ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μπαμπάδες εναντίον μαμάδων για την επιμέλεια των παιδιών

Για μεροληψία της Δικαιοσύνης κατά των 20.000 ανδρών που διεκδικούν τα παιδιά τους μιλά ο «Σύλλογος για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια»

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:59, 20/5/2007
ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΙΩΖΙΟΥ
marina@pegasus.gr

Ούτε 100 ούτε 500 ούτε 1.000... αλλά περισσότερες από 20.000 δικαστικές διαμάχες μεταξύ συζύγων έχει χειρισθεί ο «Σύλλογος Για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια» (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). Με βάση την εμπειρία αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα και καταγγέλλει ότι το 99% των υποθέσεων κλείνουν με την επιμέλεια των παιδιών να δίδεται στη μητέρα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 1.000.000 παιδιά διαζευγμένων, ενώ είναι πλέον γνωστό ότι το 50% των ζευγαριών που οδηγούνται στα σκαλιά της εκκλησίας καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.

Διαφωνίες μεταξύ των γονέων, εντάσεις και ανοικτές συγκρούσεις που μερικές φορές συνοδεύονται με λεκτικές ή μη λεκτικές επιθέσεις απειλούν την ψυχική υγεία των παιδιών.

Μια ολόκληρη γενιά παιδιών διαζευγμένων γονέων που έβλεπαν τους πατεράδες τους σπάνια έως καθόλου απέκτησαν το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», που προκύπτει από την έλλειψη του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα.

Η αιτιολόγηση

Οπως καταγγέλλουν τα μέλη του Συλλόγου, οι δικαστικές αρχές μεροληπτούν απροκάλυπτα υπέρ των γυναικών για την επιμέλεια των παιδιών, αφού τη δίνουν ακόμη κι αν η μητέρα δεν το αξίζει πραγματικά. «Η αιτιολόγηση των δικαστικών αποφάσεων είναι πλήρης αντιγραφή των αγωγών της μητέρας ενάντια στον πατέρα», καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α, Νίκος Σπιτάλας.

«Αφαιρούν δίχως λόγο τη γονική μέριμνα από τον πατέρα, επιτρέπουν ελάχιστη έως καθόλου επικοινωνία με τα παιδιά τους, εκδικάζουν υπέρογκες διατροφές στις γυναίκες και αθωώνουν σε ποινικά δικαστήρια γυναίκες που παρεμποδίζουν την επικοινωνία του πατέρα με το παιδί».

Οι δικαστικές διαμάχες για την επιμέλεια - γονική μέριμνα, επικοινωνία και διατροφή... αυξάνουν το συνωστισμό στις δικαστικές αίθουσες για διεκδίκηση και άλλων θεμάτων εκτός διαζυγίου. Πάνω από 400 υποθέσεις που εκδικάζονται καθημερινά άπτονται θεμάτων οικογενειακού δικαίου.

«Ο σύλλογός μας έχει πάνω από 20.000 υποθέσεις που αφορούν στη σχέση πατεράδων με τη δικαιοσύνη και στην άδικη αντιμετώπισή τους. Κατέχουμε πλήθος δικαστικών αποφάσεων για γονική μέριμνα, διατροφές, επικοινωνία παιδιών - πατέρα, όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα παιδιών. Το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει», τονίζει ο πρόεδρος.

Στο ίδιο έργο θεατής... ενός αποτυχημένου γάμου υπήρξε ο 50χρονος δάσκαλος Χρήστος Κορκόβελος, με τη διαφορά ότι κατάφερε να αποφύγει τις δικαστικές διενέξεις με τη σύζυγό του και συναινετικά να πάρει την επιμέλεια των τριών αγοριών του. Με σκληρή δουλειά, αμέτρητα ξενύχτια και πολλές θυσίες σήμερα καμαρώνει τους γιους του, τον 15χρονο Ανδρέα, τον 10χρονο Ιωάννη και τον 8χρονο Παναγιώτη. Μητέρα των παιδιών στάθηκε η δική του μάνα, η 73χρονη Παναγιώτα.

«Επειτα από 11 χρόνια γάμου η πρώην γυναίκα μου αποφάσισε ότι δεν την κάλυπτα πια κι έκανε εξωσυζυγική σχέση. Τα παιδιά τότε ήταν πολύ μικρά και καθημερινά βίωναν εντάσεις και τσακωμούς μέσα στο σπίτι.

Ηθελα να χωρίσω αλλά πηγαίνοντας σ' ένα δικηγόρο μου εξήγησε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο η σύζυγός μου να πάρει τα παιδιά και τότε φοβήθηκα πραγματικά. Δεν μπορούσα ούτε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα παιδιά. Ετσι αποφάσισα να τη συγχωρήσω και να κάνουμε από κοινού μια προσπάθεια επανασύνδεσης.

Δυστυχώς μετά 5 μήνες χωρίσαμε οριστικά γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να σώσουμε το γάμο μας.

Παραχώρηση
Η γυναίκα μου επειδή δεν εργαζόταν κι είχε έντονο οικονομικό πρόβλημα μου παραχώρησε την επιμέλεια και συμφωνήσαμε ότι μπορούσε να τα βλέπει όποτε θέλει.

Επίσης εκείνη την περίοδο είχαμε υπογράψει ένα συμφωνητικό κι έπρεπε να μου καταβάλει 56 ευρώ το μήνα για τα έξοδα των παιδιών. Καμία συμφωνία δεν τήρησε κι ενώ πέρασαν τα χρόνια, έγινε το δικαστήριο και μου έβγαλε διατροφή 480 ευρώ το μήνα, εδώ και τρία χρόνια δεν δίνει ούτε ένα ευρώ. Αντιμετωπίζω σημαντικό οικονομικό πρόβλημα αλλά κανένα δικαστήριο δεν κυνηγάει τις γυναίκες», επισημαίνει ο κ. Κορκόβελος.

Το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»
Η ψυχολογική διαταραχή που πλήττει ένα παιδί και οφείλεται αποκλειστικά στις ενδοοικογενειακές διαφωνίες για την επιμέλειά του ονομάζεται «Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

Σ αυτήν τη διαταραχή ο γονέας που θέλει να κρατήσει το παιδί προκαλεί συστηματικά τη δυσφήμηση του άλλου. Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως τα κύρια χαρακτηριστικά ενός παιδιού που παρουσιάζει το «Σύνδρομο» είναι:

-Το άγχος κάθε φορά που πρέπει να επικοινωνήσει με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.-Η αστάθεια στη συμπεριφορά του και οι μαθησιακές δυσκολίες.

-Οι εχθρικές διαθέσεις με το συγγενικό περιβάλλον του άλλου γονέα.

-Η άρνησή του να δει τον γονέα έξω στον δρόμο ή στο σχολείο του.

-Το μίσος για τον άλλο γονέα.

-Η ντροπή για τον άλλο γονέα και τα αισθήματα φόβου.

-Η έλλειψη ενοχής για τις πράξεις του εναντίον του άλλου γονέα.

-Η πλήρης ταύτισή του με την παράνοια του γονέα-θύτη.

Η «πληγή» με αριθμούς

50% των παντρεμένων καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.

1.000.000 παιδιά διαζευγμένων γονέων υπάρχουν στην Ελλάδα.

99% των υποθέσεων κλείνουν με την επιμέλεια των παιδιών να δίδεται στη μητέρα.

«Οι αγωγές και οι αλληλομηνύσεις με τη γυναίκα μου ξεπερνούν τις 50»

«Οι εποχές άλλαξαν και πλέον οι άνδρες ζητούν... ισότητα με τις γυναίκες», αναφέρει ο 58χρονος Βασίλης Πασουμίδης, πατέρας που έχει να δει την κόρη του 7 χρόνια γιατί βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τη σύζυγό του.

Οι αλληλομηνύσεις και οι αγωγές ξεπερνούν τις 50! Κατηγορήθηκε από την πρώην γυναίκα του για σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού του και τελικά αθωώθηκε. Καταστράφηκε οικονομικά αλλά ο 58χρονος δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει ακόμα και αυτήν τη στιγμή τον αγώνα διεκδίκησης της κόρης του.

«Το παιδί μου δεν θέλει να με δει. Φανταστείτε την πλύση εγκεφάλου που του χει κάνει η μητέρα του», λέει συγκινημένος και μας δείχνει μια στοίβα από δικόγραφα και δικαστικές αποφάσεις.

«Εχω να τη σφίξω στην αγκαλιά μου 7 χρόνια και κοντεύω να τρελαθώ. Πηγαίνω κρυφά έξω από τα κάγκελα του σχολείου και την κοιτάζω από μακριά. Τις περισσότερες φορές κάθεται μόνη της και είναι θλιμμένη. Μπορούμε ακόμη και τώρα να βρούμε μια λύση με την πρώην γυναίκα μου.

Η ζωή είναι σύντομη και δεν αξίζει να υπάρχει τόσο μίσος. Δουλεύω στην οικοδομή από το πρωί μέχρι το βράδυ για να καλύπτω τα δικαστικά έξοδα. Οικονομικά έχω εξοντωθεί», προσθέτει ο ίδιος.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ