ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο καρπός που ήρθε από το κρύο

H γνωριμία με έναν Ρώσο καθηγητή οδήγησε τον Νίκο Παπουτσή, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Δράμας, στη μοναδική καλλιέργεια μύρτιλλου στην Ελλάδα. Στην πορεία, χρειάστηκε να πάει μέχρι και φυλακή για να την υπερασπιστεί!

  • Reportage
  • 9:00, 1/3/2011
Ο χυμός. Ο φυσικός χυμός με σταφύλι ή ρόδι.
Ο χυμός. Ο φυσικός χυμός με σταφύλι ή ρόδι.

Καταπράσινες πλαγιές μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και κρύο που τρυπάει το κόκκαλο. «Είναι η εποχή της χειμερίας νάρκης», εξηγεί ο Νίκος Παπουτσής. «Από τις 21 Μαΐου, στη γιορτή του Αγίου Κωνσταντίνου, μπουμπουκιάζει ο τόπος». Ακόμα και για τον ίδιο είναι δύσκολο να πιστέψει ότι τα 44 στρέμματα μύρτιλλου (blueberry) που απλώνονται μπροστά του, στον εύφορο κάμπο Καλαμπακίου Δράμας που έθρεψε τους μικρασιάτες πρόσφυγες, είναι δικά του. «Αγρότης εγώ; Μάλλον λάθος. Για την ακρίβεια, ηλεκτρολόγος-εργοδηγός με ειδίκευση στα φωτοβολταϊκά». Η πραγματική του δουλειά, δηλαδή, αφού η μόνη ασχολία του με τη γη ήταν η βοήθεια που πρόσφερε στη συγκομιδή ροδάκινων στον πεθερό του και ένα κτήμα που του είχαν αφήσει οι γονείς του. «Και αν δεν υπήρχε το τεχνικό γραφείο που συντηρεί σήμερα την οικογένεια ίσως να μην υπήρχε το μύρτιλλο», ομολογεί.

Οταν μεγάλωσε ο γιoς του έδωσε εξετάσεις για μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος, δεν πέρασε και αποφάσισε να φύγει για σπουδές στην Ουκρανία. Μεγάλη τύχη. Εκεί τελείωσε το πανεπιστήμιο, έκανε το μάστερ του και γνωρίστηκε με έναν Ρώσο καθηγητή. Εκαναν παρέα οι οικογένειες, αντάλλαξαν επισκέψεις και σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα τους πρότεινε να ξεκινήσουν την καλλιέργεια.

«Μύρτιλλο στη Δράμα; Ούτε που το είχα σκεφτεί. Στην πορεία έμαθα ότι πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φρούτα με εξαιρετική δράση. Οι Ρώσοι (λόγω καταγωγής του από τη Σιβηρία) το λατρεύουν, οι Ιάπωνες πίνουν καθημερινά ένα φλιτζάνι για τα μάτια (βοηθά στην προσαρμογή στο σκοτάδι γι’ αυτό και το χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί πιλότοι στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου) ενώ οι Αγγλοι το θεωρούν εθνικό προϊόν». Είναι τόση η ζήτηση διεθνώς που οι Καναδοί περιμένουν 200 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τις εξαγωγές. Η περιοχή, μάλιστα, είναι ιδανική: Χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα -το μύρτιλλο μεγαλώνει με το χιόνι-, εξαιρετικό έδαφος και πολύ καλή ποιότητα νερού.

Αλματώδης εξέλιξη.
«Τίποτα, όμως, δεν ήταν εύκολο. Την πρώτη φορά έφερα πέντε ρίζες από τη ρωσική ποικιλία. Δεν μπορούσα ούτε να τις περάσω από το τελωνείο. Τις φύτεψα στο μποστάνι και περίμενα. Εναν χρόνο μετά είχε γεμίσει ο κάμπος. Οι 5 έγιναν 80 και σε πέντε χρόνια 9.000 σε 44 στρέμματα -νοικιασμένα όλα- με παραγωγή 6 τόνους τον χρόνο. Τελικά, το 2007 οργανώσαμε τον Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Δράμας-Βιόδραμα και προχωρήσαμε στη συσκευασία». Πρώτα φρέσκο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, που είναι η εποχή του, και μετά πάστα (αλεσμένο χωρίς ζάχαρη), μαρμελάδα, γλυκό, κομπόστα.

Ο πρόεδρος. Ο κ. Νίκος Παπουτσής, πρωτεργάτης της καλλιέργειας μύρτιλλου στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος. Ο κ. Νίκος Παπουτσής, πρωτεργάτης της καλλιέργειας μύρτιλλου στην Ελλάδα.

«Στην αρχή πηγαίναμε σε κάθε έκθεση. Ο στόχος, όμως, ήταν να αξιοποιήσουμε τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να έρθουμε σε επαφή το 2007 με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στέλνοντας την πάστα και τα φύλλα». Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα δυο προϊόντα είναι best seller. Στη πραγματικότητα, η διανομή λειτουργεί με ένα δίκτυο 800 πελατών σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Αγγλία.

«Η δημοσιότητα βοήθησε πολύ. Από μια συνέντευξη γνωριστήκαμε και με τη Φωτεινή Λάμαρη, επίκουρη καθηγήτρια στο Φαρμακευτικό Τμήμα του πανεπιστήμιου της Πάτρας, που αποφάσισε να το εντάξει στις έρευνές της». Η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ πείσμα όταν υπερασπίζεται το προϊόν του. Συχνά στα όρια, αναφέροντας την κατάληξή του στη φυλακή για κυκλοφορία λικέρ χωρίς άδεια ποτοποίας. Εχει, όμως, πολλά σχέδια αφού βρίσκεται σε συζητήσεις για την κυκλοφορία συμπληρωμάτων. «Αν το έχω μετανιώσει; Θα έβγαζα διπλάσια με τα φωτοβολταϊκά. Δεν το βάζω όμως κάτω». Για τον ίδιο είναι μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα. Και, ορισμένες φορές, αυτοθυσία...

Ερευνες
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μύρτιλλου

Ανοιχτός ορίζοντας. Η καλλιέργεια απλώνεται σε 44 στρέμματα στον κάμπο του Καλαμπακίου Δράμας.
Ανοιχτός ορίζοντας. Η καλλιέργεια απλώνεται σε 44 στρέμματα στον κάμπο του Καλαμπακίου Δράμας.

Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά δεν θεωρείται τυχαία σούπερ τροφή για το στρες. Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Tufts το συστήνει στους φοιτητές σε περιόδους εξετάσεων, ενώ χρησιμοποιείται συστηματικά για την προετοιμασία των ολυμπιακών ομάδων HΠΑ και Καναδά. Εκτός των άλλων ,είναι ισχυρή άμυνα ενάντια στο Aλτσχάιμερ, μειώνει τη χοληστερόλη, διευκολύνει το κυκλοφορικό, ενώ προστατεύει και από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ΡΟΖΑ ΚΡΑΜΕΡΗ
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
www.takisspyropoulos.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ