ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μπλόκο αγροτών και στην Αττική

Πιο άγριες διαθέσεις δείχνουν να έχουν οι αγρότες, μετά τα επεισόδια που έγιναν χθες στη Θεσσαλονίκη και τη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 9:23, 29/1/2016 , ενημερώθηκε

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από σήμερα και οι αγρότες του νομού Αττικής. Το πρώτο μπλόκο, με περισσότερα από 100 τρακτέρ, στήθηκε στη λεωφόρο Μαρκοπούλου, την οποία οι παραγωγοί έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα, από τις 12 έως τη μία μετά το μεσημέρι. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αγρότες από την Παιανία, τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και το Κορωπί.

Παράλληλα, γεμάτοι οργή και χωρίς προθέσεις να υποκύψουν και να σταματήσουν τον αγώνα τους ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου εισέβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο κτήριο της αντιπεριφέρειας στο Ρέθυμνο, αδειάζοντας δοχεία με γάλα και φωνάζοντας συνθήματα κατά του σχεδιασμού της κυβέρνησης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια πορείας των αγροτών μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ρεθύμνου, αντιπροσωπεία τους σταμάτησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Τότε ορισμένοι εκ των αγροτών μπήκαν μέσα στα γραφεία, αποκαθήλωσαν την ελληνική σημαία από τον όροφο των γραφείων και άδειασαν δοχεία με γάλα.

Στην προσπάθεια ορισμένων να βοηθήσουν για την εκτόνωση της κατάστασης, αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στην «εισβολή», δήλωσαν ότι τώρα πια τίποτε δε θα σταματήσει τον αγώνα τους, ο οποίος ξεκίνησε με στόχο να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και τη γη τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε, ήταν ότι κάποιοι εκτόξευσαν μπογιές και αυγά στους τοίχους, ενώ κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βγάλουν από το εσωτερικό των γραφείων σύμβολά του κόμματος.

Η κίνηση στους δρόμους τους Ρεθύμνου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα για αρκετές ώρες, δεδομένου ότι τα τρακτέρ και τα αγροτικά φορτηγά και οχήματα, είχαν αποκλείσει κύριες αρτηρίες.

Ενώ όλα έδειχναν ότι η κατάσταση έβαινε προς ηρεμία και αποκατάσταση, οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στα επεισόδια, κατευθύνθηκαν εκ νέου στα γραφεία της αντιπεριφέρειας στην πρώην νομαρχία. Εκεί η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, τους δέχθηκε στον προαύλιο χώρο όπου τους ζήτησε να δεχτούν τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στην αντιπεριφέρεια, ενώ τους παρέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα τους τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν δίκαιο αγώνα.

Παρά το ήρεμο κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση της κας Λιονή με τους αγρότες, οι ίδιοι έριξαν δοχεία με γάλα στο προαύλιο και στον δρόμο, ζητώντας από τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους και να αποδεχτούν όπως είπαν, την αγωνία τους για το μέλλον του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στο νησί.

Από τις 12:00 έως τις 18:00 παρέμειναν κλειστά, σήμερα, τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες η συντονιστική επιτροπή αγροτών του μπλόκου.

Οι αγρότες καλούν, εκ νέου, αύριο, στις 14:00, εκπροσώπους των μπλόκων στα Τέμπη, προκειμένου να αποτιμήσουν την έως τώρα πορεία του αγώνα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους από εδώ και στος εξής. Πάντως, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.

Όσον αφορά τη σημερινή εξάωρη διακοπή της κυκλοφορίας, ήδη, έχει εκδοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετική ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Συλλαλητήριο στη Λάρισα
Τριάντα τρακτέρ, ένα πόνι με «επιβάτες» την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τον Τσίπρα, και εκπρόσωποι δεκάδων κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, συμμετείχαν στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας το μπλόκο της Νίκαιας.

Ντουντούκες, συνθήματα και οι κόρνες των τρακτέρ έδιναν τον παλμό της συγκέντρωσης, με κεντρικό ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ο Β. Μπούτας, έστειλε για μία ακόμη φορά μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να αποσυρθούν ασφαλιστικό και φορολογικό, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής. «Να τα πάρει πίσω να κουβεντιάσουμε. Για κορόιδα μας έχει;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μπούτας παρατήρησε ότι τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου θα σφίξει ο κλοιός, καθώς συντονισμένα θα αποκλειστούν και επαρχιακές οδοί από τις 5 το απόγευμα – μαζί με το κλείσιμο του κόμβου του Πλατυκάμπου, προβλέπεται και ταυτόχρονο κλείσιμο στην επαρχία Άγιας (στο Γερακάρι) αλλά και στην Μελούνα Ελασσόνας.

Στον προγραμματισμό είναι επίσης και νέα σύγκληση της Πανελλαδικής των μπλόκων σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Όσον αφορά στο μπλόκο των Τεμπών, αύριο θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι συνεδρίαση εκπροσώπων των μπλόκων για αποτίμηση του μέχρι τώρα αγώνα και παραπέρα συντονισμό - ενώ η Κοιλάδα θα κλείσει από τις 4 μέχρι τις 8 μ.μ. καθώς, αν και θα ξεκινήσει νωρίτερα η σύσκεψη, οι αγρότες θέλουν να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός, για να μπορούν να κινηθούν οι προσερχόμενοι στην σύσκεψη αλλά και για να μπορούν να μετακινηθούν αγρότες που θέλουν πιθανώς να επισκεφθούν την Agrotica.

Στο πρόγραμμα των δράσεων εξάλλου που έχει προγραμματίσει το μπλόκο της Νίκαιας για τις ερχόμενες μέρες, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

* Συμμετοχή αντιπροσωπείας του μπλόκου στο συλλαλητήριο εργατών, επαγγελματιών και αγροτών, που έχουν το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων, στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 30 Γενάρη.

* Συγκέντρωση, την Τρίτη 2 Φλεβάρη, στις 11 πμ, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα αγροτοδικεία, καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το φορολογικό

*Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 10:30 πμ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2016 κι άλλες δράσεις την ίδια μέρα.

*Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου θα επισκεφτεί φορείς εργαζομένων, νεολαίας και γυναικών που, όπως αναφέρει, «πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

Η εικόνα στα μπλόκα τα Κεντρικής και Δυτ. Μακεδονίας
Νέο κύκλο συνελεύσεων ξεκίνησαν από το πρωί οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της χθεσινής συγκέντρωσής τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και δεν αποκλείουν να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Πάντως, η πρώτη αίσθηση για τη χθεσινή συγκέντρωση, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότερα από 20.000 άτομα, από 75 μπλόκα της Ελλάδας, είναι θετική, αφού όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σκοπός επετεύχθη και τα... εγκαίνια της Agrotica έγιναν από εμάς τους ίδιους τους αγρότες».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στα περισσότερα μπλόκα θα ισχύει σήμερα η απόφαση της Σίνδου για κλείσιμο των δρόμων, συνόρων και άλλων κομβικών σημείων επί της εθνικής και Εγνατίας οδού στο χρονικό διάστημα 12:00-14:00, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια της ημέρας θα προκύψει από τις γενικές συνελεύσεις.

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, κρατάει σε αποκλεισμό την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά. Τα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα κινούνται ελεύθερα, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά. Έκανε δε σαφές ότι τουλάχιστον έως και την προσεχή Τρίτη δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η κατάσταση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος τόνισε: «Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά για περίπου μισή ώρα κάθε φορά. «Δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας, κάτι που θα αποφασιστεί εντός της ημέρας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο στον δρόμο προς Καβάλα, στη θέση Μάρμαρα του Σκαρή. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Στον νομό του Κιλκίς, όπου βρίσκονται περισσότερα από 450 τρακτέρ στην εθνική Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, αποφασίστηκε, όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, μέρος του μπλόκου να κατευθυνθεί για το τελωνείο Δοϊράνης στις 12:30 και η υπόλοιπη δύναμη να ενισχύσει εκείνο των 180 τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στο τελωνείο των Ευζώνων.

Στον νομό Πέλλας, για τις 13:00 έχει αποφασιστεί γενική συνέλευση όλων των μπλόκων, με σκοπό τη συσπείρωση των δυνάμεων. Έως τις 17:00 δεν προβλέπονται αποκλεισμοί δρόμων. Τονίζεται ότι στον νομό υπάρχουν μπλόκα στη σερβική γέφυρα στην είσοδο των Γιαννιτσών, στο Μελίσσι και στο Μαυροβούνι.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, από τις 14:00 θα κλείσει η δίοδος συμβολικά μια ώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Πιερία έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ, στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες αποχωρούν και κατευθύνονται σε εκείνο του κόμβου Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Παναγιώτη Μεσαλά, το συγκεκριμένο μπλόκο θα κλείσει τον κόμβο επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και σε γενική συνέλευση θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ, στο Δερβένι και τα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έως τις 14:00 θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Στο μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» -τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»- παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ, ενώ το μπλόκο που στήθηκε ακριβώς στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, θα κλείσει το βράδυ για μία ώρα (19:30-20:30).

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων ένα όχημα ισοδυναμεί σε όγκο με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, από τις 13:00 και για μία ώρα. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20:00 θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα κρατούν τον δρόμο κλειστό έως τις 18:00, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Αχιλλέα Καμπούρη.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος, κατά τη διάρκεια της μέρας θα γίνονται περιορισμένου χρόνου αποκλεισμοί των δρόμων, ενώ το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και Νίκης θα μείνει κλειστό ως τις 14:00. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία, ενώ οργανώνουμε και άλλες δράσεις, όπως ενημέρωση του κόσμου στις πλατείες, διανομή έντυπου υλικού με τα αιτήματά μας κτλπ», είπε ο κ. Μόσχος.

Αποκλεισμούς των Ε.0 Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αγρότες θα μοιράσουν σήμερα προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς και ταυτόχρονα θα τους ενημερώσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00.

Χανιά: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της περιοχής
Στους δρόμους για τρίτη ημέρα παραμένουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τρόπο φορολόγησης τους, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του προτεινόμενου σχεδίου για το ασφαλιστικό.

Στο μπλόκο των Χανίων, στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, στα «Μεγάλα Χωράφια», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ανακοίνωσαν πως, σήμερα Παρασκευή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31, ο δρόμος θα κλείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, καλούν πολίτες και φορείς «να συστρατευθούν στον αγώνα τους»

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού στα Χανιά, σωματεία και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο Καρδίτσας
Παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας, στον κόμβο Καρδίτσας, βρίσκονται τα τρακτέρ αγροτών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Ο αγρότης και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο Πύλης, Βύρων Κατσίβελος, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης αποφασίστηκε, από την ερχόμενη εβδομάδα, να πάρουν σάρκα και οστά κινητοποιήσεις, όπως πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Πελοποννήσου
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, ενώ τα μπλόκα ενισχύονται και από άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι της Τρίτης παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, όπου είναι παραταγμένα πολλά τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας οι αγρότες της Αργολίδας, ενώ στην Αρκαδία οι αγρότες ετοιμάζονται στις 12 το μεσημέρι να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στα διόδια της Νεστάνης.

Στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη με μικρές δυνάμεις, αφού σήμερα το πρωί ενισχυμένοι και από άλλες επαγγελματικές τάξεις, που πλήττονται από το ασφαλιστικό ,έχουν μεταφερθεί στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου με δύναμη εκατό τρακτέρ, πενήντα αγροτικά αυτοκίνητα και πάνω από διακόσια πενήντα άτομα κι έχουν κλείσει και τους δύο δρόμους αποκόπτοντας κυριολεκτικά όλη τη νότια Λακωνία και προς Μονεμβασιά και προς Μάνη. Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στις 11 το πρωί για μία ώρα, ενώ όλη την ημέρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν την εθνική οδό ανά μία ώρα.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες της ΠΑΣΥ από το μπλόκο της Δαλαμανάρας στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας, στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου.

Οι αγρότες έφτασαν στο διοικητήριο με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και ανήρτησαν πανό στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου που έγραφε, «Μπλόκα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική». Παράλληλα, πέταξαν πορτοκάλια στο προαύλιο του διοικητηρίου και έκαψαν συμβολικά ένα ομοίωμα λαιμητόμου, ενώ αντιπροσωπεία συνάντησε τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, αποσπώντας τη δέσμευση ότι θα τα μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ακόμη στο δρόμο βγήκαν σήμερα και οι αγρότες της Νότιας Κυνουρίας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Λεωνιδίου και συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της τσακώνικης πρωτεύουσας όπου πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια κι έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο.

Στα μπλόκα αντιπροσωπεία επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών

«Σήμερα καταφέραμε να ενωθούν η γραβάτα με τη γαλότσα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Κάστρου ο κ. Τσακμάκης, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων που έφτασε στις 7.30 το απόγευμα στην περιοχή του Κάστρου όπου και το μπλόκο των αγροτών.

Πρόκειται για μία συνάντηση η οποία, όπως δήλωσαν όλες οι πλευρές, έχει σαν στόχο την κοινή αγωνιστική πορεία το επόμενο διάστημα, με φόντο την 4η Φεβρουαρίου που είναι η επόμενη κινητοποίηση στην Αθήνα.

Από την πλευρά των αγροτών, ο Γιάννης Βάγγος επανέλαβε ότι οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε σε αυτή τη φάση κανένα περιθώριο να είμαστε και του χρόνου τέτοια εποχή πάλι στο δρόμο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο για να ξεκινήσει πιθανός διάλογος, είναι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το Ασφαλιστικό και οτιδήποτε άλλο έχει ανακοινωθεί.

Από την πλευρά των επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση ήταν παρών από την πλευρά των δικηγόρων, ο κ. Βερβεσός από την πλευρά των φαρμακοποιών ο κ. Ζήκας από τους οικονομολόγους ο κ. Κολιός από ΤΕΕ ο αντιπρόεδρος κ. Μήλης και από τους γιατρούς ο κ. Χριστόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επί τάπητος τέθηκε το πλαίσιο ευρύτερου συντονισμού και μάλιστα σημειώθηκε ότι τα αιτήματα πρέπει να είναι στοχευμένα και συγκεκριμένα, με προβολή εκείνων των αιτημάτων που «ενώνουν το σύνολο των φορέων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όπως το Ασφαλιστικό». Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων έκαναν λόγο για ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο και μάλιστα προσδιόρισε ότι «δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας αλλά για ένα μαραθώνιο» ζητώντας διεύρυνση του κοινωνικού μετώπου.

Τόνισαν την ανάγκη να απευθυνθούν και στις κοινωνικές ομάδες «οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί αυτή την περίοδο στις κινητοποιήσεις», κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ανέξοδες υποσχέσεις και εμπαιγμό» ζητώντας από τους αγρότες να στοχεύουν σε συγκεκριμένα αιτήματα έτσι ώστε, όπως είπαν, να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό μπλοκ το οποίο «θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό και όποια άλλα μέτρα σκέπτεται». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων ζήτησαν από τους αγρότες να συμμετέχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 4 Φεβρουαρίου και μάλιστα σημείωσαν ότι «το αγροτικό θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος σ' αυτή την απεργιακή κινητοποίηση». Τόνισαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους σε όλα τα επίπεδα, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, έτσι ώστε η απεργία στις 4 Φλεβάρη να έχει τα πλέον μαζικά χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνική οδός στο Κάστρο Βοιωτίας στο 110 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας παραμένει κλειστή από τις 6 το απόγευμα, ενώ η ίδια εθνική οδός έκλεισε και στο 210 χλμ. στο ύψος της Ανθήλης και στο 140 χλμ. στο ύψος της Αταλάντης. Έχουν σκληρύνει τη στάση τους ωστόσο στη Φθιώτιδα και οι αγρότες της περιοχής του Δομοκού, επιβάλλοντας τρίωρους αποκλεισμούς στο δρόμο Λαμίας Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα σε δύο σημεία - στην πόλη του Δομοκού και στο 43ο χιλιόμετρο στην περιοχή Δρούγος.

Σε δύο σημεία έκλεισε και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας και στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Τα φορτηγά αυτοκίνητα που επιλέγουν αυτό το δρόμο για να αποφεύγουν τα διόδια, σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων, καθώς εγκλωβίστηκαν αφού δεν υπάρχει διαφορετική διέξοδος.

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ: Ακροδεξιά στοιχεία αμαύρωσαν τον αγώνα των αγροτών

Χημικά και επεισόδια στο χθεσινό συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΑΣ: Τραυματίες τρεις αστυνομικοί - Φθορές σε υπηρεσιακά οχήματα

Αγρότες με τρακτέρ στο νέο λιμάνι της Πάτρας

 


 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ