ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μελετάται η επέκταση και για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκρότησε ομάδα εργασίας που θα διερευνήσει όλες τις πλευρές του θέματος, με τις κοινωνικές του προεκτάσεις και τη διεθνή πρακτική

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:57, 29/3/2008

«Πράσινο φως», για να μπορέσει να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, ανάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, συγκροτώντας ομάδα εργασίας, που θα διερευνήσει όλες τις όψεις του θέματος με τις κοινωνικές του προεκτάσεις και τη διεθνή πρακτική.

Η σημαντική ανατροπή στις μέχρι τώρα θέσεις της κυβέρνησης, που απέκλειε τα ομόφυλα ζευγάρια από τις ρυθμίσεις του αναμενόμενου νομοσχεδίου (που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας), οφείλεται στην παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), η οποία -όπως γράψαμε- αντέδρασε κάνοντας λόγο για ανεπίτρεπτες διακρίσεις, με γνώμονα τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το γεγονός ότι η ΕΕΔΑ (που λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων) επεσήμανε ότι η χώρα μας δεν συμμορφώνεται με σειρά δεσμευτικών και γι αυτήν διεθνών συμβάσεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις οδήγησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκη, να «ανακρούσει πρύμναν». Ετσι, ενώ είχε αναφέρει προς την Εκκλησία και συλλόγους ομοφύλων ότι το νομοσχέδιο θα έχει εφαρμογή μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια, τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, όπως φαίνεται από επιστολή που απέστειλε ο υπουργός προς τον πρόεδρο της ΕΕΔΑ, Κ. Παπαϊωάννου (εκπρόσωπο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστείας), όπου συμφωνεί με την πρόταση της ΕΕΔΑ να εξεταστεί το όλο θέμα από ειδική επιτροπή.

Αποδοχή
Στην επιστολή του ο υπουργός παραδέχεται ότι έχει επανειλημμένα δηλώσει πως στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης περιλαμβάνονται διατάξεις μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, ύστερα από τις σχετικές επισημάνσεις της ΕΕΔΑ για ανεπίτρεπτες διακρίσεις, ο Σ. Χατζηγάκης τη διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριφερθεί με βάση αποκλεισμούς και διακρίσεις προς οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, για οποιονδήποτε λόγο».

Μάλιστα, γνωστοποιεί ότι σύντομα θα προωθηθεί και νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας και νοοτροπίας προς οποιαδήποτε κοινωνική κατηγορία, ομάδα ή άτομο που εκδηλώνεται μέσω του Διαδικτύου, με αυξανόμενη δυστυχώς συχνότητα.

Χαρακτηρίζοντας πολυδιάστατο το θέμα της συμβίωσης των ατόμων του ιδίου φύλου και της νομικής του ρύθμισης, ο υπουργός συμφωνεί με την επισήμανση της ΕΕΔΑ ότι αφορά ένα πλήθος ζητημάτων (κληρονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, συνταξιοδοτικά, προνοιακά, εργασιακά κ.λπ.), που χρειάζονται συνθετική μελέτη και ανήκουν στην αρμοδιότητα πολλών υπουργείων.

Αποδεχόμενος την πρόταση της ΕΕΔΑ, ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι θα συγκροτήσει ομάδα εργασίας, που θα διερευνήσει όλα αυτά τα ζητήματα, τη διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, δε, καλεί τον πρόεδρο και τα μέλη της ΕΕΔΑ, για να συζητήσουν τις συγκεκριμένες προτάσεις και τις λεπτομέρειές της.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ