ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με χειροβομβίδες στα επεισόδια

Σε πεδίο μάχης κινδυνεύει να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, καθώς οι αστυνομικοί θα έχουν πλέον το ελεύθερο να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες που διασπώνται σε μικρά τεμάχια από καουτσούκ, χτυπώντας όποιον επιτίθεται εναντίον τους

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:59, 26/6/2009

Σε πεδίο μάχης κινδυνεύει να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων, καθώς οι αστυνομικοί θα έχουν πλέον το ελεύθερο να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες που διασπώνται σε μικρά τεμάχια από καουτσούκ, χτυπώντας όποιον επιτίθεται εναντίον τους ή απειλεί με καταστροφή εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και δημόσια κτίρια.

Η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισαν τη χρήση των χειροβομβίδων, προκειμένου να ελέγχουν ταραχές και επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων (που συνήθως γίνονται στη φάση επεισοδιακών διαδηλώσεων) ή κατά άλλων προσώπων, δημοσίων κτιρίων κ.λπ., γνωρίζοντας ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν νομιμοποιούνται (πλην ελαχίστων περιπτώσεων που αμύνονται για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα) να πυροβολήσουν με όπλα.

Ακολουθώντας την ανάλογη τακτική της νομιμοποίησης της καταγραφής αξιόποινων πράξεων σε διαδηλώσεις με κάμερες, το υπουργείο Εσωτερικών και η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησαν και πήραν θετική γνωμοδότηση για τη χρήση των χειροβομβίδων από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά.

Για τη χρήση των διασπώμενων χειροβομβίδων σε κομμάτια καουτσούκ που πλήττουν τους επιτιθέμενους ταραχοποιούς κ.λπ. η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. διαβεβαιώνουν (μαζί με τον εισαγωγέα τους) ότι δεν αποτελούν θανατηφόρα όπλα και δεν προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες, αλλά μόνο «σοκ αδρανοποίησης», που αναγκάζει τον επιτιθέμενο να σταματήσει την επίθεση και τον αποτρέπει από τις επιχειρούμενες πράξεις.

Ωστόσο στο εξωτερικό, όπου έχει γίνει τέτοια χρήση, έχουν καταγραφεί σοβαροί τραυματισμοί, κάτι που κανείς δεν αποκλείει, αφού και η ίδια η Αστυνομία θεωρεί ότι οι χειροβομβίδες δεν είναι επικίνδυνες για βαριές βλάβες, εφόσον τηρηθούν οι όροι χρήσης, πράγμα δύσκολο υπό συνθήκες μεγάλης έντασης, κινδύνου κ.λπ.

Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος να γίνει κατάχρηση τέτοιων χειροβομβίδων σε πλείστες όσες περιπτώσεις ο αστυνομικός θα διστάσει να χρησιμοποιήσει (γιατί μπορεί να μην επιτρέπεται να πυροβολήσει) το όπλο του. Εφόσον, δε, χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια και ταραχές στη διάρκεια διαδηλώσεων, υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ανυποψίαστων πολιτών.

Στην εισαγγελική γνωμοδότηση «ανάβει πράσινο φως» για τις χειροβομβίδες με την επισήμανση ότι «όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται να τις χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί, εφόσον λαμβάνει χώρα επίθεση είτε κατά προσώπων με όπλα (πυροβόλα, βόμβες μολότοφ, εκρηκτικοί μηχανισμοί, ρόπαλα, λοστοί κ.λπ.), με σκοπό την αφαίρεση ζωής ή τον τραυματισμό τους».

Επίσης επιβάλλεται η χρήση τους όταν γίνεται επίθεση κατά εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα δημόσια κτίρια, με μολότοφ, εκρηκτικές ύλες, εμπρηστικούς μηχανισμούς (γκαζάκια) κ.λπ., με σκοπό τον εμπρησμό και την καταστροφή τους.

Αποδοχή
Ο εισαγγελέας ΑΠ, Γ. Σανιδάς, αποδέχεται τη διαβεβαίωση της ΕΛ.ΑΣ. ότι οι χειροβομβίδες δεν προκαλούν θάνατο και σοβαρές σωματικές βλάβες παρά μόνο «σοκ αδρανοποίησης» και υποστηρίζει ότι θα ήταν παράλογο και αντίθετο προς την ύπαρξη της ΕΛ.ΑΣ. να έχει μεν καθήκον προστασίας προσώπων, δημοσίων κτιρίων κ.λπ., αλλά να απαγορεύεται στους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν τα αναγκαία μέσα για εκπλήρωση του καθήκοντός τους.

Γιατί σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση «θα ετίθετο -όπως τονίζει- το ερώτημα ποιος ο λόγος υπάρξεως και λειτουργίας της Αστυνομίας».

Στη γνωμοδότηση προς τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. (που ζήτησαν τη χρήση των χειροβομβίδων, γιατί δεν προβλέπονται στον κανονισμό των αστυνομικών επιχειρήσεων) αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα με σκοπό την ακινητοποίηση, για απόκρουση ένοπλης επίθεσης που άρχισε ή επίκειται, για αποτροπή επικίνδυνου κακουργήματος ή κακουργήματος που γίνεται με απειλή ή χρήση βίας, για προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας και δημοσίων κτιρίων, για αποτροπή αφοπλισμού αστυνομικού στην υπηρεσία. Η χρήση όπλου για εξουδετέρωση επιτρέπεται για απόκρουση επίθεσης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης.

Ετσι, κατά τον εισαγγελέα ΑΠ είναι προφανές ότι πολύ περισσότερο επιτρέπεται η χρήση ηπιότερων μέσων, όπως οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ