ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

Νόμιμη η συμμετοχή Πανεπιστημιακού σε εξεταστική διαδικασία

Πανεπιστημιακός καθηγητής συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή εισαγωγικών για την Εθνική Σχολή Δικαστών εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, δύο υποψήφιες μολονότι υπήρξαν συνεργάτιδές του μέχρι λίγους μήνες πριν από τον διαγωνισμό, συμμετέχοντας σε δικηγορικές του εταιρείες.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 22:17, 17/7/2016 , ενημερώθηκε

Η υπόθεση απασχόλησε το Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν προσφυγής δύο υποψηφίων που απέτυχαν και προσέβαλαν το διαγωνισμό διαμαρτυρόμενοι ότι ο καθηγητής όφειλε να απόσχει από την εξέταση, γιατί αυτή η γνωριμία και συνεργασία, δημιουργούσε κώλυμα στο πρόσωπό του.

Ωστόσο το ΣτΕ, με διαφορά μιάς μόλις ψήφου, έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή του πανεπιστημιακού στην εξέταση, ενώ ισχυρότατη μειοψηφία  δέχθηκε, αντίθετα, ότι έπρεπε να μην εξετάσει τις συγκεκριμένες υποψήφιες, γιατί η συνεργασία τους που λύθηκε 2 μόλις μήνες πριν να συγκροτηθεί η εξεταστική επιτροπή, αποτελούσε “ιδιαίτερη και ιδιάζουσα σχέση, από την οποία δημιουργείται τεκμήριο επηρεασμού του ως μέλους της εξεταστικής επιτροπής”.

Για τις δύο πρώην δικηγορίνες (η μία είχε κάνει και άσκηση στο δικηγορικό του γραφείο το διάστημα 2010-12), ο πανεπιστημιακός γνωστοποίησε στην εξεταστική επιτροπή την προηγούμενη συνεργασία τους και ότι η μία υπήρξε εταίρος  δικηγορικής εταιρείας (όπου ο ίδιος ήταν κύριος εταίρος), μέχρι το τέλος του 2015, που διαλύθηκε.

Η εξεταστική επιτροπή δέχθηκε ότι δεν υπάρχει κώλυμα συμμετοχής του, λαμβάνοντας υπόψη και σχετική προφορική του δήλωση πως ο ίδιος δεν θεωρούσε ότι έχει κώλυμα.

Όμως οι προσφεύγοντες τόνισαν ότι ο καθηγητής απευθύνθηκε με τρόπο οικείο και προσωπικό στις πρώην συνεργάτιδές του, γεγονός που μπορούσε να επηρεάσει τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, αφού μάλιστα υποδεχόμενος τη μία εκ των υποψηφίων, την αποκάλεσε με το χαϊδευτικό της όνομα.

Οριακή πλειοψηφία του ΣτΕ δέχθηκε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε η ύπαρξη ιδιάζουσας σχέσης ανάμεσα στον καθηγητή και τις δύο μέχρι πρότινος συνεταίρες του, και ότι δεν αρκεί να υπάρχει οποιαδήποτε προσωπική ή επαγγελματική σχέση, αλλά πρέπει η σχέση ανάμεσα στον εξεταστή και τον υποψήφιο να είναι τέτοια που να δημιουργεί εύλογες υπόνοιες ότι ο εξεταστής έχει προκατειλημμένη γνώμη για τον υποψήφιο.

Κατά την ισχυρότατη μειοψηφία του ΣτΕ, όμως, η συμμετοχή στη δικηγορική εταιρεία σημαίνει σχέση συνεργασίας ελευθέρων επαγγελματιών, που προϋποθέτει ιδιαίτερη προσωπική εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ