ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΦΡΑΓΜΑ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

Νέα λίμνη αποκτά η Μακεδονία

Ο ταμιευτήρας του φράγματος στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Κοζάνης άρχισε να γεμίζει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Σε ένα εξάμηνο περίπου θα έχουν καλυφθεί από το νερό 21,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 21/7/2012

Μια νέα λίμνη θα σχηματιστεί σύντομα στη Δυτική Μακεδονία, αυτή του Ιλαρίωνα, που θα καλύπτει εκτάσεις τόσο του νομού Κοζάνης όσο και του νομού Γρεβενών. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας άρχισε να γεμίζει με νερό από τον Αλιάκμονα ο ταμιευτήρας του φράγματος του Ιλαρίωνα και αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί μια μεγάλη τεχνητή λίμνη που θα καλύψει μια έκταση 21,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλύπτοντας χωράφια, πρώην αγροτικές καλλιέργειες κ.λπ.

Ηδη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η τοποθέτηση δοκών έμφραξης στη σήραγγα εκτροπής του ποταμού Αλιάκμονα και πλέον τα νερά του άρχισαν να γεμίζουν σιγά σιγά τον ταμιευτήρα, ενώ εκτιμάται ότι το ύψος του νερού της λίμνης θα φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο μέσα σε έξι με επτά μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2013.

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα αρχίσει να λειτουργεί με τα νερά της λίμνης αναμένεται να είναι το πλέον αποδοτικό μέχρι τώρα έργο της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κώστα Παπαϊωάννου.

Ο ΥΗΣ Ιλαρίωνα αποτελείται από ένα λιθόρριπτο φράγμα ύψους 130 μ., συνολικού όγκου 9 εκατ. m3 περίπου και ταμιευτήρα χωρητικότητας 520 εκατ. m3, που καλύπτει επιφάνεια 22 km2, εντός των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Ο σταθμός διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 165 MW και θα παράγει ετησίως περίπου 330 (GWH) γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Υδροδότηση και άρδευση
Το έργο θα βοηθήσει επίσης στην υδροδότηση και άρδευση των γύρω περιοχών και στην τουριστική αξιοποίηση του τόπου. Στο πλαίσιο του έργου έγινε η μεταφορά της Μονής Τορνικίου, ένα σημαντικό εγχείρημα που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επίσης, η ΔΕΗ ανέλαβε το κόστος ανακατασκευής του Ασκηταριού του Οσίου Νικάνορα, το οποίο σήμερα βρίσκεται στην περιοχή που πρόκειται να κατακλυστεί από τα νερά. Σε ό,τι αφορά το ιερό της μονής, ο ναός και το λειτουργικό της μέρος θα βρίσκονται εκτός της λίμνης. Επίσης, ανάμεσα στα έργα θα είναι και η πεζογέφυρα, η οποία θα διευκολύνει τη διέλευση των κατοίκων ένθεν και ένθεν της λίμνης, η οποία θα έχει μήκος από το φράγμα έως την αρχή της περίπου 25 χιλιόμετρα, σχηματίζοντας μοναδικά φιόρδ ανάμεσα σε ένα εκπληκτικού φυσικού κάλλους οικοσύστημα.

Εν τω μεταξύ. κόντρα με αιχμές ξέσπασε ανάμεσα στους Δήμους Κοζάνης και Σερβίων-Βελβεντού, με αφορμή τη διαδικασία πλήρωσης με νερό της τεχνητής λίμνης. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Κοζάνης χαρακτηρίζει ως πολύ θετική εξέλιξη τη διαδικασία έμφραξης του Αλιάκμονα και δημιουργίας της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα.Το έργο αυτό, όπως τονίζεται είναι πολλαπλής ωφελιμότητας για την περιοχή, τη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία, καθώς, εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων λειψυδρίας και θα προσφέρει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής.

Ο Δήμος Κοζάνης σημειώνει πως μαζί με όλους τους πολίτες της περιοχής, θα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τήρηση των δεσμεύσεων της ΔΕΗ, την προστασία των μνημείων, καθώς και την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης, του περιβάλλοντος στην περιοχή της Μονής Ιλαρίωνα.

Επιφυλάξεις

Ο Δήμος Σερβίων - Βελβεντού χαρακτήρισε παράτολμη την ανακοίνωση του Δήμου Κοζάνης. «Να είμαστε σε εγρήγορση, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας και κρατώντας τον ενθουσιασμό μας για το τέλος, όταν η ΔΕΗ τηρήσει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους και την νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία των μνημείων και τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τοπική κοινωνία, ολοκληρώνοντας τα αντισταθμιστικά έργα που υποσχέθηκε», αναφέρεται.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ