ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Καταδικάστηκαν 7 ζηλωτές μοναχοί για την κατάληψη

Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκαν επτά ζηλωτές μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου για την κατάληψη του Αντιπροσωπείου της Μονής στις Καρυές του Αγίου Ορους.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 24/9/2012
Συχνές είναι οι περιπολίες της Αστυνομίας υπό τον φόβο τυχόν επεισοδίων με τη νέα αδελφότητα
Συχνές είναι οι περιπολίες της Αστυνομίας υπό τον φόβο τυχόν επεισοδίων με τη νέα αδελφότητα

Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκαν επτά ζηλωτές μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου για την κατάληψη του Αντιπροσωπείου της Μονής στις Καρυές του Αγίου Ορους. Το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ζήτησε την απομάκρυνση των καταληψιών μοναχών που βρίσκονται στο Αντιπροσωπείο από το 2005 και αρνούνται να το εγκαταλείψουν, ενώ οι επτά μοναχοί άσκησαν έφεση και επέστρεψαν στην αθωνική πολιτεία.

Με ανακοίνωσή της η μόνιμη αντιπροσωπεία της Μονής «θέτει στην κρίση κάθε νοήμονος και σκεπτόμενου ανθρώπου το ερώτημα γιατί η πολιτεία εξακολουθεί και ανέχεται την κατάληψη και τους καταδικασμένους καταληψίες, αντίθετα προς δικαστικά επικυρωμένες αποφάσεις και προτροπές της Ιεράς Κοινότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου», ενώ δεν αποκλείεται να κινηθεί και εναντίον του πολιτικού διοικητή, Αρ. Κασμίρογλου για παράβαση καθήκοντος.

Φόβοι για τα κειμήλια
«Είναι αδιανόητο να μην εφαρμόζεται ο νόμος και το Αντιπροσωπείο, που βρίσκεται 10 μέτρα από την αστυνομία και την Πολιτική Διοίκηση, να τελεί εδώ και χρόνια υπό κατάληψη», είπαν στο «Εθνος» μοναχοί της νέας αδελφότητας, εκφράζοντας φόβους για την κατάσταση του κτιρίου της μονής, των πολύτιμων αρχείων και των κειμηλίων τους.

Σήμερα στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές παραμένουν δύο σχισματικοί μοναχοί, ενώ συχνές είναι οι περιπολίες της αστυνομίας για τον φόβο τυχόν επεισοδίων με τη νέα αδελφότητα, σαν αυτά που συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2006 μεταξύ ρασοφόρων και είχαν ως αποτέλεσμα τέσσερις μοναχοί να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.

Η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου αποτελείται από έξι μοναχούς με ηγούμενο τον π. Χρυσόστομο και προέρχεται από το κελί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μονής Σίμωνος Πέτρας, ενώ οι ζηλωτές μοναχοί συνεχίζουν την πολυετή κατάληψη της μονής, χωρίς καμία συμμετοχή στις συλλογικές λειτουργίες της Ιεράς Κοινότητας. Αρνούνται να εγκαταλείψουν το μοναστήρι, έχουν υψώσει λάβαρα και μαύρες σημαίες και προειδοποιούν πως, αν επιχειρηθεί βίαιη απομάκρυνσή τους, θα βάλουν φωτιά και θα καούν μέσα στον ναό.

Επιπλέον, η Εκκλησία της Ελλάδος χαρακτηρίζει την κατάληψη ως «κολάσιμη παρασυναγωγή» και υποστηρίζει πως «ο λάθρα δουλεύων τω Επισκόπω, διαβόλω λατρεύει».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ