ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

O Ιερώνυμος βλέπει νέους, ο Ανθιμος «πράκτορες»

Διάσταση απόψεων στους κόλπους της Εκκλησίας για τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:46, 15/12/2008

Διάσταση απόψεων στους κόλπους της Εκκλησίας για τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε αιχμηρό άρθρο - παρέμβασή του υπέρ των νέων αναζητά τα αίτια στην κρίση αξιών που αντιμετωπίζει η νεολαία και επιχειρεί να ερμηνεύσει τη στάση της, ενώ αντίθετα στο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Ανθιμος μίλησε για «ξένους πράκτορες» πίσω από τις ταραχές.

«Τα παιδιά μας δεν είναι εξαγριωμένα χωρίς λόγο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε άρθρο του στον «Κόσμο του Επενδυτή».

Οπως υπογράμμισε, «η νεολαία νιώθει όχι μόνο το ασφυκτικό παρόν που φτιάξαμε εμείς οι φυσικοί ή θεσμικοί γονείς τους, αλλά κυρίως καταγγέλλει την υποθήκευση, αν όχι την κλοπή και την καταστροφή του μέλλοντός της».

Στο άρθρο του ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε επίσης ότι «...το σύνολο σχεδόν της νέας γενιάς δεν είναι εναντίον των αρχών, των αξιών και των ιδανικών που ενέπνευσαν και εξέθρεψαν το γένος μας, αλλά εναντίον όλων ημών που τους τα διδάσκουμε και συγχρόνως τα προδίδουμε ανερυθρίαστα».

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σχολίασε ότι η επίκριση και η μετάθεση των ευθυνών αποκλειστικά σε όσους «υπερέβησαν τα όρια της εύλογης διαμαρτυρίας είναι η εύκολη λύση, ωστόσο καθένας πρέπει να αναζητήσει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί».

Εθεσε δε το ερώτημα «πώς να καταδικάσεις τον αδικημένο για τα λάθη του», συμπληρώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναζητηθούν τρόποι και λύσεις που να δίνουν ελπίδα και να αξιοποιούν τις δυνάμεις που «τώρα σπαταλιούνται στην εκτόνωση της πικρίας και της απογοήτευσης, συμβάλλοντας εν τέλει στο περαιτέρω ρήμαγμα της ήδη παραπαίουσας ηθικώς, πολιτιστικώς και κοινωνικο-οικονομικώς πατρίδας μας».

Ωστόσο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος βλέπει «ξένους πράκτορες» πίσω από τις ταραχές των τελευταίων ημερώ, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση της Αστυνομίας. Χωρίς να πει λέξη για τον άδικο χαμό του μαθητή, ο κ. Ανθιμος αναφέρθηκε εκτενώς στις καταστροφές στα μεγάλα αστικά κέντρα και στη στοχοποίηση της Εκκλησίας από τους κουκουλοφόρους, όπως έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου με μικρής έκτασης ζημιές στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγ. Γρηγορίου Παλαμά.

«Τι μόδα είναι αυτό; Τι κοινωνικό φαινόμενο είναι αυτό;», διερωτήθηκε στο κήρυγμά του από τον άμβωνα του Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Σχολιάζοντας πάντως την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ Α. Καρίτζης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ιερώνυμος «επεχείρησε να υπερβεί τα στερεότυπα των εύκολων και αυτονόητων αφορισμών κατά της βίας και προσπάθησε να ανιχνεύσει τις αιτίες της έκρηξης της νεολαίας, όπως κάνουμε κι εμείς».

Β. Ιγνατιάδης - Π. Βονάτσου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ