ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Καλπάζει το AIDS...

O υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 24/9/2011

Ανεξέλεγκτη είναι η επιδημία του AIDS στην Ελλάδα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών έχει αυξηθεί φέτος κατά δέκα φορές σε σχέση με πέρυσι. Διπλασιασμός αναμένεται και στα νέα κρούσματα στον γενικό πληθυσμό. Η επιδημιολογική «έκρηξη» αποδίδεται από τους επιστήμονες στην ανεξέλεγκτη πορνεία και την υστέρηση επαρκών προληπτικών μέτρων τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα ανέδειξε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στα εγκαίνια του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα. Το γραφείο έχει έδρα το κτίριο του υπουργείου Υγείας στη λεωφόρο Κηφισίας και θα επικεντρώνεται στην παροχή τεχνικών υποστήριξης των χωρών για την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών.

Απευθυνόμενος στην περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ, κ. Σουζάνα Γιάκαμπ, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών:

«Ειδοποίησα προσωπικώς και εγκαίρως τον Φεβρουάριο όλους τους διεθνείς οργανισμούς ότι έχουμε πρόβλημα με τις μεταδιδόμενες ασθένειες, λόγω της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει: «Εχουμε πρόβλημα. Είμαστε το βασικό κανάλι της παράνομης μετανάστευσης. Η περιοχή του Εβρου υποφέρει. Οι μετανάστες είναι φορείς ξεχασμένων ασθενειών».

Ο ειδικός λοιμωξιολόγος και μέλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος - Κακολύρης, δήλωσε στο «Εθνος» ότι η επιδημία του AIDS έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Η συχνότητα νέων κρουσμάτων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών -αναφέρει- ήταν 1% και έχει τώρα εκτιναχθεί στο 5%. Ολόκληρο το 2010 είχαν καταγραφεί 12 νέα κρούσματα στον πληθυσμό των χρηστών, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 είχαν ήδη καταγραφεί 50! Η οικονομική κρίση -εξηγεί- οδηγεί τους χρήστες στην ανεξέλεγκτη πορνεία.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στον γενικό πληθυσμό. Το 2010 είχαν καταγραφεί 580 νέα κρούσματα, αριθμός που φέτος θα ξεπεράσει τα 1.000. Σύμφωνα με τον κ. Γαργαλιάνο, τα κρούσματα αυτά δεν προέκυψαν από τον έναν χρόνο στον άλλο. Οφείλονται στη συνεχή χαλάρωση των μέτρων. Τα κρούσματα που έγιναν φέτος αντιληπτά, ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό πριν από τέσσερα χρόνια.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ