ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ημέρα Διαγενεακής Αλληλεγγύης αύριο

Τη δίκαιη κατανομή των ωφελειών και των βαρών ανάμεσα στις γενιές ζητούν η «Γενιά των 700 ευρώ - G700» και η μη κυβερνητική οργάνωση «50και Ελλάς»

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:56, 28/4/2009
Πρωτεργάτης στη διαγενεακή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι η «Γενιά των 700 ευρώ - G700»
Πρωτεργάτης στη διαγενεακή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι η «Γενιά των 700 ευρώ - G700»

Την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Ευρώπη, με αφορμή τον εορτασμό αύριο της 1ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Διαγενεακής Αλληλεγγύης, ζητούν από κοινού «Η Γενιά των 700 ευρώ - G700» και η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηλικιωμένων στην Ελλάδα, «50και Ελλάς».

Το αίτημα αυτό υπό τη μορφή γραπτής δήλωσης θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στα κόμματα, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εχοντας ως «σημαία» τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2008, ότι «η διαγενεακή δικαιοσύνη αποτελεί βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης», καλούν την πολιτεία:

  • Να κατοχυρώσει την αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης στο Ελληνικό Σύνταγμα.
  • Να επενδύσει στην πρόληψη και στην προαγωγή της υγείας καθ όλη τη διάρκεια της ζωής των πολιτών.
  • Να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική «Ενεργού Γήρανσης» με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, της Διά Βίου Μάθησης, αλλά και του εθελοντισμού των ατόμων ηλικίας άνω των 50.
  • Να προωθήσει μια πολιτική ενσωμάτωσης των νέων σε βασικούς κοινωνικούς και οικονομικούς θεσμούς, ειδικά την αγορά εργασίας. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός «Συμβολαίου Αυτονόμησης» των νέων.
  • Να δημιουργήσει μια ουσιαστική κοινωνική και οικογενειακή πολιτική, που να στηρίζει τη δημιουργία οικογένειας στους νεότερους, και να δώσει τη δυνατότητα εργασίας και απασχόλησης των γυναικών με στόχο την αύξηση του εργατικού δυναμικού.
  • Να δημιουργήσει έναν Συνήγορο των Γενεών με αντικείμενο τη διαρκή και συστηματική γνωμοδότηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της σημερινής κοινωνίας και των αποφάσεων των πολιτικών στους μελλοντικούς πολίτες.

Επιπλέον, με βάση τη δήλωση της UNESCO (1997) σχετικά με τις ευθύνες των σημερινών έναντι των μελλοντικών γενεών και αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εκπροσωπηθούν αποτελεσματικά τα δικαιώματα και συμφέροντα των μελλοντικών γενεών, ζητούν από την ΕΕ να διερευνήσει τις πιθανότητες σύστασης μίας θεσμικής εκπροσώπησης για τις μελλοντικές γενεές στην ΕΕ, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την ενσωμάτωση της προστασίας των συμφερόντων των επόμενων γενεών στις αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, την ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τη διασφάλιση του σεβασμού των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών σε έναν από τους Επιτρόπους (Απασχόλησης και Περιβάλλοντος) και την ενσωμάτωση της διασφάλισης του σεβασμού των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ
kematzi@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ