ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο Τζάκης κάνει θαύματα

Με τα καλύτερα λόγια για τον διακεκριμένο χειρουργό που θα κάνει τη μεταμόσχευση ήπατος στον Αρχιεπίσκοπο μιλούν οι ασθενείς του. «Ο Χριστόδουλος θα βγει παλικάρι από τα χέρια του», υποστηρίζουν

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:54, 19/7/2007

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Εχει «Θεία χάρη» και θα κάνει το θαύμα του στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, λένε ασθενείς του για τον διακεκριμένο παγκοσμίως Ελληνα γιατρό Ανδρέα Τζάκη.

Ασθενείς που πήγαν στο Μαϊάμι για μεταμόσχευση ήπατος, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το ιατρικό θαύμα που γνώρισαν στα χέρια του Ανδρέα Τζάκη. Μέλη των οικογενειών τους κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που στεκόταν στο πλευρό τους καθ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας αλλά και στη συνέχεια.

«Ο Χριστόδουλος θα βγει παλικάρι από τα χέρια του γιατρού», τονίζουν άνθρωποι που η μοίρα τούς έστειλε στο Μαϊάμι και ένας από αυτούς είναι και ο Κρητικός Αντώνης Σφακιανάκης που, όπως λέει, είχε μισό συκώτι όταν τα χειρούργησε ο Ανδρέας Τζάκης. Ο ίδιος συγκινημένος λέει για τον διακεκριμένο ηπατολόγο ότι πριν από επτά χρόνια του έσωσε τη ζωή, και όχι μόνο δεν του πήρε χρήματα, αλλά έβαλε και από τσέπη του για αυτόν και τη γυναίκα του.

Ο Αντώνης Σφακιανάκης, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, μιλώντας σε τοπική εφημερίδα είπε ότι το 1999 κατέφυγε στο Μαϊάμι στον άγνωστο γι αυτόν γιατρό έπειτα από υπόδειξη του καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Μανόλη Χελιδόνη, καθώς ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν νοσοκομείο της Βοστόνης.

«Είχα σοβαρό πρόβλημα λόγου σακχάρου από το 1997 και δύο χρόνια αργότερα η κατάστασή μου χειροτέρεψε. Στο Μαϊάμι έφτασα με τη γυναίκα μου στις 7/9/1999. Ο Ανδρέας Τζάκης είδε αμέσως τις εξετάσεις μου και μου είπε: «Το συκώτι σου είναι σε άσχημη κατάσταση, πρέπει να κάνουμε μεταμόσχευση. Εχεις κάποιον συγγενή να του πάρουμε το μισό συκώτι ή να βρούμε άλλη λύση;». Δεν είχα τέτοια δυνατότητα και έτσι περιμέναμε να βρεθεί μόσχευμα. Εγώ και η γυναίκα μου ήμασταν φιλοξενούμενοι σε σπίτια φίλων Κρητικών».

Κάποια μέρα ο συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος εισήχθη στο νοσοκομείο επειγόντως, καθώς η υγεία του χειροτέρεψε και ο γιατρός του είπε ότι πρέπει να γίνει μεταμόσχευση σε μισό συκώτι, διαφορετικά δεν υπήρχαν άλλες ελπίδες. Ετσι και έγινε. Ομως έπειτα από δέκα ημέρες ο οργανισμός του το απέρριψε και μιάμιση εβδομάδα αργότερα έκανε δεύτερη μεταμόσχευση. Εμεινε σαράντα ημέρες στην Εντατική και μετά σε ένα δωμάτιο δίπλα στο νοσοκομείο για να τον παρακολουθεί ο γιατρός και για να κάνει τις εξετάσεις που έπρεπε.

Ο Ανδρέας Τζάκης μού είπε «Δεν θα φύγεις για την Κρήτη αν δεν γίνεις τελείως καλά», λέει ο Αντώνης Σφακιανάκης. Ετσι έμεινε σε εκείνο το δωμάτιο επτά ολόκληρους μήνες μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2000.

«Φύλακας άγγελος»
Ολο αυτό το διάστημα ο γιατρός ήταν ο «φύλακας άγγελός του». «Οπου και να βρισκόταν μας τηλεφωνούσε και μας ρωτούσε τι κάνουμε, αν έχουμε χρήματα να ψωνίσουμε για να φάμε», αναφέρει συγκινημένος ο κ. Αντώνης. Θυμάται ότι μια φορά που η σύζυγός του αρρώστησε και πήγε και εκείνη στο νοσοκομείο, ο Ανδρέας Τζάκης έδωσε χρήματα σε μια νοσοκόμα και την έστειλε να τους αγοράσει φαγητό.

«Μας νοιαζόταν αυτός ο μεγάλος γιατρός σαν να είμαστε δικοί του άνθρωποι. Και όχι μόνο αυτό. Οταν πήγαμε να πληρώσουμε το νοσοκομείο μάς ενημέρωσαν ότι ο Ανδρέας Τζάκης είχε με έγγραφο αποποιηθεί την είσπραξη των 20.000 δολαρίων που έπαιρνε για τις επεμβάσεις, και έτσι δεν δώσαμε καθόλου χρήματα για τη μεταμόσχευση. Επειτα από όλα αυτά πώς μπορώ να μην τον ευγνωμονώ και να μην τον έχω σαν Θεό μου;» καταλήγει ο Αντώνης Σφακιανάκης.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ