ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νομοθετικά μέτρα για έλεγχο του ΣτΕ

Η κυβέρνηση στοχεύει να αλλοιώσει τις συνθέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων ώστε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη και να αποδυναμώσει το «ενοχλητικό» ΣτΕ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 24/12/2007

Νομοθετικά μέτρα που οδηγούν στη χειραγώγηση των ανωτάτων δικαστηρίων και στην αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση κυρίως του «ενοχλητικού» Συμβουλίου της Επικρατείας προωθεί η κυβέρνηση, χωρίς να ενημερώσει καν τις Ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων -αν και οφείλει- προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις τους.

Με σειρά «πονηρών» νομοθετικών ρυθμίσεων η κυβέρνηση σκοπεύει να πετύχει την αλλοίωση των συνθέσεων, με στόχο να αποδυναμώσει και να απογυμνώσει το πάντα ενοχλητικό Ε τμήμα ΣτΕ (που προστατεύει τα δάση και το περιβάλλον γενικότερα), να αποσυντονίσει όλους τους δικαστές με μετακινήσεις τους σε άλλα τμήματα, ενώ θέλει να δημιουργήσει και ειδικό τμήμα για τις συμβάσεις δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, παρότι την προοπτική αυτήν έχει απορρίψει κατηγορηματικά και ομόφωνα η Ολομέλεια ΣτΕ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επειδή η κυβέρνηση βλέπει ότι «χάνεται το τρένο» της συνταγματικής αναθεώρησης (αφού δεν συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ) και δεν θα μπορεί μέσω αυτής να ελέγξει πλήρως το ΣτΕ και να περιορίσει ασφυκτικά την ανεξαρτησία και των άλλων δικαστηρίων, επιχειρεί να το κάνει με νόμο, αν και γνωρίζει τις αντίθετες απόψεις. Ανάμεσα στις επικίνδυνες νέες διατάξεις προβλέπεται ότι η Ολομέλεια Αρείου Πάγου μπορεί να αποφασίζει με διάσκεψη, όπου θα μετέχει τουλάχιστον το 1/3 των μελών που δίκασαν την υπόθεση (!), γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια δικαστικά χρονικά, που προοιωνίζεται απαράδεκτες αλλοιώσεις των συνθέσεων και χειραγώγηση των δικαστικών αποφάσεων.

Η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ αντέδρασε στην προώθηση των νομοθετικών αυτών ρυθμίσεων, στέλνοντας επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη και στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, όπου εκφράζεται εντονότατη διαμαρτυρία και έκπληξη γιατί δεν γνωστοποιήθηκαν στην Ολομέλεια ΣτΕ ζητήματα σοβαρότατα για τη λειτουργία του δικαστηρίου.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση (σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την καλύτερη νομοθέτηση) είναι υποχρεωμένη, πριν από την τελική διατύπωση των νομοθετημάτων, να διαβουλεύεται με τους αρμόδιους φορείς όπως είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ολομέλεια ΣτΕ. Τονίζεται, μάλιστα, ότι ως κατ εξοχήν υπουργείο του νόμου θα έπρεπε το υπουργείο Δικαιοσύνης να λειτουργεί ως πρότυπο καλής νομοθέτησης και νομοπαρασκευαστικής εργασίας.

Η Ενωση, ζητώντας διά του προέδρου της Κ. Κουσούλη και του γ. γραμματέα Ν. Μαρκόπουλου την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας ΣτΕ, υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός με εγκύκλιό του προς τους υπουργούς ζήτησε πέρσι για τη βελτίωση των νομοθετημάτων (εν όψει των υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΕ) να επιδιώκεται η όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και συμμετοχή στη διαδικασία νομοθέτησης. Τόνιζε δε ο Κ. Καραμανλής ότι «είναι σκόπιμη η έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και η συμμετοχή εκπροσώπων τους σε κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση»! Ωστόσο, οι περισσότεροι υπουργοί έχουν υποβαθμίσει τελείως τη διαδικασία διαλόγου σε πολλά νομοθετήματα, αν και προβλέπεται σε ξεχωριστό κεφάλαιο κυβερνητικής εγκυκλίου ως «Διαφάνεια - κοινωνική συμμετοχή» που παραμένει «γράμμα κενό».

Οι διατάξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι κάθε δικαστής θα μένει το πολύ 4 χρόνια σε ένα τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου (ΣτΕ, ΑΠ, Ελεγκτικό Συνέδριο) και θα μετακινείται με απόφαση όχι της Ολομέλειας ΣτΕ (ΑΠ, ΕΣ) όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά μιας 5μελούς ή 3μελούς Επιτροπής υπό τον πρόεδρο κάθε δικαστηρίου.

Δηλαδή, αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει πλήρως τα πιο ενοχλητικά τμήματα ούτε να διαλύσει π.χ. το Ε (οικολογικό) τμήμα (προσπαθεί από το 1993 να το καταργήσει η ΝΔ), προωθεί σήμερα ρυθμίσεις για αλλοίωση των συνθέσεων, κάτι που θα υποβαθμίσει το ανώτατο δικαστήριο. Τούτο διότι η σημαντική νομολογία του στηρίζεται στην εξειδίκευση των μελών του (π.χ. σε θέματα φορολογικά, συνταξιοδοτικά, υπαλληλικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά κ.λπ.) και η συνεχής μετακίνησή τους θα επιβραδύνει και θα δυσχεράνει την απονομή δικαιοσύνης.

Κυβερνητικός στόχος είναι οι πιο ελεγχόμενες συνθέσεις και για αυτό προωθείται ρύθμιση για ειδικό Ζ τμήμα για συμβάσεις προμηθειών, έργων, υπηρεσιών, με πρόσχημα την ταχύτητα. Με το ίδιο πρόσχημα, αφαιρείται από την Ολομέλεια η κατανομή των δικαστών στα τμήματα, ενώ γινόταν σε μία μόλις συνεδρίασή της. Μεταφέρεται δε σε 5μελή επιτροπή, ενώ είναι γνωστό ότι παλαιότερα είχαν απομακρυνθεί δικαστές από το ποινικό τμήμα ΑΠ χωρίς τη θέλησή τους.

Στις «πονηρές» διατάξεις συγκαταλέγεται η επέκταση των υπερεξουσιών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων, που στο εξής θα μπορούν και αυτοί να διώκουν πειθαρχικά τα μέλη των δικαστηρίων τους. Αποκορύφωση των απαράδεκτων ρυθμίσεων αποτελεί η λήψη αποφάσεων από την Ολομέλεια ΑΠ με το 1/3 των δικαστών της σύνθεσης στη δίκη, καθώς θα οδηγήσει σε πιέσεις για μη συμμετοχή «ανεπιθύμητων» στη διάσκεψη, για να περιορίζονται οι ψήφοι που δεν είναι αρεστές στους εκάστοτε κυβερνώντες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ