ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Καμπάνα ΕΦΕΤ σε... νοσοκομείο

Δεκάδες πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων μετά τους ελέγχους. Καμπάνες χιλιάδων ευρώ σε σούπερ μάρκετ και... το Γενικό Κρατικό Νικαίας!

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 12:11, 15/7/2009

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε δεκάδες πρόστιμα σε επιχειρήσεις εστίασης και τροφίμων μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε.

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, «στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις».

Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και... νοσοκομείο!

Από την μεγάλη λίστα των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και εντοπίστηκαν παραβάσεις, ξεχωρίζουν για το μέγεθος και κατά συνέπεια τον αριθμό των καταναλωτών που εξυπηρετούν:

η υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία "ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ" που βρίσκεται στην Κηφισίας 41 - 43 στο Μαρούσι, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και

η υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία "ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΠΕΝΤΕ ΑΕ" που βρίσκεται στη Λένορμαν 129 στον Κολωνό, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το πρόστιμο των 20.000 ευρώ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας "ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ" στη Δ. Μαντούβαλου 3 στη Νίκαια.

Ο έλεγχος του ΕΦΕΤ αποκάλυψε ότι σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας εφαρμόζονταν μη ορθές πρακτικές υγιεινής, υπήρχε ελλιπής τεκμηρίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού, ουσιώδεις αποκλίσεις σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

Επίσης, επιβλήθηκαν τα παρακάτω πρόστιμα:

2.000 ευρώ στο εστιατόριο - πιτσαρία "L' ARTIGIANO AE" στη Δεκελείας 3 στη Νέα Χαλκηδόνα, διότι διαπιστώθηκε ότι στον τιμοκατάλογο - διαφημιστικό φυλλάδιο χαρακτηρίζει το κρέας και τα γλυκά ως "φρεσκοκατεψυγμένα", γεγονός που συνιστά παραπλάνηση του καταναλωτή.

2.000 ευρώ στο σνακ μπαρ - αναψυκτήριο "PASEO DEL MAR" στη Μηλίνα Μαγνησίας, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

20.000 ευρώ στην επιχείρηση "REGINA - ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ" στη ΒΙΠΕΘ Σίνδου, διότι δείγμα μελιού με την εμπορική ονομασία "ΑΝΘΕΜΙΑ" βρέθηκε μη κανονικό και αποκλειόμενο της κατανάλωσης με την ονομασία "μέλι" διότι οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή. Επιτρέπεται η διάθεσή του στην αγορά μόνο με την ονομασία "μέλι ζαχαροπλαστικής", οπότε πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα η φράση "μόνο για μαγειρική".

2.000 ευρώ στο αρτοποιείο "Αφοί Αγγελέτου ΟΕ" στη Σκιάθο, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

3.000 ευρώ στο αναψυκτήριο - μπαρ "ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ" στο 1ο χλμ. Λάρισας - Γιαννούλης, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας και έλλειψη άδειας λειτουργίας.

2.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ - κυλικείο "SMILE MARKET - ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩ" στη Βεργίνα Ημαθίας, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα, ήτοι τυρί φέτα σε λευκοσιδηρά δοχεία, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

10.000 ευρώ στη βιομηχανία παρασκευής σαλατών - εδεσμάτων - μουστάρδας και εμπορίας τροφίμων "Δ. ΓΙΑΓΚΟΣ - Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΟΕ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στο 31ο χλμ. Θεσσαλονίκης- Μουδανιών, διότι διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που αφορούν την υποδομή, την επισήμανση των τελικών προϊόντων και την πραγματοποίηση αυτοελέγχων.

3.000 ευρώ στην αποθήκη τροφίμων "ΓΚΑΜΠΛΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ" στο Κατωχώρι Φαρσάλων, διότι διαπιστώθηκε έλλειψη άδειας λειτουργίας, ουσιώδεις αποκλίσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

4.000 ευρώ στο τυροκομείο "ΓΚΟΥΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ" στο Λόφο Ελασσόνας Λάρισας, διότι διαπιστώθηκε η κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων τα οποία κατασχέθηκαν.

2.000 ευρώ στο αρτοποιείο "ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ - ΑΡΤΟΣ & ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ" στη Φιλίποου 11 & Ανθέων στην Περαία Θεσσαλονίκης, διότι διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις από τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής για τις επιχειρήσεις τροφίμων.

5.000 ευρώ στο τυροκομείο "ΙΟΡΔΑΝΗΣ & ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΟΕ" στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Ροδονίας Δήμου Αριδαίας Πέλλας, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκής εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας των παραγομένων τροφίμων.

3.000 ευρώ στο καφέ - οβελιστήριο "ΘΡΑΚΑ - ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ" στην Νέα Φώκαια Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, διότι διαπιστώθηκε ότι διέθετε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα ζωικής προέλευσης τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

4.000 ευρώ στο καφενείο - σνακ μπαρ "ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΟΥ ΟΕ" στη Βενιζέλου 52 & Κλεισούρας στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε σχέση με την έκθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, την ανεπαρκή διατήρηση, έλεγχο των απαιτήσεων της ψυκτικής αλυσίδας, των συνθηκών συντήρησης των τροφίμων και τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής.

4.500 ευρώ στην επιχείρηση αμιγούς πρατηρίου ειδών ζαχαροπλαστικής "ΚΟΜΝΗΝΟΣ" στην Κύπρου 41 στη Λάρισα, διότι η επιχείρηση δεν διέθετε κατάλληλη άδεια λειτουργίας για τα παραγόμενα προϊόντα. Επίσης, διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και διάθεση μη κανονικών - μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

5.000 ευρώ στο αρτοποιείο "ΚΩΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ" στην Αγίου Δημητρίοτυ 197 στον Αγιο Δημήτριο, διότι διαπιστώθηκαν μη ασφαλή - επιβλαβή για τη δημόσια υγεία τρόφιμα, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής εξοπλισμού, μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης.

2.000 ευρώ στο κρεοπωλείο "ΜΑΛΑΜΜΑΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ - ΤΑ ΠΙΕΡΙΑ" στην Αγίας Σοφίας 80 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας που αφορούν την έλλειψη άδειας λειτουργίας.

2.000 ευρώ στο μικτό κατάστημα - παντοπωλείο "ΜΑΡΓΙΟΡΙΤΣΑ ΜΑΛΙΤΖΗ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΛΙΤΖΗΣ ΟΕ" στην Αγίου Γεωργίου 40 στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, διότι η επιχείρηση δεν διέθετε κατάλληλη άδεια λειτουργίας για τα παραγόμενα προϊόντα, το επίπεδο υγιεινής του χώρου παραγωγής των συγκεκριμένων παρασκευασμάτων κρίθηκε ανεπαρκές και ο εξοπλισμός του παρασκευαστηρίου δεν ήταν σύμφωνος με την κείμενη νομοθεσία.

2.000 ευρώ στην επιχείρηση εμπορίας νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων "ΝΙΚΟΛΑΣ" στη Μητρ.Γρηγορίου 89 στο Βόλο, διότι διαπιστώθηκε μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης.

3.000 ευρώ στο τυροκομείο "ΥΙΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑ ΟΕ" στην Πιερίων 212 στη Βέροια, διότι διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης δεν μερίμνησε για τη θέσπιση και εφαρμογή πάγιων διαδικασιών βάσει των αρχών του HACCP.

2.000 ευρώ στην καφετέρια - σνακ μπαρ "LAVA NERA - Ι. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ" στην Αχαρνών 375 στην Αθήνα, διότι διαπιστώθηκε ότι κατείχε μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία ανάλωσης είχε παρέλθει.

3.000 ευρώ στο εστιατόριο - μπαρ "ΣΤΑΜΕΛΟΣ - ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ ΑΕ" στις Κουκουναριές της Σκιάθου, διότι διαπιστώθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

2.000 ευρώ στο πρατήριο ελαίου μετά πωλήσεως σάπωνος και τυποποιημένων ειδών διατροφής μη χρήζοντα ψύξης σε μικροποσότητες "ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ Δ. ΤΣΩΝΗΣ" στην Φορμίωνος 60 στο Παγκράτι, διότι διαπιστώθηκε ότι προβαίνει στην πώληση χύμα ελαιολάδου κατά παράβαση της νομοθεσίας.

6.000 ευρώ στο αρτοποιείο "ΦΑΡΑΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" στην Παπανικολή 138 στο Χαλάνδρι, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, σοβαρή απόκλιση των όρων αδειοδότησης και έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης.

2.000 ευρώ στο εργαστήριο χειροποίητου φύλλου "ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΦΥΛΛΟ" στη Ρούσβελτ 66 στη Λάρισα, διότι διαπιστώθηκαν μικρές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό της επιχείρησης και έλλειψη βιβλιαρίου υγείας σε προσωπικό της επιχείρησης.

3.000 ευρώ στην επιχείρηση επεξεργασίας γάλακτος "ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΕ" στη Ν. Τρίγλια Χαλκιδικής, διότι διαπιστώθηκε ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι διορθωτικές ενέργειες σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό, δεν εφαρμόζεται σύστημα αυτοελέγχων με βάση τις αρχές HACCP ούτε συστήματα ιχνηλασιμότητας και ανάκλησης προϊόντων, με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων του νωπού γάλακτος διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς τα κριτήρια και δεν τηρούνται οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για την δειγματοληψία και την ανάλυση των τελικών προϊόντων.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ