ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα έρευνα για την επίθεση στην Κ.Κούνεβα

Ελλιπής θεωρήθηκε η προανάκριση των αστυνομικών για την επίθεση με οξύ στη συνδικαλίστρια καθαρίστρια. Ο εισαγγελέας ζητεί καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και εξετάσεις

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:45, 19/1/2009
Σύμφωνα με καταγγελίες, η Κ. Κούνεβα δεχόταν αφόρητες πιέσεις και απειλές για την συνδικαλιστική της δραστηριότητα
Σύμφωνα με καταγγελίες, η Κ. Κούνεβα δεχόταν αφόρητες πιέσεις και απειλές για την συνδικαλιστική της δραστηριότητα

Συμπληρωματική δικαστική έρευνα διατάχτηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τη συγκλονιστική υπόθεση της επίθεσης με οξύ στο πρόσωπο, που δέχτηκε έξω από το σπίτι της στα Πετράλωνα, το βράδυ της Δευτέρας 22 προς 23 Δεκεμβρίου, η μετανάστρια από τη Βουλγαρία Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ήταν γενική γραμματέας στο σωματείο καθαριστριών.

Η δικογραφία με το υλικό της προανάκρισης, την οποία διενήργησαν αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, θεωρήθηκε από την Εισαγγελία ελλιπής!

Ετσι, ενώ αρχικά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ως «αγνώστων δραστών», επεστράφη πίσω στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα με παραγγελία της εισαγγελέως κ. Ε. Ράικου, που ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να συμπληρωθεί η υπόθεση και να γίνουν ενέργειες που είχαν παραλείψει μέχρι τότε οι αστυνομικοί.

Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει σωρεία καταγγελιών από συνδικαλιστές αλλά και συναδέλφους της Κούνεβα, που έκαναν λόγο για «δολοφονική ενέργεια» σε βάρος της, που είχε χαρακτήρα εκδίκησης και παραδειγματισμού για τη στάση και τους αγώνες της ως συνδικαλίστριας», σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η Αστυνομία φαίνεται ότι βιάστηκε να καταλήξει αρχικά στην εκδοχή ότι η επίθεση που δέχτηκε από δύο αγνώστους η άτυχη γυναίκα, που είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, είχε ενδεχομένως σχέση με προσωπική της υπόθεση.

Τα στοιχεία ωστόσο, τα οποία είχαν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Κούνεβα, η οποία ήδη έχασε την όρασή της από το ένα μάτι, θεωρήθηκαν ανεπαρκή από την εισαγγελέα, που σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε:

Τα αιτήματα

  • Να ληφθούν καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, από συναδέλφους της αλλά και από τους υπευθύνους της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, όπου εργαζόταν η Κωνσταντίνα. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ, αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων.
  • Να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία.
  • Και, τέλος, να ληφθεί κατάθεση και από την ίδια την παθούσα, εφόσον είναι σε θέση να επικοινωνήσει, έστω και γράφοντας σε σημειωματάριο, αφού το οξύ, με το οποίο την περιέλουσαν και την υποχρέωσαν να καταπιεί, της έχει προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα.

Υπενθυμίζεται ότι συνάδελφοί της έχουν καταγγείλει ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ζει 15 χρόνια στη χώρα μας και ήταν οργανωτική γραμματέας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία ανήκει το σωματείο καθαριστριών, «δεχόταν αφόρητες πιέσεις και απειλές να σταματήσει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα επειδή στον χώρο της υπάρχουν πολλά εργασιακά προβλήματα με τις συμβάσεις και τους μισθούς».

Οι συνήγοροι της Κωνσταντίνας Κούνεβα, Κώστας Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού, δήλωσαν:

«Πληροφορηθήκαμε με πολύ δυσάρεστη έκπληξη την επιστροφή της δικογραφίας, προτού καν η ανακριτική έρευνα όχι απλώς ολοκληρωθεί, αλλά διανύσει τους πρώτους αναγκαίους προσανατολισμούς της, όπως είναι η αναζήτηση του περιβάλλοντος των ενόχων, και προβεί σε αναγκαίες ανακριτικές πράξεις, όπως η εξέταση των αυτόπτων μαρτύρων, η επεξεργασία των αντικειμενικών ιχνών, πειστηρίων και γενετικού υλικού και φυσικά η εξέταση της ίδιας της Κούνεβα, όταν αποκατασταθεί πλήρως η δυνατότητά της να δώσει κατάθεση.

Ερωτήματα
Η ενέργεια αυτή, σε μία περίοδο που εκδηλώνεται ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης στην Κούνεβα σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να δημιουργεί παρά ανησυχία και ερωτηματικά για τις προθέσεις των αστυνομικών Αρχών που χειρίζονται την υπόθεση. Οπως έχουμε ξαναδηλώσει, καμία ολιγωρία και συγκάλυψη δεν είναι ανεκτή.

Η ολοκλήρωση της έρευνας και η ανεύρεση των ενόχων είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τη δικαίωση της Κούνεβα, αλλά για την ίδια την πορεία των δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Ελλάδα, την ισότητα των δύο φύλων και την αντιστροφή της βαρβαρότητας που απειλεί τον νομικό πολιτισμό».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ