ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο άρχοντας των σκουπιδιών

Του έχουν αποδώσει δεκάδες χαρακτηρισμούς: «στρατηγός», «πράσινος επιτελάρχης», «άρχοντας των σκουπιδιών»...

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 9/7/2013

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, γνήσιο τέκνο του κομματικού συνδικαλισμού της δεκαετίας του ‘80, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να βρίσκεται επί των επάλξεων και να «αγωνίζεται» με τον τρόπο που ξέρει: σκληρό παιχνίδι, προσωπικές επιθέσεις και απειλές. «Κρυφός άσος» πάντα στο μανίκι του το χαρτί των σκουπιδιών, που εκ συστήματος ρίχνει στο τραπέζι σε κάθε σχεδόν συνδικαλιστική διεκδίκηση.

Ο Θέμης, όπως τον αποκαλεί το σκληρό μπλοκ του οποίου ηγείται, διορίστηκε στην καθαριότητα του Δήμου Γλυφάδας το 1984 από τον τότε δήμαρχο της πόλης, Θ. Σπονδυλίδη, χωρίς περιττές διαδικασίες, ΑΣΕΠ και τα σχετικά. Γρήγορα, διηγούνται όσοι παρακολούθησαν από κοντά τη διαδρομή του, ο Μπαλασόπουλος κατάφερε με την ισχυρή δημαρχιακή υποστήριξη που απολάμβανε να ανέβει τα σκαλιά του δήμου, όχι στον τομέα της καθαριότητας, όπου είχε προσληφθεί, αλλά στο γραφείο Τύπου, όπου και ανέλαβε υπεύθυνος για την έκδοση περιοδικού.

Στην ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ βρέθηκε το 2001, μετά την αποχώρηση του επίσης πράσινου προέδρου της Ομοσπονδίας Ν. Λαμπρακάκη. Συνδέθηκε με πολυήμερες απεργίες που έπνιξαν στα σκουπίδια την πρωτεύουσα και έφερναν συνήθως πριμ παραγωγικότητας και επιδόματα που σήμερα φαντάζουν άπιαστο όνειρο.

Τώρα που τα επιδόματα τέλειωσαν και οι προσλήψεις από το παράθυρο έχουν παγώσει, ο Θέμης ως ο τελευταίος των συνδικαλιστών ενός συστήματος που θα περάσει στην Ιστορία για την πελατειακή δομή του, επιδίδεται άλλοτε σε κυνήγι υπουργών και άλλοτε σε στοχοποίηση δημόσιων προσώπων. Οταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης απείλησε ότι θα καταργήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, τα πρωτοπαλίκαρα του Μπαλασόπουλου τον κυνηγούσαν στους δρόμους της Αθήνας και δεν τον άφηναν να δώσει συνέντευξη Τύπου. Ακολούθησαν η «περιποίηση» του δημάρχου Συκεών Σ. Δανιηλίδη, η θερμή υποδοχή του Γ. Φούχτελ στην Αθήνα και η επίθεση στον Γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, για να κλείσει (;) ο κύκλος με τον προπηλακισμό του Γ. Καμίνη.

Ενα άπιαστο όνειρο
Κρυφός πόθος του Θ. Μπαλασόπουλου υπήρξε πάντοτε η δημαρχία της Γλυφάδας. Στις τελευταίες εκλογές κοντραρίστηκε για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ με τον νυν δήμαρχο Κ. Κόκκορη και... ατύχησε. Οταν το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε εκλογικά, μάζεψε τους φίλους του και έσκισαν τις κομματικές ταυτότητές τους, μπροστά από την Ιπποκράτους. Το φλερτ που έχει αναπτύξει με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής- να του διασφαλίζει την αναγκαία υποστήριξη για να διεκδικήσει δημαρχία...

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ