ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μετονομάζεται σε «Αγάπη» η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη»

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί λεπτομερέστερα το καταστατικό της νέας ΜΚΟ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:57, 24/6/2010
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, η οποία συνήλθε χθες σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης της ιεραρχίας, στη ΜΚΟ εισέρχεται πλέον ως εταίρος η Εκκλησία της Ελλάδος στη θέση της απερχομένης Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, η οποία συνήλθε χθες σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης της ιεραρχίας, στη ΜΚΟ εισέρχεται πλέον ως εταίρος η Εκκλησία της Ελλάδος στη θέση της απερχομένης Αρχιεπισκοπής Αθηνώ

Τέλος εποχής για την εκκλησιαστική ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», που μετονομάζεται σε «Αγάπη» και αλλάζει μορφή.

Ο προβληματισμός που υπήρχε στους κόλπους της Εκκλησίας για τον ρόλο της ΜΚΟ αποτυπώθηκε τελικά χθες στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία η «Αλληλεγγύη» μετασχηματίστηκε.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, η οποία συνήλθε χθες σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης της ιεραρχίας, στη ΜΚΟ εισέρχεται πλέον ως εταίρος η Εκκλησία της Ελλάδος στη θέση της απερχομένης Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ταυτόχρονα, ορίστηκε πρόεδρος της ΜΚΟ «Αγάπη» ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, αντιπρόεδρος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος και μέλος ο Κωστής Δήμτσας. Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ορίστηκε ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και του Διορθοδόξου Κέντρου ο διευθυντής της ΕΚΥΟ Αντώνιος Ζαμπέλης.Πριν από λίγες μέρες, οι μητροπολίτες είχαν συζητήσει εκτενώς το θέμα της «Αλληλεγγύης» και είχε προταθεί ακόμα και να μπει «λουκέτο» στην Οργάνωση.

Οπως όλα δείχνουν, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί λεπτομερέστερα το καταστατικό της νέας ΜΚΟ, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες πλην των φιλανθρωπικών.

Φιλανθρωπικό έργο
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν περί αναστολής λειτουργίας της Αλληλεγγύης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν συναινούσε, θεωρώντας ότι έτσι θα δινόταν η εντύπωση πως συρρικνώνεται το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Ενα άλλο σενάριο που απορρίφθηκε ήταν η ένταξη της οργάνωσης στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας με πλήρη αλλαγή στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» που αποκαλύφθηκε από τον διαχειριστικό έλεγχο, ο οποίος έγινε μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Οργάνωσης, ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ.

Ευθύνες
Για τα ελλείμματα στην Οργάνωση αποδόθηκαν ευθύνες σε μέλη της διοίκησης που υπήρχε έως το 2008.

Χθες εξάλλου αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος αναμένεται την Κυριακή να μεταβεί στην Καππαδοκία, όπου θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποδεχτεί τη σχετική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη και θεωρείται βέβαιο ότι, έστω και ατύπως, θα συζητηθεί μεταξύ των δυο Προκαθημένων το θέμα του πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, το οποίο προκάλεσε πρόσφατα «τριβές» μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ