ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«ΑΝΟΙΞΑΝ ΦΤΕΡΑ»

Μικρές αγγελίες για επιχειρηματίες

Εταιρεία στη Βόρειο Ελλάδα προωθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή μέσω μικρών αγγελιών ενδιαφερόμενους για συνεργασία επιχειρηματίες

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 4/6/2011
Κάνουμε ουσιαστικά τους «προξενητές» μεταξύ επιχειρήσεων, τονίζει η Λιάνα Παπατέρπου, εξηγώντας πώς ακριβώς λειτουργεί η βάση δεδομένων της ΑΝΚΟ
Κάνουμε ουσιαστικά τους «προξενητές» μεταξύ επιχειρήσεων, τονίζει η Λιάνα Παπατέρπου, εξηγώντας πώς ακριβώς λειτουργεί η βάση δεδομένων της ΑΝΚΟ

«Μικρές αγγελίες» επιχειρηματιών από το εξωτερικό που αναζητούν συνεργασίες στην Ελλάδα βοηθούν εκατοντάδες συμπατριώτες μας να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές, αντιμετωπίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική κρίση.

Τουλάχιστον 200 Ελληνες επιχειρηματίες από τη Δυτική Μακεδονία έχουν ανοίξει τα φτερά τους για τις αγορές του εξωτερικού, λαμβάνοντας μέρος στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ΑΝΚΟ).

Τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής εντυπωσιακά. Η βάση δεδομένων του Δικτύου κατακλύζεται από προσφορές εταιρειών από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες στην Ελλάδα με αντικείμενο τους ηλιακούς συλλέκτες. Περιζήτητες έχουν αποδειχτεί και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των γαλακτοκομικών προϊόντων, των κρασιών και του μετάλλου. Μέσω της βάσης δεδομένων, η δράση ελληνικών επιχειρήσεων έχει φτάσει ακόμα και σε χώρες όπως η Κίνα και το Περού. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι περισσότερα από 1.000 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι εγγεγραμμένα στο Δίκτυο και αναζητούν μια καλή επιχειρηματική ευκαιρία.

«Κάνουμε ουσιαστικά τους ''προξενητές'' μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και των επιχειρήσεων που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία μέσω των καταχωρίσεων που βάζουν στη βάση δεδομένων μας», εξηγεί η υπεύθυνη της ΑΝΚΟ Λιάνα Παπατέρπου. Το πρόβλημα για πολλές ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, έτσι όπως το καταγράφει η κ. Παπατέρπου, είναι ότι δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε το προσωπικό ούτε τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν ένα επιτυχημένο άνοιγμα στη διεθνή αγορά.

«Η μικρή ελληνική επιχείρηση δεν είναι εξωστρεφής. Δεν απασχολεί προσωπικό που έχει ειδικές γνώσεις και μιλά ξένες γλώσσες. Ορφανεύει από πολύτιμα εργαλεία που μπορεί να τους δώσει πρόσβαση. Δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος σε μια διεθνή έκθεση. Και αυτό είναι κρίμα γιατί υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που έχουν πατέντες και εξαιρετικές ιδέες αλλά δεν έχουν ανθρώπους να τις υλοποιήσουν».

Ο ρόλος
Ο ρόλος της ΑΝΚΟ, εκτός από την καταχώριση των αγγελιών, είναι να συνοδεύει τους επιχειρηματίες σε οργανωμένες αποστολές, να τους φέρνει σε επικοινωνία με στελέχη επιχειρήσεων του εξωτερικού, να οργανώνει ραντεβού και, γενικά, να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να δημιουργούνται οι προσβάσεις στο εξωτερικό. «Προσπαθούμε να τους βγάλουμε από το καβούκι τους με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το θέμα είναι να καταλάβουν όσες περισσότερες επιχειρήσεις είναι δυνατόν το πώς λειτουργεί η αγορά στο εξωτερικό και να κάνουν τις σωστές κινήσεις», καταλήγει η κ. Παπατέρπου.

ΗΛΙΑΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Από την Κοζάνη στο Περού και στη Χιλή

Ο Κώστας Κικής από την Κοζάνη δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλιακών συστημάτων και των φωτοβολταϊκών και είναι ένας από τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύτηκαν τις επιλογές που του έδωσε η βάση πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει συνεργασία με εταιρείες από την Ισπανία, την Τουρκία και την Αυστρία, ενώ τα όρια της επιχείρησής του θα φτάσουν ακόμα πιο μακριά καθώς έχει στα χέρια του προτάσεις από το Περού και τη Χιλή.

«Η προσπάθεια να βρεις συνεργάτες στο εξωτερικό είναι επίπονη αν δεν ξέρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. Πρέπει να πας σε διεθνείς εκθέσεις να προσλάβεις πωλητές και να πληρώσεις υπέρογκα ποσά για να κάνεις κάποιες επαφές. Με τη χρήση της βάσης δεδομένων είχα μια πιο προσωπική επαφή με ανθρώπους με τους οποίους σκεφτόμουν να συνεργαστώ», επισημαίνει.

Η δυνατότητα επέκτασης της επιχείρησής του σε καιρό ύφεσης τον κάνει να κοιτάει περισσότερο προς το εξωτερικό. «Στον τομέα των ηλιακών συστημάτων υπάρχει ενδιαφέρον από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό είναι θετικό για τις ελληνικές εταιρείες, που είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν, και για την ελληνική οικονομία που έχει ανάγκη τις εξαγωγές», καταλήγει ο κ. Κίκης.

Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτό: Κώστας Πολύβιος

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ