ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι ελλείψεις «σκότωσαν» βρέφος

Το νεογνό γεννήθηκε πρόωρα στο «Τζάνειο» με αναπνευστικό και καρδιολογικό πρόβλημα. Επρεπε να διακομιστεί ταχέως. Από τις δύο κινητές μονάδες νοεγέννητων, η μία ήταν χαλασμένη και η δεύτερη έπρεπε να παραλάβει άλλο περιστατικό

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:58, 2/6/2007
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
dkarag@pegasus.gr

Μια χαλασμένη κινητή μονάδα νεογνών και ένα μονίμως αργοπορημένο κράτος κόστισαν τη ζωή ενός νεογέννητου.

Πρόκειται για μια ακόμη ζωή χαμένη στο κύκλωμα «επείγουσα διακομιδή - εντατική θεραπεία». Η πρόσφατη απόφαση του ΕΚΑΒ να προμηθευτεί μια ακόμη νέα μονάδα και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ότι θα συνεργαστεί με ιδιωτικές μονάδες νεογνών, ακούγονται σίγουρα άσκοπες στα αυτιά των γονιών του παιδιού.

Ακόμη πιο άσκοπη είναι η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση που ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του, εξαιτίας ελλείψεων του ΕΣΥ.

Τέσσερις ώρες

Η σύντομη, αλλά τραγική περιπέτεια του παιδιού διήρκεσε λιγότερες από τέσσερις ώρες. Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής του Τζανείου, κ. Γιώργος Μισαηλίδης, η μητέρα του εισήχθη στο νοσοκομείο χθες το πρωί και στις 3 το απόγευμα γέννησε με καισαρική τομή.

Το νεογέννητο ήταν πρόωρο (34 εβδομάδων) και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι εμφάνιζε καρδιολογικό και αναπνευστικό πρόβλημα, τα οποία δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο. Μία ώρα μετά τη γέννηση του παιδιού ζήτησαν από το ΕΚΑΒ τη διακομιδή του σε νοσοκομείο με μονάδα νεογνών.

Οι διακομιδές νεογνών στο λεκανοπέδιο γίνονται με δύο κινητές μονάδες. Η μία ανήκει στο ΕΚΑΒ και η δεύτερη στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ επικοινώνησαν με το Αγία Σοφία, ζητώντας να στείλουν τη μονάδα στο Τζάνειο, καθώς η μονάδα του ΕΚΑΒ επρόκειτο να παραλάβει ένα άλλο βρέφος, το οποίο θα διακομιζόταν με μεταγωγικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από το Αγία Σοφία πληροφορήθηκαν ότι η κινητή τους μονάδα είχε πρόβλημα στη θερμοκοιτίδα, ενώ η εφεδρική, που φέρει το ασθενοφόρο, είχε διατεθεί σε παιδί το οποίο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Γραφειοκρατία
Από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ έγινε γνωστό ότι οι αιτήσεις για διακομιδές αυτού του τύπου δεν ξεπερνούν τις δύο την ημέρα. Για κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο είχαν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια μίας ακόμη κινητής μονάδας. Οι διαδικασίες αυτές είναι ακόμη σε εξέλιξη...

Το μεταγωγικό προσγειώθηκε στην Ελευσίνα στις 5.20 το απόγευμα. Η μονάδα παρέλαβε το παιδί από την Κέρκυρα και το διακόμισε στο Κρατικό της Νίκαιας. Στις 6.50 παρέλαβε και το παιδί από το Τζάνειο, αλλά ήταν πολύ αργά. Το νεογέννητο άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ

  • 3.40 το απόγευμα της Πέμπτης: Κλήση στο 166 για άφιξη νεογνού που εκδήλωσε πνευμονοθώρακα, με μεταγωγικό C - 130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας. Εντολή του Κέντρου με την κινητή μονάδα να μεταβεί στην Ελευσίνα.
  • 4.00 το απόγευμα: Κλήση προς το 166 από το Τζάνειο για διακομιδή νεογνού. Επικοινωνία ΕΚΑΒ με το Αγία Σοφία για διάθεση της δεύτερης μονάδας, η οποία έχει βλάβη στη θερμοκοιτίδα.
  • 5.20 το απόγευμα: Το C - 130 προσγειώνεται στην Ελευσίνα με καθυστέρηση 20 λεπτών.
  • 6.50 το απόγευμα: Η μονάδα παραλαμβάνει το νεογνό από το Τζάνειο. Κατά τη διακομιδή του, το παιδί αφήνει την τελευταία του πνοή.

Παρεμβάσεις
Χρήστος Πρωτόπαπας, υπεύθυνος Υγείας ΠΑΣΟΚ

Υπό εγκατάλειψη η δημόσια υγεία
Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μας για τον χαμό του νεογέννητου και την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ένα τραγικό γεγονός ήρθε να αποκαλύψει ότι η συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση, οδηγεί στην ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες των πολιτών. Είναι ντροπή αυτή η εικόνα για την ελληνική πολιτεία. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, αντί να αρκούνται στα μεγάλα λόγια και στις κούφιες υποσχέσεις, οφείλουν να συναισθανθούν επιτέλους την ευθύνη τους και τουλάχιστον εκεί που κρίνονται ανθρώπινες ζωές να την αναλάβουν.

Τάσος Χατζής, διευθυντής μονάδας εντατικής θεραπείας Αγία Σοφία

Δύο ενδεχόμενα για το συμβάν
Το πρόβλημα με την υγεία κάθε παιδιού πρέπει να αντιμετωπίζεται επιτόπου. Πρώτα υποστηρίζεται και σταθεροποιείται και μετά μεταφέρεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Για να μην παραμείνει το παιδί για νοσηλεία στο Τζάνειο, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Το πρώτο είναι να αντιμετώπιζε κάποιο αξεπέραστο πρόβλημα υγείας και το δεύτερο να υπήρξε ανεπαρκής αντιμετώπισή του.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ