα που σχετίζονται με τον HIV/AIDS, καθώς και τη δικτύωσή τους.

«Παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και συμπαράστασης σε ωφελούμενους που επιθυμούν να προασπίσουν δικαστικά τα δικαιώματά τους σε περιπτώσεις που έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω της αποκάλυψης της οροθετικότητάς τους, όπως είναι η απώλεια της εργασίας τους ή η άρνηση παροχής ιατρικών ή άλλων υπηρεσιών», εξηγεί ο κ. Τσιακαλάκης.

Στο πεδίο της πρόληψης, λειτουργούν από το 2012 τα μη κλινικά Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint». Με δύο σταθερές δομές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και με μία κινητή μονάδα παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη, με τη μέθοδο «rapid test», που με μία σταγόνα αίμα δίνει αξιόπιστο αποτέλεσμα σε μόλις ένα λεπτό. Ταυτόχρονα ενημερώνονται οι ωφελούμενοι για θέματα σεξουαλικής αγωγής και υγείας, με την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με το βαν του συλλόγου ο Στέργιος Μάτης, ο Νίκος Φιτσιάλος και η Λήδα Πολυχρονοπούλου δίνουν προφυλακτικά σε ευάλωτες στον HIV ομάδες.

Με το βαν του συλλόγου ο Στέργιος Μάτης, ο Νίκος Φιτσιάλος και η Λήδα Πολυχρονοπούλου δίνουν προφυλακτικά σε ευάλωτες στον HIV ομάδες.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί στα Checkpoint πάνω από 26.000 ωφελούμενοι. Το 2014 το 19% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα έγινε στα «Checkpoint», ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 31%.Τα «Checkpoints» αναφέρονται ως βέλτιστη πρακτική στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Ιουλίου του 2015.

Το 95% των αντιδρώντων αποτελεσμάτων διασυνδέθηκε επιτυχώς με το εθνικό σύστημα υγείας και παρέμεινε σε θεραπεία. Η «Θετική Φωνή» προάγει την πρόληψη και την τακτική εξέταση στην περιφέρεια. Το 2015 επισκέφθηκε με την κινητή της μονάδα 23 πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα έχει διανείμει συνολικά πάνω από 2.500.000 δωρεάν προφυλακτικά στον γενικό πληθυσμό και σε ευάλωτες στον HIV κοινωνικές ομάδες.

Συνεχείς δράσεις
Συμμετέχει με περίπτερα ενημέρωσης στα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης και συνεργάζεται με ΛΟΑΤ οργανώσεις, με σκοπό την προσέγγιση των ομοφυλοφίλων, της πιο ευάλωτης στον HIV ομάδας στη χώρα μας. Υλοποιεί δράσεις μείωσης της βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών για τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Επισκέπτεται σε εβδομαδιαία βάση το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρίσκονται οι οροθετικοί κρατούμενοι της χώρας, με σκοπό την ενδυνάμωσή τους. Συνολικά μέχρι τώρα έχει κάνει πάνω από 500 ατομικές συνεδρίες με 180 κρατουμένους, ενώ έχει χρηματοδοτήσει τη στέγαση άπορων οροθετικών πρώην κρατουμένων το κρίσιμο διάστημα από την έξοδό τους από τη φυλακή μέχρι την ένταξή τους σε κάποια κρατική δομή φιλοξενίας.

Στα Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint» παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη, με τη μέθοδο «rapid test».
Στα Κέντρα Πρόληψης «Checkpoint» παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν εξέτασης για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη, με τη μέθοδο «rapid test».

Λειτουργεί στην Αθήνα σταθερή δομή υποστήριξης, ενδυνάμωσης και προαγωγής της πρόληψης για εργαζόμενους και εργαζόμενες στο σεξ. Υλοποιεί πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των Ρομά για θέματα που σχετίζονται με το HIV/AIDS και εν γένει τη σεξουαλική αγωγή και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Μέσα σε έναν χρόνο έχει επισκεφθεί κοινότητες Ρομά σε πάνω από 15 περιοχές σε όλη την Ελλάδα και έχει εξετάσει για HIV και ηπατίτιδες πάνω από 1.400 ωφελουμένους.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ