ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι κάμερες ασφαλείας «συνέλαβαν» τους δράστες

Καρέ των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε προχθές το βράδυ στα γραφεία της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας Eurobank στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 21/4 , ενημερώθηκε
Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού για περαιτέρω διερεύνηση
Στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού για περαιτέρω διερεύνηση

Από το συγκεντρωθέν οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας, αλλά και διπλανών κτιρίων, φαίνονται δύο άνδρες να επιβαίνουν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού. Ο συνοδηγός που φορά μπουφάν σκούρου χρώματος κατεβαίνει και αφήνει το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο των γραφείων της τράπεζας και στη συνέχεια τρέχει προς τη μοτοσικλέτα. Ο οδηγός φορά λευκό κράνος και μόλις ο συνεργός του επιβιβάζεται αναπτύσσει ταχύτητα και διαφεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση. Για την τοποθέτηση της βόμβας είχε προηγηθεί στις 22:03 προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε ιστοσελίδα με χρονικό περιθώριο 35 λεπτών.

Η μαρτυρία
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο φύλακας του κτιρίου είχε επικοινωνήσει με την Αστυνομία και είχε αναφέρει ότι από τις κάμερες ασφαλείας διέκρινε δύο άτομα να προσεγγίζουν την είσοδο με μοτοσικλέτα, ο συνοδηγός να αφήνει ένα σακίδιο απ' έξω και στη συνέχεια να φεύγουν με υψηλή ταχύτητα. Αμεσα στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που εκκένωσαν τη γύρω περιοχή, και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η βόμβα εξερράγη στις 22:38, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στην είσοδο των γραφείων, αλλά και σε παρακείμενα κτίρια.

Οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου ήταν κλειστές μέχρι και νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενώ η οδός Σανταρόζα και μικρό τμήμα πεζοδρομίου της οδού Πανεπιστημίου παραμένουν φυλασσόμενες από αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία των πεζών από ενδεχόμενες πτώσεις αντικειμένων από κτίρια που επλήγησαν από τη δυνατή έκρηξη.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ωρολογιακός, πιθανώς διέθετε χρονοδιακόπτη και περιείχε εκρηκτική ύλη βάρους περίπου τριών κιλών.

Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκε και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών τα μέλη του οποίου συνέλεξαν και μετέφεραν στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Οι Αρχές αναζητούν δαχτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό που ενδεχομένως προδώσουν την ταυτότητα των δραστών. Οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται νέα μέλη παλαιότερων τρομοκρατικών οργανώσεων χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο η ανάληψη ευθύνης να γίνει από πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση. 

Λευτέρης Μπιντέλας

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ